Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Wilrijk krijgt grootste residentiële beo-veld in Vlaanderen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Wilrijk krijgt grootste residentiële beo-veld in Vlaanderen

“De maandelijkse gezinskosten zullen dankzij het beo-veld ongeveer 40% lager liggen”, zegt Kristof Schellekens. (Foto: Triple Living).

De Wilrijkse residentiële buurt Tuinen van Eden zal volledig worden verwarmd met geothermische energie. Projectontwikkelaar Triple Living is gestart met de aanleg van een beo-veld (boorgat energie opslag). Via een ondergronds buizensysteem wordt aardwarmte gebruikt om de buurt te verwarmen.
“Tuinen van Eden wordt bijna energie neutraal (ben) gebouwd, wat erop neerkomt dat het E-peil van alle gebouwen onder de opgelegde norm van 30 en soms zelfs onder de 20 duikt. Om dat ben-niveau te bereiken, investeren we in duurzame en innovatieve technieken. Eén van de innovatieve oplossingen die we hier uitrollen, is een beo-veld”, vertelt Kristof Schellekens, woordvoerder van Triple Living,

Het beo-veld van Tuinen van Eden moet in de winter voor verwarming zorgen en in de zomer voor verkoeling. Boorgat energie opslag werkt via verschillende boorgaten tot wel 150 m diep. In die boorgaten wordt een gesloten buizennetwerk aangelegd dat in de zomer verkoeling uit de grond haalt en in de winter aardwarmte gebruikt om de woningen te verwarmen.

“Op die manier worden de bewoners van Tuinen van Eden voor ongeveer 80% onafhankelijk van het energienetwerk. Dat zullen ze voelen in hun portemonnee: de maandelijkse gezinskosten zullen daardoor ongeveer 40% lager liggen. Dat is een flinke opsteker voor het gemiddelde gezinsbudget”, aldus Kristof Schellekens.

Het beo-veld dat men in Tuinen van Eden zal aanleggen, wordt volgens Triple Living het grootste residentiële van Vlaanderen. Omwille van de kostprijs zie je beo-velden vooral in commerciële en publieke ontwikkelingen. Zo heeft het Antwerpse Provinciehuis momenteel het grootste beo-veld van het land.

250 woningen

“Ons systeem bestaat uit verschillende beo-velden naast elkaar. Net zoals de woningen in de buurt worden ook de beo-velden in verschillende fasen aangelegd. Zo kunnen de mensen bij de oplevering van hun woning meteen genieten van de voordelen van hun beo-veld”, verduidelijkt Elisa Cousy van Triple Living.

"In totaal tellen de verschillende systemen hier ongeveer 115 boringen tot 150 m diep. Dat is nodig, want ze moeten meer dan 250 woningen verwarmen. Aan de 48 boringen voor de eerste fase wordt enkele weken gewerkt. De hele autoluwe woonsite willen we opleveren in 2024, maar de eerste woningen zullen al in 2023 klaar zijn”, besluit Elisa Cousy.

De nieuwe wijk Tuinen van Eden biedt een grote variatie aan appartementen en eengezinswoningen en wil daarmee een gemengd publiek aantrekken. Fase 1 van het project bestaat uit vier gebouwen, waarvan de eerste oplevering begin 2023 plaatsvindt. In 2024 moet de volledige woonsite klaar zijn.
“Het gaat om 115 boringen tot 150 m diep, goed voor de verwarming van meer dan 250 woningen”, verklaart Elisa Cousy. (Foto: Triple Living).
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Baksteenproducent Vandersanden plaatst eigen windturbine in Lanklaar

Baksteenproducent Vandersanden plaatst eigen windturbine in Lanklaar

Baksteenproducent Vandersanden pakt uit met een eerste eigen windturbine op zijn site in Lanklaar. Deze windturbine zal jaarlijks 10.000 MWh groene energie leveren, het equivalent voor het energieverbruik van 2.000 gezinnen. Met deze nieuwe[…]

Vandersanden publiceert rapport Collectief Welzijn

Vandersanden publiceert rapport Collectief Welzijn

Hout - Bois van Steenberge: duurzaam bouwen is de toekomst

Publireportage

Hout - Bois van Steenberge: duurzaam bouwen is de toekomst

Leuven integreert circulaire principes in overheidsopdrachten

Leuven integreert circulaire principes in overheidsopdrachten

Meer artikels