Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

William Baker krijgt Gouden Medaille Gustave Magnel

William Baker krijgt Gouden Medaille Gustave Magnel

William F. Baker mocht eind vorig jaar in Gent de Gouden Medaille Gustave Magnel ontvangen. Deze medaille wordt elke vijf jaar toegekend aan de ontwerper van een uitgevoerd bouwwerk dat een belangrijke en merkwaardige toepassing van gewapend beton of voorspanning inhoudt, om zo de uitzonderlijke verdiensten levendig te houden van professor Gustave Magnel.

Professor Gustave Magnel was verbonden aan de Universiteit Gent vanaf 1919 tot aan zijn overlijden in 1955. In het begin van de jaren '40 van vorige eeuw verrichtte hij pionierswerk inzake voorgespannen beton waarvoor hij ontwerpmethodes uitwerkte, gebaseerd op uitgebreid experimenteel onderzoek op grootschalige liggers in zijn labo. Hij ontwikkelde een eigen voorspansysteem dat tot in de jaren '60 van vorige eeuw in België gebruikt werd. Hij gaf ontelbare lezingen in binnen- en buitenland waarbij hij op een eenvoudige manier de basisprincipes van voorspanning uitlegde. Hij was de drijvende kracht achter de realisatie van de eerste voorgespannen betonbrug in de VS, namelijk de Walnut Lane Bridge in Philadelphia. Hij schreef het eerste handboek over voorgespannen beton in het Engels, ontwierp één van de eerste voorgespannen spoorwegbruggen in Europa en de eerste voorgespannen betonbrug met twee overspanningen ter wereld.

In de jaren '50 van vorige eeuw kwamen vele buitenlandse ingenieurs naar Gent om zich in Magnel's labo vertrouwd te maken met voorgespannen beton en tevens verschillende realisaties te bezoeken. In 1952 was hij één van de stichters van de Fédération Internationale de la Précontrainte (FIP) die in 1996 samen met CEB opging in fib (international federation for structural concrete). Hij is ook één van de oprichters van SECO, het Technisch Controlebureau voor het Bouwwezen. Het laboratorium dat hij stichtte in 1926, draagt nog steeds zijn naam en is zowel nationaal als internationaal toonaangevend op het vlak van betononderzoek.

Om professor Magnel's uitzonderlijke verdiensten levendig te houden, wordt door de Alumnivereniging van Ingenieurs afgestudeerd aan de Universiteit in Gent (AIG) elke vijf jaar een oproep gelanceerd voor de Gouden Medaille Gustave Magnel, die uitgereikt wordt aan de ontwerper van een uitgevoerd bouwwerk dat een belangrijke en merkwaardige toepassing van gewapend beton of voorspanning inhoudt.

SOM

Op 12 december 2014 ontving William Baker de twaalfde Medaille uit de handen van rector Anne De Paepe voor het project 'The Burj Khalifa and the buttressed core'. William Baker is een partner van het befaamde studiebureau Skidmore, Owings and Merill (SOM) in Chicago. Hij geniet ruime erkenning voor zijn werk op het vlak van de structurele aspecten van zeer hoge gebouwen en dakconstructies met grote overspanningen. Hij was o.m. betrokken bij het ontwerp van het AT&T Corporate Center (Chicago 1989) en de Cayan Tower (Dubai 2009). Met een hoogte van 828 m is de Burj Khalifa momenteel het hoogste gebouw ter wereld. Het bureau SOM was verantwoordelijk voor de architectuur en engineering van deze wolkenkrabber in Dubai, met William Baker als hoofdingenieur. Het bereiken van een dergelijke hoogte kon dank zij het systeem van de 'buttressed core' dat hij ontwikkelde en dat bestaat uit een hexagonale kern van gewapend beton die zijdelings gestut wordt door steunbeuren met een Y-vormige doorsnede waarvan de afmetingen veranderen met de hoogte.

De elf voorgaande laureaten van de Magnelmedaille zijn Nicolas Esquillan (1959), P. Blokland (1963), Fritz Leonhardt (1968), Ulrich Finsterwalder (1973), R. De Keyser (1979), Hans Wittfoht (1984), René Greisch (1988), Olav Olsen (1994), Michel Virlogeux (1999), Jörg Schlaich (2004) en Juan José Arenas de Pablo (2009).

Voorafgaand aan de plechtige uitreiking was er een studienamiddag over lopende projecten aan het Labo Magnel voor Betononderzoek onder leiding van de professoren Luc Taerwe, Geert De Schutter, Stijn Matthys en Robby Caspeele.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Deprez uit Kortemark is Kmo van het Jaar

Deprez uit Kortemark is Kmo van het Jaar

De firma Deprez uit Kortemark is door ondernemersorganisatie Unizo uitgeroepen tot nationale ‘Kmo van het Jaar’. Het familiebedrijf is actief in de sector van de machineconstructie en een specialist op het vlak van interne[…]

07/12/2022 | Ondernemingen
Wintercircus bekroond met Gentse Monumentenprijs

Wintercircus bekroond met Gentse Monumentenprijs

Bouwsector lanceert nieuwe tool voor circulair bouwen op maat

Bouwsector lanceert nieuwe tool voor circulair bouwen op maat

Grootschalige publiek-private samenwerking voor verouderde bruggen

Grootschalige publiek-private samenwerking voor verouderde bruggen