Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

'Wij willen een actieve woonpartner zijn voor onze gemeenten'

Gerelateerde onderwerpen :

'Wij willen een actieve woonpartner zijn voor onze gemeenten'

De Sociale Huisvestingsmaatschappij Vlaamse Ardennen beschikt vandaag over 1.226 huurwoongelegenheden. Als gemengde sociale huisvestingsmaatschappij blijft ze actief investeren in de realisatie van nieuwe sociale huur en koopwoningen. 'De nood aan sociale huurwoningen blijft bestaan. Op vandaag heeft onze shm ruim 1.200 kandidaten op de wachtlijst van sociale huur. Bovendien hebben de gemeenten in ons werkingsgebied nog een sociaal objectief te behalen. De voortgangstoets van Wonen Vlaanderen gaf aan dat acht van de vijftien gemeenten het groeipad volgen die door de Vlaamse regering werd vooropgesteld. Dankzij goed overleg hebben we met deze gemeenten huisvestingsprojecten kunnen uitwerken om meer betaalbare huurwoningen op de huisvestingsmarkt te brengen. In de overige gemeenten is er nog werk aan de winkel. Wij willen een actieve woonpartner zijn voor onze gemeenten zodat de inwoners van alle gemeenten in ons werkingsgebied de nodige kansen op betaalbaar wonen krijgen', zegt Stefaan Vercamer, voorzitter van de shm Vlaamse Ardennen.

'De subsidies voor de koopsector vallen weg. Toch zijn we ervan overtuigd dat de doelgroep en de vraag naar sociale koopwoningen nog steeds bestaan. Daarom bekijken wij in elk van onze projecten of er mogelijkheden zijn om een aantal koopwoningen te realiseren', zegt directeur Jeanique Van Den Heede van sociale huisvestingsmaatschappij Vlaamse Ardennen. 'Als één van de 'gemengde' maatschappijen, die zowel huur- als koopwoningen aanbieden, betreuren wij het afschaffen van de steun voor koopwoningen. Het blijft immers een goed middel om in onze wijken een goede sociale mix te bekomen, wat op lange termijn goed is voor de leefbaarheid.', vult Stefaan Vercamer aan.

Ridobel

De shm uit Oudenaarde heeft nog een aantal sociale koopwoningen in portefeuille die op de overgangslijst staan en die dus nog in aanmerking komen voor financiële steun van Vlaanderen. Het project Ridobel in de gemeente Wortegem-Petegem bv. omvat behalve 17 sociale huurwoningen nog negen koopwoningen. Voor dit project is de sloop van de oude fabriek inmiddels afgerond en werden de verkavelings- en de bouwvergunning reeds gevraagd. De infrastructuurwerken kunnen weldra starten. De bouwwerkzaamheden zullen waarschijnlijk nog dit jaar aanbesteed worden. De plannen werden getekend door MAS uit Oudenaarde. Bij de 17 huurwoningen horen vijf aanleunflats voor ouderen. Hierbij zal een samenwerking voor de zorg opgezet worden met het woonzorgcentrum De Linde. (zie Bouwkroniek van 29 mei 2015, blz. 12)

Kruishoutem

In het binnengebied achter het gemeentehuis van Kruishoutem realiseert shm Vlaamse Ardennen 17 sociale huurwoningen en zeven koopwoningen. Ook deze laatste vallen nog onder de overgangsregeling. Voor dit project heeft de shm alle vergunningen op zak. De infrastructuurwerken starten in principe nog dit jaar, waarna de bouwwerken snel kunnen volgen. (zie Bouwkroniek van 7 augustus 2015, blz. 23)

Oudenaarde

In de Heurnestraat in Oudenaarde bouwt de huisvestingsmaatschappij 17 sociale huurwoningen en vijftien koopwoningen. Ook voor dit project heeft Vlaamse Ardennen alle vergunningen op zak. De infrastructuurwerken starten nog dit jaar. De gebouwen worden vanaf volgend jaar gerealiseerd.

'Met de stad Oudenaarde zijn we ook in het project Diependaele in deelgemeente Leupegem gestapt. Behalve een groot luik private ontwikkeling worden daar 19 sociale huurentiteiten gerealiseerd, waarvan zes huizen en dertien appartementen', vertelt Van Den Heede.

DnA Architcten en Irs bvba maken een ontwerp voor de eerste fase van de site Egypte in Volkegem (Oudenaarde). Voor dit project werden nog geen vergunningen gevraagd. De werkzaamheden aan de gebouwen zouden eind 2017 moeten kunnen starten. In een eerste fase zullen 14 sociale koopwoningen en 22 huurwoningen kunnen worden gerealiseerd.

Vervangings'nieuwbouw

Shm Vlaamse Ardennen sloopt ook een aantal woningen om ze te vervangen door nieuwbouw. In Eine en Mater (beide deelgemeenten van Oudenaarde) worden respectievelijk zes en acht woningen vervangen door zes en negen nieuwe woningen. Deze projecten zijn reeds aanbesteed en worden dit jaar uitgevoerd.

Zottegem

'Voorts loopt er een stedenbouwkundige studie voor een site in Velzeke (Zottegem). Daar zouden tot wel 125 nieuwe woningen kunnen gerealiseerd worden. Het masterplan wordt gemaakt door D+A Consult. Als dat klaar is, kan voor dit project een architect aangesteld worden. De site zal in fases ontwikkeld worden', duidt de directeur.

Vrouweneik

Ook voor de site Vrouweneik in Wortegem-Petegem zal een stedenbouwkundige studie uitgevoerd worden. Hiertoe dient nog een studiebureau aangesteld te worden in de loop van de komende maanden.

Kluisbergen

Op de site Dewaele in Kluisbergen zullen 19 entiteiten opgetrokken worden. De plannen worden getekend door Vandriessche Architecten uit Kruishoutem. Stan en Wout Vandriessche werkten eerder reeds voor de Gewestelijke Maatschappij voor de Huisvesting uit Beveren. De bouwstart wordt verwacht in de loop van 2017.

Nazareth

Ook de volgende fase van de wijk De Biesten in Eke (Nazareth) wordt aangevat. Hiervoor werd PM Architecten uit Ronse en Gent aangesteld als ontwerper. De vergunningen zullen pas volgend jaar gevraagd worden. Hier worden 28 huurentiteiten en 10 koopwoningen ingepland.

Renovaties

Voorts houdt shm Vlaamse Ardennen zijn patrimonium energetisch op peil. Elk jaar worden wijkgericht zowat 140 daken vernieuwd. Dit jaar worden in een aantal wijken ook cv-installaties vernieuwd, nieuwe gaswandketels geplaatst en spouwmuren geïsoleerd.

De huisvestingsmaatschappij uit de Vlaamse Ardennen heeft een verspreid en heel divers werkgebied. De doelstelling is sowieso om in het werkingsgebied betaalbaar en kwaliteitsvol wonen te realiseren.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

De werken aan het nieuwe gebouw voor de Vlaamse publieke omroep VRT beginnen in november. De stedenbouwkundige vergunning voor het nieuwe complex had de omroep al gekregen, maar het was nog even wachten op de milieuvergunning. Zopas werd ook[…]

30/09/2022 | Projectennieuwbouw
Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Meer artikels