Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Wienerberger wint eerste Ufemat-prijs voor duurzame verpakking

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Wienerberger wint eerste Ufemat-prijs voor duurzame verpakking

Ufemat, de Europese vereniging van nationale federaties van bouwmaterialenhandelaars en producenten, reikte zopas zijn eerste Packaging Award uit. Winnaar werd een innovatieve circulaire krimphoes, ontwikkeld door een multidisciplinair samenwerkingsverband met o.m. Wienerberger.

De winnende circulaire krimphoes is een unicum in de bouwsector. Ze bestaat voor de helft uit gerecycleerde plastic en beschikt toch over alle kwaliteiten die vereist zijn voor de toepassing en het transport waarvoor ze is bedoeld. Daardoor kan ze een fikse boost betekenen voor de duurzaamheid in dit segment van verpakkingen voor bouwmaterialen.
 
Alleen al in België wordt hiervoor jaarlijks 40.000 ton aan verpakkingsmateriaal gebruikt. Als we heel Europa in ogenschouw nemen, loopt dat cijfer op tot meer dan 500.000 ton. Bovendien gebeurt er momenteel nog onderzoek naar de mogelijkheid om circulaire rekhoezen, rekfolies en andere verpakkingen te produceren. Dat kan de potentiële impact sterk aanwakkeren.

Award

Met de Packaging Award wil Ufemat de aandacht vestigen op ‘best practices’ inzake duurzame en circulaire verpakkingsoplossingen voor bouwproducten. Nationale federaties konden vrij oplossingen indienen om mee te dingen naar de award. De algemene vergadering van Ufemat, technisch geassisteerd door Valipac, selecteerde uit de ingediende projecten een shortlist waaruit de winnaar werd gekozen tijdens het congres van de vereniging in Zwitserland. De circulaire krimphoes van Wienerberger en partners won van een Spaanse project voor de recyclage van polystyreenafval van isolatiepanelen en van een Brits initiatief om de componenten van gebruikte douchematerialen circulair te maken en de hoeveelheid verpakking te reduceren.
 
 
Voor de ontwikkeling van de krimphoes werd, onder coördinatie van Valipac, heel wat kennis en onderzoekskracht gebundeld. De eerste kiemen daarvoor werden gelegd in het Clean Site Circular-project, dat aanvankelijk vooral gericht was op de inzameling van plasticverpakkingen op bouwwerven. Onder andere omdat de uitvoer van plasticafval naar China sinds 2017 niet langer mogelijk is, werd het onderzoek naar de mogelijkheden van hergebruik geïntensifieerd.
 
Voor de circulaire krimphoezen werkte de MorssinkhofRymoplast Groep, gespecialiseerd in de recycling van kunststof, nauw samen met Total Polymers dat research deed naar een speciale ‘booster’ die met het gerecycleerde plastic tot het juiste recept werd gemengd om tot de vereiste specificaties te komen. Wienerberger legde de specificaties voor de krimphoes vast en deed in Beerse testen om de impact van de verpakking op gevelstenen en de prestaties tijdens het transport te evalueren. De productie van de krimphoezen gebeurt bij Oerlemans Plastic. De Belgische federatie van bouwmaterialenhandelaars (FEMA) en de Belgische federatie van de afval- en recyclagesector Go4circle steunen het project. 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Het ondernemersvertrouwen van bouwbedrijven zakte in het eerste kwartaal van 2022 naar 98,5, dat is een flink stuk onder de gezonde grens van 100. Negen op de tien bouwbedrijven maken zich ernstig zorgen over de economische situatie. Dat blijkt[…]

Hoge kosten doen kmo’s vrezen voor rendabiliteit

Hoge kosten doen kmo’s vrezen voor rendabiliteit

Elektrobedrijven teleurgesteld in federaal energieakkoord

Elektrobedrijven teleurgesteld in federaal energieakkoord

Vlaamse ondernemers vrezen voor recessie

Vlaamse ondernemers vrezen voor recessie

Meer artikels