Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Wienerberger presenteert waterpasserende kleiklinker Passaqua

Gerelateerde onderwerpen :

Wienerberger presenteert waterpasserende kleiklinker Passaqua

In het marktsegment van hoogwaardig bestratingsmateriaal is er vraag naar kleiklinkers voor een waterdoorlatende verharding. Passaqua werd ontwikkeld door Wienerberger en zorgt ervoor dat water lokaal kan infiltreren in de bodem.


Slimme afstandshouders

Passaqua is een strengpers-kleiklinker met afstandhouders voor voegen van 6 mm breed. De kleiklinker zelf laat het water niet door, maar via de bredere voegen kan het water ‘passeren’. Het voegaandeel van een verhardingsproject met Passaqua is zo ongeveer 10% van de totale oppervlakte. Dat is het minimale voor een waterdoorlatende verharding.

Mooi en ecologisch

De Passaqua-kleiklinkers zijn verkrijgbaar in vier kleuren. Net zoals de standaard kleiklinkers van Wienerberger heeft de Pass­aqua een authentieke uitstraling en wordt hij met de jaren mooier. Dankzij de waterpasserende voeg vloeit het water snel weg. Daardoor is er minder kans op de groei van algen, mossen en onkruid in de voegen. De combinatie van de intrinsieke duurzaamheid, de esthetische kwaliteiten en de waterpasserende eigenschappen zijn de belangrijkste troeven.

Openbare ruimte

De Passaqua is bijzonder geschikt voor terrassen en opritten van particuliere woningen en verkavelingen, verharde evacuatiewegen voor de brandweer en verhardingen van openbare ruimtes zoals parkings, pleinen, voet- en fietspaden, …

14,4% van Vlaanderen is verhard en dit aandeel neemt elke dag toe. Via die verharde oppervlaktes kan het regenwater niet langer doordringen in de bodem. Dat water wordt dan ook niet meer opgeslagen in de bodem en stroomt rechtstreeks weg via het rioleringsstelsel. Onze rioleringen zijn niet voorzien op dit toenemende waterdebiet.  Om overstromingen en watertekorten te vermijden, zijn er regionale en ook stedenbouwkundige voorschriften om regenwater op te vangen en te gebruiken of te laten infiltreren in de bodem. De Vlaamse regelgeving verplicht bijvoorbeeld de aanleg van een infiltratievoorziening voor percelen groter dan 250 m2.

Kiezen voor Passaqua-kleiklinkers is daarbij een eenvoudige oplossing. Dankzij de waterpasserende kleiklinkers infiltreert het regenwater op een natuurlijke wijze in de bodem. Daardoor blijft de grondwatervoorraad beter op peil en wordt het overstromingsrisico ingeperkt.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Batibouw: mooi resultaat ondanks coronacrisis

Batibouw: mooi resultaat ondanks coronacrisis

Batibouw sloot zondagavond de deuren met afgerond 187.000 bezoekers op de teller. De vernieuwde editie kon op heel wat enthousiasme rekenen van zowel bezoekers als exposanten. De beurs lag volgens de organisatoren zelfs op koers voor een lichte[…]

Belg is klaar voor nieuwe woonvormen en slimme technieken

Belg is klaar voor nieuwe woonvormen en slimme technieken

Bouwsector in België groeit vier keer sneller dan de rest van de economie

Bouwsector in België groeit vier keer sneller dan de rest van de economie

Reeks vakbeurzen uitgesteld door Covid19

Reeks vakbeurzen uitgesteld door Covid19

Meer artikels