Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Wienerberger kiest voor circulaire verpakking

Wienerberger kiest voor circulaire verpakking

(c) Wienerberger

Wienerberger heeft zijn verpakkingsconcept grondig bijgestuurd. Sinds kort bestaat de verpakking uit 30% gerecycleerd kunststof en nu gaat de fabrikant van keramische bouwmaterialen nog een stap verder met een volledig circulaire verpakking.
In 2019 produceerden we in België 1,9 miljoen ton verpakkingsafval. Plasticafval is goed voor bijna 20% van dit duizelingwekkende totaal. De bouwsector is verantwoordelijk voor een deel van dat verpakkingsplastic. Het is voor veel producenten van bouwmaterialen echter een onvermijdelijk iets, want de plastic hoes speelt een belangrijke rol in de ladingszekerheid met het oog op het veilig en correct transporteren van bouwmaterialen gestapeld op een pallet.
 
Om die nood aan een kwalitatieve verpakking te verzoenen met zijn duurzaamheidsambities heeft Wienerberger zijn verpakkingsoplossing volledig herdacht. Tot hiertoe gebruikt Wienerberger een bedrukte krimpfolie. Voor het verpakken volgens het krimpprocedé is relatief veel materiaal nodig. Bovendien verliest de bedrukte folie bij recyclage zijn transparantie, waardoor deze niet circulair is in dezelfde toepassing.
 
“Om die nadelen te pareren, ontwikkelden we een nieuwe folie in de vorm van een rekhoes. Ze is volledig transparant en wordt net als de bestaande krimphoezen voor 30% vervaardigd uit post consumer recyclaat. Dat is plasticafval uit uw en mijn keuken. Het concept werd ontwikkeld door een multidisciplinaire groep waarin Wienerberger een actieve rol innam en waarvoor we in oktober 2019 al de Ufemat Packaging Award wonnen. Omdat de hoes niet bedrukt wordt, is ze perfect te recycleren en te verwerken is tot een nieuwe transparante folie en dus volledig circulair is”, licht CMO Katrien Nottebaert van Wienerberger toe.
 
Voor de verpakking rond de pallets is door de overstap naar een rekfolie overigens tot 30% minder materiaal nodig, omdat de folie vooraf wordt opengerekt om ze rond de stenen of pannen te doen spannen. Dat in tegenstelling tot een krimphoes waarbij men een ‘te grote’ hoes via verhitting doet krimpen.

De veiligheidsinformatie en branding op de verpakkingen brengt Wienerberger voortaan aan door middel van een dunne banderol rond de rekhoes. “Vergelijk het met het etiket op een Colaflesje. Alleen op deze flinterdunne folie voegen we inkt toe. Die folie bedraagt minder dan 5% van het totale verpakkingsgewicht en is ook volledig recycleerbaar. De recyclage en de triage van de folie en banderol gebeurt via het Clean Site System van Valipac.”
 
Ook voor de pallets heeft Wienerberger een circulaire oplossing in de vorm van retourpalletten. “Onze dakpannen worden al geleverd op retourpalletten en momenteel rollen we dit ook uit voor onze snelbouwstenen. De ambitie is dit later ook toe te passen voor gevelstenen.”
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verhelst Group neemt West Recycle over

Verhelst Group neemt West Recycle over

De Verhelst Group heeft West Recycle overgenomen. Dat bedrijf heet voortaan Top-Mix Recycling en is sinds 2019 gevestigd in de Oostendse achterhaven op een terrein van 8 ha. Het specialiseert zich in het fysico-chemisch reinigen van[…]

Hout - Bois van Steenberge: duurzaam bouwen is de toekomst

Publireportage

Hout - Bois van Steenberge: duurzaam bouwen is de toekomst

Velux Groep bant plastic uit dakraamverpakkingen

Velux Groep bant plastic uit dakraamverpakkingen

Amacro neemt Transport Itterbeek over

Publireportage

Amacro neemt Transport Itterbeek over

Meer artikels