Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Weyts verhoogt budget voor wegenwerken

Het verkeer op de Vlaamse autosnelwegen is vorig jaar met 2% gegroeid. De filezwaarte steeg met 2 tot 4%, naargelang het tijdstip en de plaats. Een opvallende vaststelling is dat het fileprobleem niet groter geworden is op de plaatsen waar de Vlaamse overheid gewerkt heeft aan de weg. 'Werken aan de weg werkt', zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. Het is volgens hem hoog tijd om te werken aan Oosterweel en de ring rond Brussel. Het investeringsbudget voor wegenwerken wordt dit jaar met zowat één derde opgetrokken, van 350 tot 450 miljoen '.

Het nieuwe jaarrapport Verkeersindicatoren van het Vlaams Verkeerscentrum schetst de evolutie van het snelwegverkeer. De cijfers werden verzameld op basis van objectieve metingen, die gebruik maken van 4.000 detectielussen in het wegdek en de verkeersinformatie van de operatorzaal van het Verkeerscentrum.

In bijna alle maanden en op bijna alle snelwegen was er in 2015 meer verkeer op de baan dan in 2014. De ochtendfiles zijn 2% erger geworden ten opzichte van 2014, de avondfiles 3% erger. De totale filelengte op de Vlaamse autosnelwegen blijft stabiel tijdens de avondspits (105 km), maar tijdens de ochtendspits zijn de files dan weer 6 km langer geworden (149 km).

Ten opzichte van 2012 zijn de structurele files alleen maar erger geworden, behalve waar gewerkt is aan de weg. Waar bv. spitsstroken aangelegd zijn, zijn de positieve gevolgen op de filezwaarte duidelijk. Waar extra capaciteit kwam door de aanleg van weefstroken is de verzadiging zelfs gedaald. De grootste knelpunten blijven de ringwegen rond Antwerpen en Brussel. Nergens rijden meer vrachtwagens dan op de zuidelijke R1 tussen Antwerpen-Zuid en Antwerpen-Oost. In de avondspits zijn de ringwegen rond Antwerpen en Brussel goed voor 54% van de files. 'Ik hoop dat iedereen inziet dat we moeten werken aan de weg. Verzet tegen de herinrichting van de ring rond Brussel of de Oosterweelverbinding schaadt mens, milieu en economie. Als we voor deze dossiers stilstaan in de rechtbank, zullen we ook stilstaan op de weg. We investeren in alternatieven, maar werken aan weginfrastructuur is echt een absolute must', zegt Weyts.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen