Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Westkaai Torens 5 & 6 wint Wienerberger Brick Award

Westkaai Torens 5 & 6 wint Wienerberger Brick Award

Westkaai Torens 5 & 6 wint de Brick Award van Wienerberger (foto: Peter Cook)

© Wienerberger AG

Het Antwerpse bouwproject Westkaai Torens 5 & 6 van het Britse architectenkantoor Tony Fretton Architects i.s.m. De Architecten nv heeft één van de hoofdprijzen gewonnen bij de Wienerberger Brick Award.

 

Voor deze award werden bijna 600 projecten uit 44 landen ingediend. België doet het doorgaans goed in deze competitie. Bij de vorige editie, in 2016, behoorden bijna tien projecten uit ons land of met een Belgische inbreng tot de genomineerden. Dehullu Architecten behaalde toen één van de hoofdprijzen met het Auditorium AZ Groeninge vzw in Kortrijk. Het Buda Kunstencentrum in Kortrijk van Studio 51N4E won in 2014 een Brick Award.

Het project Westkaai Torens 5 & 6 werd ontworpen door Tony Fretton Architects in samenwerking met de Architecten nv. (foto: Filip Dujardin)

Het project Westkaai Torens 5 & 6 werd ontworpen door Tony Fretton Architects in samenwerking met de Architecten nv. (foto: Filip Dujardin)

De Wienerberger Brick Award biedt architecten van over de hele wereld de mogelijkheid om moderne, innovatieve architectuur met keramische materialen te tonen. Het is bedoeld om zowel architecten als mensen te inspireren, om ontwerpconcepten te delen en nieuwe manieren te verkennen om bouwideeën te realiseren.

“De projecten die dit jaar werden ingediend, imponeerden de jury met innovatieve spirit en kwaliteit. Ze vertegenwoordigen gewaagde en creatieve architectuurconcepten voor duurzame en toekomstgerichte woonruimtes. Maar wel altijd rekening houdend met het belangrijkste referentiepunt in de architectuur – het individu. Bij het creëren van nieuwe woonruimtes moet de primaire focus liggen op de mens en zijn behoeften. We zijn trots dat zoveel innovatieve stedelijke projecten voldoen aan de huidige maatschappelijke uitdagingen door het gebruik van natuurlijke keramische bouwmaterialen, om zo een betaalbare leefomgeving van hoogwaardige kwaliteit te creëren”, aldus Heimo Scheuch, ceo van Wienerberger AG, wanneer hij de internationale projecten beschrijft.

Er werden prijzen uitgedeeld in de volgende categorieën: Zich thuis voelen, Samen leven, Samen werken, Publieke ruimtes delen en Bouwen ‘outside the box’. Die laatste categorie is gericht op innovatieve concepten en manieren voor het gebruik van baksteen, nieuwe constructietechnologieën of het gebruik van op maat gemaakte bakstenen en nieuwe versieringen in het project.

De prijzenpot bevatte in totaal 34.000 € voor vijf categorieën. Dit jaar kregen twee projecten de Grand Prize. De eerste ging naar de Westkaai Torens 5 & 6 door Tony Fretton Architects i.s.m. De Architecten nv. Deze Belgische torens maken deel uit van een groter woonproject in een nieuw ontwikkelde wijk met gemengd gebruik. Dankzij het metselwerk wordt een algemene monumentale expressie gecombineerd met een individuele gevel. Het project is eveneens de winnaar in de categorie Samen leven.

Bazel

Kunstmuseum Basel (foto: Roy Gardiner)

De tweede Grand Prize winnaar, de  uitbreiding van Kunstmuseum Basel door Christ & Gantenbein (Zwitserland), past goed bij het bestaande beschermde gebouw. De solitaire grijze bakstenenstructuur is via een ondergrondse hal verbonden met het hoofdgebouw. Ledlichten zijn geïntegreerd in de reliëfachtige groeven van gegoten bakstenen in de gevel – hiermee worden voorbijgangers geïnformeerd over actuele tentoonstellingen. Bovendien is dit project ook als winnaar uit de bus gekomen in de categorie Publieke ruimtes delen.

Nederland

Atlas House, Nederland (foto: Stijn Bollaert)

In de categorie Zich thuis voelen wist Atlas House door Monadnock (Nederland) de jury het meest te overtuigen. Deze privé-woonruimte die op drie verdiepingen op een klein perceel is georganiseerd, is een goed antwoord om te laten zien hoe particuliere kwaliteitswoningen kleinschalig kunnen worden gebouwd. Het metselwerk aan zowel de binnen- als de buitenzijde is zeer gedetailleerd en past perfect bij het huis.

Vietnam

Terra Cotta Studio, Vietnam (foto: Oki Hiroyuki)

Terra Cotta Studio door Tropical Space is de werk- en woonplek van een beroemde keramiekkunstenaar in Vietnam. Deze categoriewinnaar van Samen werken is een bakstenen kubus aan de voet van een rivier, waarbij bamboeplanken het kunstwerk beschermen tegen incidentele overstromingen. De ongebruikelijke perforatie van de gevel trekt op het eerste gezicht al de aandacht en laat de wind door om de werkruimte op natuurlijke wijze te koelen. Het gebouw combineert een werkende productie met huiselijkheid.

Stockholm

Värtan Bioenergy (foto: Robin Hayes)

De winnaar in de categorie Bouwen ‘outside the box’ is de Värtan Bioenergy CHP Plant (door UD Urban Design & Gottlieb Paludan Architects) in Stockholm. Het omvat ‘s werelds grootste stedelijke biobrandstofcentrale en levert een significante bijdrage aan de reductie van de CO2-voetafdruk van de stad. Het bovengrondse deel van de centrale is bekleed met een gebogen gevel van verticale keramische elementen.

Pampa

San Bernardo Chapel, Argentinië (foto: Nicolas Esteban Campodocino)

De Special Prize-winnaar, de San Bernardo Chapel door Nicolás Campodonico Estudio, is een klein meesterwerk. De kapel is opgedragen aan de patroonheilige van een kleine gemeente in de buurt van waar hij werd opgericht, in het Argentijnse Pampa. Er is geen stromend water, noch elektriciteit beschikbaar op de site. Enkel het licht van de zon en de natuur bepalen de sfeer. Het zonlicht en twee houten palen zorgen ervoor dat éénmaal per dag de schaduw van een christelijk kruis op de oostelijke muur verschijnt. Dit project behoort tot de categorie Publieke ruimtes delen.

Spanje

De oude kerk van Vilanova de la Barca (foto: Adria Goula)

De herwaardering van de oude kerk van Vilanova de la Barca door AleaOlea architecture & landscape kreeg de tweede Special Prize. De kerk, die dateert uit de dertiende eeuw, werd vernield tijdens de Spaanse burgeroorlog. De renovatie ervan is een ongewone benadering van het omgaan met historische bouwmaterialen. Dit project toont de veelzijdigheid en aanpasbaarheid van baksteen en creëert een unieke dialoog tussen het heden en de geschiedenis. Het project werd ingeschreven in de categorie Bouwen ‘outside the box’.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ontwerpteam BDR-Carton 123 Architecten realiseert Kappaertsite

Ontwerpteam BDR-Carton 123 Architecten realiseert Kappaertsite

Op de Kappaertsite realiseert Zwevegem een creatieve onderwijs- en vrijetijdscampus waar de Kunstacademie, de Klim Op en de vakantiewerking over enkele jaren een onderkomen zullen vinden. Voor de procedure deed de gemeente Zwevegem mee aan de[…]

01/12/2021 | ProjectenArchitecten
Gent zoekt ontwerper voor renovatie en nieuwbouw historische schoolsite

Gent zoekt ontwerper voor renovatie en nieuwbouw historische schoolsite

De Gentse Haard zoekt ontwerper voor vervangingsbouw

De Gentse Haard zoekt ontwerper voor vervangingsbouw

Tentoonstelling blikt terug op 40 jaar architectuurwedstrijden

Tentoonstelling blikt terug op 40 jaar architectuurwedstrijden

Meer artikels