Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

West-Vlaamse bruggen worden opgeknapt

Aan de brug over de nieuwe sluis in Ooigem wordt volgend jaar structureel onderhoud uitgevoerd. De waterafvoer moet in orde gebracht worden en er moeten betonherstellingen uitgevoerd worden. Ook bij de Oerenbrug over het Lokanaal in Alveringem is een volledige renovatie van de betonstructuur nodig. Dat antwoordde Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens. De Vlaamse overheid heeft de komende maanden en jaren nog wel meer onderhoudswerken aan West-Vlaamse bruggen op de agenda staan.

Het onderhoud van bruggen over de Vlaamse waterwegen is een kerntaak van Waterwegen en Zeekanaal (W&Z). Alle bruggen in Vlaanderen worden elke drie jaar aan een strenge inspectie onderworpen om veiligheid en stabiliteit te garanderen. Bij problemen wordt een brug op de wachtlijst gezet voor renovatie of vervanging.

Brugge

In Brugge investeert W&Z de eerstvolgende jaren in het onderhoud van verschillende bruggen. Bij de Conzettbrug worden volgend jaar het brugdek en de staalstructuur hersteld. W&Z voorziet hiervoor 65.000 '. Bij de Sint-Kruispoortbrug I zal de staalstructuur in 2018 een anti-corrosiebehandeling krijgen. W&Z trekt hiervoor 125.000 ' uit.

De vervanging van de Steenbruggebrug en de Dampoortsluis maakt deel uit van het project Stadsvaart. Dit project moet zorgen voor een betere doortocht voor de scheepvaart en een vlottere mobiliteit in Brugge. De werkzaamheden op het terrein zijn echter niet vóór 2018 gepland. 'Aan de Dampoortsluis moet echter op korte termijn een onderhoud uitgevoerd worden. Zo wordt de brug aan het bovenhoofd, die het Sasplein met de weg Damse Vaart-Zuid verbindt, in 2016 onder handen genomen. W&Z begroot de kosten op 250.000 '', vertelde minister Weyts aan Bert Maertens.

De restauratiewerken aan het Sint-Pietersbrugje in Moen (zie Bouwkroniek van 16 oktober 2015, blz. 28) worden in 2016 aanbesteed. W&Z voorziet hiervoor 250.000 '.

Kortrijk

W&Z zoekt de volgende maanden en jaren een oplossing voor de abnormale doorbuiging van de staalstructuur van de Leiebrug in Kortrijk. Dit euvel is het gevolg van bijkomende wegverharding die werd aangebracht. In Knokke-Heist wordt het herbouwen van de Ramskapellebrug bekeken. Daarenboven plant W&Z nog werken aan de Hullebrug in Lo-Reninge en betonherstel aan het Leieviaduct in Harelbeke en de Damse Platheulebrug.

Roeselare

Ook aan de Schaapsbrug in Roeselare zijn binnenkort verbeteringswerken noodzakelijk. 'O.m. de waterafvoer moet in orde gebracht worden en er moeten betonherstellingen worden uitgevoerd. Een uitvoeringsdatum werd echter nog niet bepaald', besluit Bert Maertens.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vorsselmans bouwt nieuwe productiehal en kantoren

Vorsselmans bouwt nieuwe productiehal en kantoren

Het familiebedrijf Vorsselmans uit Loenhout, gespecialiseerd in de productie en montage van aluminium ramen, gevels en zonnepanelen, zette de symbolische eerste spadesteek voor de bouw van een nieuwe, geautomatiseerde productiehal met een[…]

120 bouwpromotoren en architecten op petanquetornooi van Renson

120 bouwpromotoren en architecten op petanquetornooi van Renson

Inspirerende openhuizendag over toekomstgericht bouwen

Inspirerende openhuizendag over toekomstgericht bouwen

Van de Kreeke en Habenu-van de Kreeke vieren samen 155 jaar bouwervaring

Van de Kreeke en Habenu-van de Kreeke vieren samen 155 jaar bouwervaring