Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

West-Europese laminaatvloermarkt krimpt

West-Europese laminaatvloermarkt krimpt

Naar schatting van de federatie van Europese laminaatvloerfabrikanten EPLF hebben haar 21 leden vorig jaar wereldwijd minstens 465 miljoen m² laminaatvloer verkocht of 2 miljoen m² meer dan in 2013. De wereldmarkt is dus nog lichtjes (met 0,4%) gestegen, maar regionaal liepen de marktontwikkelingen sterk uiteen. In West-Europa daalde de afzet, terwijl de verkoop in Oost-Europa in stijgende lijn bleef gaan. Ook in Noord-Amerika realiseerden de Europese fabrikanten een duidelijke groei en nog meer uitgesproken op de Aziatische markten. In Zuid-Amerika bleef de afzet nagenoeg op gelijk peil.

De West-Europese kernmarkt, met inbegrip van Turkije, zou vorig jaar met ongeveer 3,5% verslechterd zijn voor de Europese laminaatvloerfabrikanten. Hun afzet zou gedaald zijn van 290 miljoen m² in 2013 naar 280 miljoen m² in 2014.

Dat is minder het gevolg van de opnieuw verminderde verkoop in Duitsland, Europa's grootste nationale laminaatvloermarkt (van 72 naar 69 miljoen m²), waarvoor de EPLF de oorzaak zoekt in de sterke opkomst van de LVT-vloerbekledingen (luxury vinyl tiles), die wat marktaandeel beginnen af te snoepen van laminaatvloer. Het is vooral in Turkije, de tweede grootste markt voor laminaatvloer in Europa, dat de EPLF-leden klappen kregen. Hun verkoop zou er met 18% zijn achteruitgegaan (van 66 naar 54 miljoen m²). De redenen worden gezocht in de conjunctuurverzwakking, moeilijkheden bij de grondstofbevoorrading en stillegging van producties voor onderhoudswerkzaamheden.

De Franse markt zou stabiel gebleven zijn met een afzetcijfer van 39 miljoen m², maar in Groot-Brittannië plusten de Europese fabrikanten dankzij de verbeterde bouwconjunctuur met 10% waardoor hun laminaatvloerafzet op 32 miljoen m² kwam. In Nederland viel de verkoop dan weer lager uit met een daling van 19 naar 17 miljoen m². Spanje behield zijn zesde plaats met een statu quo op 14 miljoen m².

Opmerkelijk en gelukkig voor hen is dat de EPLF-leden in Oost-Europa ondanks de politieke spanningen aldaar flink vooruitgang konden boeken. In totaal steeg de verkoop hier van 103 naar 110 miljoen m² (+6%).

In Rusland liep de afzet op tot 27 miljoen m² (komend van 24 miljoen m² in 2013), op gelijke hoogte met Polen waar de verkoop steeg met 2 miljoen m². Dan volgen Roemenië (van 10 naar 11 miljoen m²), Oekraïne (van 8 naar 9 miljoen m²) en Hongarije (van 4,6 naar 5,8 miljoen m²).

Al in 2013 werd laminaatvloer uit Europa beter verkocht in Noord-Amerika (28 miljoen m²) en vorig jaar zette die trend zich door (30 miljoen m²). Dat was geheel te danken aan het verkoopsucces in de VS (van 16 naar 19 miljoen m²), want in Canada bleef het afzetcijfer steken op 11 miljoen m².

In de regio Azië-Oceanië hebben de Europese fabrikanten ongeveer 15 miljoen m² kunnen verkopen of 18% meer dan in 2013. Vooral de Chinese markt (incl. Hongkong) toont zich hier een goede afnemer van hoogwaardige Europese laminaatvloerproducten (van 4 naar 5 miljoen m²). De verkoop aan Israël verbeterde lichtjes (van 2 naar 2,2 miljoen m²) en ook aan Saoedi-Arabië (van 1,3 naar 1,9 miljoen m²).

Zuid-Amerika blijft met 17 miljoen m² in totaal een stabiele markt. In Mexico daalde de afzet, in Chili kon hij duidelijk verbeterd worden.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nederlandse zinkssmelterij Nyrstar tijdelijk gesloten

Nederlandse zinkssmelterij Nyrstar tijdelijk gesloten

De beursgenoteerde metaalverwerkende groep Nyrstar, een onderdeel van Trafigura, sluit vanaf 1 september tijdelijk zijn zinksmelterij in het Nederlandse Budel. Het bedrijf legt de productie voorlopig stil door de hoge energiekosten.[…]

19/08/2022 | Ondernemingen
Definitief ontwerp Walstraat in Hoboken goedgekeurd

Definitief ontwerp Walstraat in Hoboken goedgekeurd

Tien kilometer fietspad in Dilsen-Stokkem

Tien kilometer fietspad in Dilsen-Stokkem

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt