Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Werkzoekenden trekken op bouwsafari in de regio Leuven

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Werkzoekenden trekken op bouwsafari in de regio Leuven

De safarideelnemers zijn onder de indruk van de restauratietechnieken die Monument Vandekerckhove toepast in de Abdij van Park.

Constructiv organiseerde recent samen met de stad Leuven en de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) een bouwsafari voor iedereen die interesse toont om in de bouwsector te werken. Met deze actie willen de initiatiefnemers vooral werkzoekenden enthousiast maken voor een job in de bouw en hen kennis laten maken met mogelijke werkgevers en vice versa. Het blijft voor de bouwsector immers moeilijk om de juiste mensen aan te trekken. Met dezelfde bedoeling werd eerder ook al een Bouwdag georganiseerd bij de VDAB in Haasrode. Tijdens een daguitstap met de bus werden vijf bouwwerven en aannemers bezocht in de regio Leuven. We reden mee.

Er waren een kleine veertig geïnteresseerde deelnemers, waaronder een dertigtal werkzoekenden, ingeschreven voor deze eerste bouwsafari. Ze kwamen op het vroege ochtendlijke uur geleidelijk opdagen aan het startpunt, het fraaie domein van de Abdij van Park in Heverlee, waar een ontbijt klaar stond. De deelnemers blijken afkomstig uit de zeer brede regio. Sommigen arriveren met de fiets, anderen met het openbaar vervoer. Dit laatste blijkt niet altijd even eenvoudig. Later op de dag zou ter sprake komen dat het wel handig is om over een auto te beschikken wannneer men in de bouw aan de slag zou gaan. Verschillende deelnemers aan de bouwsafari blijken speciaal voor dit doel ook een rijopleiding te volgen.
 
Het bonte gezelschap bestaat uit verschillende nationaliteiten en diverse leeftijden. Het zijn voornamelijk mannen, maar in de groep zitten toch ook enkele vrouwen die weleens willen zien hoe het er in de praktijk aan toegaat op een bouwwerf. Eén van hen is Nina, die begon te studeren aan de hogeschool maar daar vrij snel mee stopte en aan de slag ging als administratief medewerkster. “Ik stel nu vast dat dit toch niet mijn ding is. Ik wil weg uit het kantoor en mij  herorienteren.. Ik kom eens kijken welke mogelijkheden de bouw biedt”, vertelt ze.
 
Enkele deelnemers komen uit Oekraïne en spreken geen Nederlands. Daarom hebben de organisatoren ook een tolk voorzien. Sommige deelnemers blijken al een bouwopleiding te volgen, anderen zijn gewoon geïnteresseerd. Enkele mensen hebben al een job, maar zoeken een nieuwe uitdaging. “Ik heb nog nooit gewerkt in de bouw, maar zou graag fysiek werk doen”, zegt Bahria. Het verhaal van Filip is van een geheel andere orde. Hij studeerde ooit kunst en archeologie en heeft een carrière in de verkoop. “Ik zou graag iets ambachtelijk doen met hout, meubels maken of zo”, zegt hij. 
 
“Het is de eerste keer dat we een dergelijke bouwsafari houden. Het is eigenlijk een vervolg van de Bouwdag die we op 15 september samen met Constructiv en de stad Leuven organiseerden. Daar inspireerden we werkzoekenden om te werken in de bouw door hen de veelzijdigheid van de sector te laten zien. Alle bouwopleidingen die de VDAB aanbiedt, kwamen er aan bod; van cv-sanitair, metser tot residentieel elektrotechnisch installateur en kraanbestuurder. Daarnaast konden aanwezigen deelnemen aan diverse workshops en doe-activiteiten”, zegt Petra Jackson, verantwoordelijke Hout & Bouw bij de VDAB.
 
“Om het hoofd te kunnen bieden aan de vele heropbouw- en renovatie-ambities zijn naar schatting ongeveer 20.000 nieuwe werkkrachten nodig. Die moeten we eigenlijk onmiddellijk hebben, maar de instroom naar de sector is te beperkt. Vandaag overweegt amper één Belg op de tien een job in de bouw. Bovendien blijven mensen nog te veel clichés en misvattingen aan de sector verbinden. Om daar iets aan te doen werd eerder dit jaar de campagne ‘De Bouw Kijkt Verder’ gelanceerd, die focust op de troeven van werken in de bouw”, vertelt Karin Malfliet, regiomanager van Constructiv.
 
Na een welkomstwoord door de Leuvense schepen van Handel en Werk Johan Geleyns, blijkt dat we eigenlijk al ter plaatse zijn op de eerste bouwwerf. Op de uitgestrekte site van de Abdij van Park is Monument Vandekerckhove al verschillende jaren aan de slag. Hoofdprojectleider Dieter Guenter neemt ons mee voor een rondleiding. 
 
Restauratiewerken in een dergeljke omgeving zijn niet altijd even eenvoudig. Er moet met talrijke onverwachte aspecten rekening worden gehouden en dan is er natuurlijk ook nog de kans op archeologische vondsten. Er werden al meermaals skeletten ontdekt en recent werd nog een eeuwenoude mozaïekvloer blootgelegd. De safarideelnemers zijn duidelijk onder de indruk. Sommigen vragen zich af of dergelijk gespecialiseerd werk niet te hoog gegrepen is voor hen. Tot duidelijk wordt dat ook hier vaak gewone bouwtechnieken worden toegepast, al moet er soms wat omzichtiger worden gewerkt.
 
Dan vertrekt de groep naar Schrijnwerkerij Beyens in Erps-Kwerps, een deelgemeente van Kortenberg, waar we worden verwelkomd door zaakvoerder Frederic Beyens die een rondleiding geeft. Het bedrijf maakt al meer dan dertig jaar ramen, deuren en poorten. Het grote atelier is in volle bedrijvigheid. Een aantal werknemers vervaardigen raamprofielen, een proces dat gedeeltelijk geautomatiseerd is, maar waar toch nog wel wat handwerk aan te pas komt. Opnieuw vrezen enkele deelnemers dat dit werk hun kennis te boven gaat. Ze worden meteen gerustgesteld. “Je leert hier het vak gaandeweg. Kijk, daar is iemand aan het werk die nog maar zeer recent begonnen is als leerjongere. Die moeten nog alles leren, maar zie eens hoe vlot die al aan de slag is”, wijst Beyens.
 
In de bus komen we terecht naast Celita. Zij volgde al een opleiding metsen, elektriciteit en tegelzetten, of is eraan bezig. Haar broer is ook aan boord en beiden zijn superenthousiast over het initiatief. Celita zou meteen aan de slag kunnen als bouwambassadeur: “bouwen is werken aan de toekomst van de mensen, zelf een huis kunnen bouwen is toch geweldig”, klinkt het.
 
In het naburige Herent werkt zaakvoerder Peter Willem van Willem-Vereycken bvba uit Wilsele aan een ruwbouw met een achterbouw van twee verdiepingen. Er zijn een tiental mensen aan de slag. Het bedrijf is gespecialiseerd in duurzame bio-ecologische houtskeletbouwwoningen, zowel voor nieuwbouw, renovaties en restauraties. “Een belangrijke reden waarom we met houtskelet bouwen is dat het lichter is dan steen en beton. We maken zoveel mogelijk gebruik van bouwmethodes en materialen met een zo gering mogelijke milieubelasting, dat is een bewuste keuze. Als je bij ons solliciteert, moet de factor ecologie als motivatie ergens aanwezig zijn”, legt Peter Willem uit aan de deelnemers.
 
Na de rondleiding krijgt de zaakvoerder te maken met enthousiaste reacties. Het ecologische verhaal spreekt heel wat  deelnemers aan. Ook het feit dat er een behoorlijke jonge ploeg bouwarbeiders aan de slag is wekt interesse. Celita wil meteen de gegevens van Peter Willem en maakt een foto van zijn jas waar op de rugzijde de naam van de onderneming is gedrukt. “Mooi zo, schrijf gerust een briefje, ik heb tijdens mijn uitleg uw oogjes wel zien blinken”, lacht de zaakvoerder. 
 
We blijven in Herent, waar we op de werf van een nieuwbouw met een frisdrankje worden ontvangen door Saskia Van der Steen, samen met Joris Van der Steen de zaakvoerder van algemene bouwonderneming Van der Steen uit Leuven. Het familiebedrijf is gespecialiseerd in woningbouw en heeft meer dan tachtig jaar ervaring in de bouwsector op de teller. Met Saskia is de derde generatie aan zet. Er zijn zowel metsers, dakwerkers, gevelspecialisten en technici aan de slag. Er wordt gewerkt met ecologische bouwmaterialen en de medewerkers worden voortdurend bijgeschoold.
 
We krijgen een rondleiding en uitleg over de nieuwste bouw- en isolatietechnieken waarmee tegenwoordig een moderne woning wordt opgetrokken. Dan krijgen de deelnemers de kans om zelf even wat bakstenen te metselen, zowel volgens de traditionele methode als met verlijming. Enkelen willen het weleens proberen, al wordt het spuitpistool is de onervaren handen ofwel te aarzelend of te enthousiast gehanteerd, wat de nodige hilariteit veroorzaakt.  
 
De laatste halte van de bus is in Heverlee, waar we te woord worden gestaan door zaakvoerder Wim Lemmens van verwarmingsspecialist Heatco bv uit Rotselaar. In een grote nieuwbouw, waar 34 assistentiewoningen komen, verzorgt Heatco de hvac-installatie en -technieken.  De groep krijgt uitleg over de mogelijkheden en het gebruik van een warmtepomp en over ventilatie- en verwarmingstechieken.
 
Bij de aankomst in de Abdij van Park konden de deelnemers nog wat napraten en volgde een korte evaluatie van de dag. De reacties waren zonder uitzondering positief en spreken voor zich: superinteressant en gevarieerd (Jan), ik heb nu een goed idee van wat de bouw inhoudt en heb veel bijgeleerd (Ruslan), een mooie inkijk in de bouw (Younas), heel goede uitleg, we kregen veel respect van de bezochte werkgevers (Stadnichuk), een goede manier om kennis te maken met de verschillende aspecten in de bouw, het is fijn om iets met je handen te kunnen verwezenlijken (Christophe), tof om te zien welke methodes en technieken vandaag zoal worden gebruikt in de bouw (Barry), je ziet eens wat er echt op een werf gebeurt, we konden babbelen met de mensen die er zelf werken en vernemen waar men zoal mee te maken krijgt tijdens het werk (Nina), wat een aangenaam evenement en overal zo’n vriendelijke mensen (Celita), ik ben van plan om zelfstandige in de bouw te worden of om zelf een bedrijfje te starten (Mohamad).
 
En zijn de organisatoren zelf ook tevreden? “We wisten niet goed hoeveel we ervan mochten verwachten en of we wel een busje zouden volkrijgen. Maar het werden er uiteindelijk twee”, zegt Karin Malfliet. “Aan de reacties te oordelen zijn de deelnemers erg enthousiast. De eerste taak zal nu zijn om hen zo goed mogelijk op te volgen en ze proberen te matchen met een mogelijke werkgever. Ook de aannemers hebben vol enthousiasme meegewerkt aan dit initiatief. Wie weet komt er dus misschien wel een tweede bouwsafari, volgend jaar of het jaar nadien”, aldus Sylvia Mazzareze, beleidsadviseur sociale economie en werk bij stad Leuven.

Bij Schrijnwerkerij Beyens worden deuren, ramen en poorten gemaakt.

"Schrijf gerust een briefje, ik heb tijdens mijn uitleg uw oogjes wel zien blinken”, lacht zaakvoerder Peter Willem.

Zaakvoerster Saskia Van der Steen (met groene helm) geeft uitleg over de nieuwste bouw- en isolatietechnieken.

Heatco verzorgt de hvac-installatie in een grote nieuwbouw waar 34 assistentiewoningen komen.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stad Waregem: projectleider wegen- en waterinfrastructuur

Stad Waregem: projectleider wegen- en waterinfrastructuur

De job in het kort Je volgt werken en projecten op die gecoördineerd worden vanuit de dienst wegen- en waterinfrastructuur. Je beheerst de dossiers van de werken die jij moet opvolgen zowel op technisch als op administratief vlak. Je bent het[…]

16/11/2022 |
Stad Waregem: afdelingshoofd publiek domein

Stad Waregem: afdelingshoofd publiek domein

Word jij onze collega ? Bouwkroniek breidt verder uit...

Word jij onze collega ? Bouwkroniek breidt verder uit...

Bedrijven worden soepeler inzake diplomavereisten

Bedrijven worden soepeler inzake diplomavereisten

Meer artikels