Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Werkzaamheden rechtbank Turnhout bijna afgerond

Gerelateerde onderwerpen :

,
Werkzaamheden rechtbank Turnhout bijna afgerond

De Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de federale staat, legt de laatste hand aan het uitgebreide renovatie- en nieuwbouwproject van het voormalige rijkswachtgebouw in de Warandestraat in Turnhout. Omstreeks 15 mei worden alle bouwkundige werken voor het ganse complex afgerond inclusief technieken (verwarming, ventilatie, airconditioning/koeling en elektriciteitswerken), vast meubilair en buitenaanleg. Tegen de zomer neemt de Ondernemingsrechtbank (de vroegere Rechtbank van Koophandel) er zijn intrek.

De Ondernemingsrechtbank is momenteel nog  gehuisvest in de Merodelei, in een gebouw dat eigendom is van de federale overheid en dat niet meer voldoet aan de hedendaagse behoeften en comforteisen. Daarnaast wordt tot 31 mei ook een ruimte aan de Nieuwe Kaai gehuurd voor de opslag en de consultatie van het handelsarchief.De verhuizing van de Ondernemingsrechtbank vormt het sluitstuk van het vroeger opgemaakte plan om alle gerechtelijke diensten te centraliseren rond het Kasteel van de Hertogen van Brabant. Deze centralisatie rond het Kasteel  heeft een positieve invloed op de werking van Justitie en moet de toegankelijkheid voor de burger ten goede komen.

Lees verder onder het kaderstukje.

Technische fiche

• Eigenaar: Belgische staat
• Bouwheer: Regie der Gebouwen
• Gebruiker: fod Justitie – Ondernemingsrechtbank
• Architect: ARAT bvba (Herentals)
• Studies technieken: Studiebureau Boydens (Groot-Bijgaarden)
• Bouwhistorisch onderzoek: Regie der Gebouwen
• Aannemer renovatiewerken (buiten- en binnenrestauratie): Building nv uit Oelegem
• Aannemer nieuwbouw - bouwkundige werken: Swinnen uit Mol
• Aannemer hvac-technieken: ISS Facility Services uit Brussel
• Aannemer elektrotechnieken: K&F Electro Techniek uit Olen
• Aannemer liften: Coopman Orona uit Waregem
• Aannemer buitenaanleg: Rega Infra uit Malle
• Aannemer restauratie wanden en plafonds orangeriedeel: Artez uit Meer
• Vaste binneninrichtingen en vast meubilair: Renovatie en Onderhoudswerken (R&O) uit Stabroek
• Oppervlakte nieuwbouw: ongeveer 1.100 m²
• Duur van de werken: september 2013 - mei 2019
• Totale kostprijs: ongeveer 5,2 miljoen €, btw inbegrepen
 

Het project werd gestart in opdracht van Servais Verherstraeten, de toenmalige staatssecretaris verantwoordelijk voor de Regie der Gebouwen. Het bestond zowel uit een grondige renovatie/restauratie van de bestaande (beschermde) gebouwen als uit een nieuwbouw. Het werd daarom in verschillende fasen aangepakt. De Regie der Gebouwen trad op als bouwheer en investeerde 5,2 miljoen €.In augustus 2013 werd de eerste fase aangevat: de renovatie en restauratie van de daken, de gevels en de binneninfrastructuur van het voormalige rijkswachtgebouw, inclusief de bijhorende paardenstal en zijaanbouw.  Het gebouwencomplex dateert van 1866 en is sinds 1999 beschermd als monument. Het hoofdgebouw van het oude rijkswachtcomplex werd ingericht voor kantoorruimtes voor de rechters en hun administratie. De vroegere paardenstal zal vooral als consultatie- en gespreksruimte dienen. De verdieping ervan werd ingericht als archiefruimte.In april 2015 begonnen de werken voor de aanpalende nieuwbouw. In de nieuwbouw bevindt zich de hoofdingang; het gebouw biedt onder andere plaats aan twee zittingszalen, een ontvangstruimte voor het publiek en de kantoren en archiefruimtes van het handelsarchief. Het hoofdgebouw van het vroegere rijkswachtcomplex, de oude paardenstal en de nieuwbouw zijn met elkaar verbonden via glazen verbindingsgangen.Tussen 15 en 31 mei verhuizen de diensten van het handelsarchief omdat de huurtermijn voor  het gebouw in de Nieuwe Kaai dan ten einde loopt. In de zomerperiode zullen de diensten van Justitie die momenteel gehuisvest zijn in de Merodelei in verschillende fasen naar de nieuwe locatie verhuizen.

Bij de restauratie werd rekening gehouden met het feit dat zowel het hoofdgebouw als de paardenstal beschermd zijn als monument. In de nieuwbouw werd gekozen voor de meest rendabele technieken op het vlak van verwarming, ventilatie en verlichting.  Zo zijn er aanwezigheidssensoren om het licht aan te sturen, wordt algemeen gebruik gemaakt van ledverlichting en is er een ventilatiesysteem met warmterecuperatie en een warmtepomp. Bovendien werd bijzondere aandacht besteed aan de luchtdichtheid van de nieuwbouw. Zowel in de nieuwbouw als in het gerestaureerde gedeelte wordt gebruik gemaakt van regenwaterrecuperatie voor het sanitair.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Kortrijk: brandweerkazerne wordt nieuwe Deelfabriek

Kortrijk: brandweerkazerne wordt nieuwe Deelfabriek

De Deelfabriek in Kortrijk verhuist eind 2022 van de Damastweverstraat naar de oude brandweerkazerne in de Rijkswachtstraat. Trans Architecten uit Gent werkt momenteel aan het definitieve ontwerp voor de site van bijna 3.000 m². De[…]

23/09/2020 | ArchitectenErfgoed
Financiering onroerend erfgoed hertekend

Financiering onroerend erfgoed hertekend

Tervuren herontwikkelt historische Panquin-site

Tervuren herontwikkelt historische Panquin-site

Restauratie Belfort en Lakenhalle Ieper van start

Restauratie Belfort en Lakenhalle Ieper van start

Meer artikels