Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Werken Noorderlijn starten in maart 2016

Werken Noorderlijn starten in maart 2016

De volgende stap in het ambitieuze project Noorderlijn is gezet. De stad Antwerpen en een aantal andere partners hebben onlangs het contract met het aannemersconsortium TramContractors nv ondertekend. In maart van volgend jaar starten de eerste werken op de Frankrijklei en de Noorderlaan. 'We zijn erg blij dat we kunnen beginnen aan de afwerking van de Leien en de uitbreiding van het tramnet', zegt Antwerps schepen voor mobiliteit Koen Kennis. Aan het project hangt een prijskaartje van ongeveer 200 miljoen '.

Het Noorderlijnproject is een belangrijke bouwsteen van het Masterplan 2020. Dit plan van de Vlaamse regering wil de bereikbaarheid van de stad Antwerpen en de Antwerpse haven veilig stellen voor alle vervoersmiddelen; de verkeersveiligheid van alle weggebruikers verbeteren; en de leefbaarheid voor de Antwerpenaars garanderen.

Zoektocht

De zoektocht naar het aannemersconsortium dat het project Noorderlijn moet realiseren, startte al in 2013. Na onderhandelingen met de verschillende kandidaten viel de keuze uiteindelijk op de aannemersgroep TramContractors nv, bestaande uit BAM PPP PGGM Infrastructure Coöperatie en Cofely Fabricom (Engie). De Lijn, het agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid, de stad Antwerpen en de aannemersgroep ondertekenden vorige week het definitieve contract. Dit contract legt naast de technische en financiële bepalingen ook de timing en fasering van de werken vast.

Het project Noorderlijn omvat drie deelcontracten: een dbfm-contract van De Lijn met betrekking tot de traminfrastructuur, een dbfm-contract van de Vlaamse overheid via het agentschap Wegen en Verkeer voor de wegen en overige infrastructuur, en een dbf-contract van de stad Antwerpen voor een korte tunnel, het vernieuwen van een ophaalbrug, een ondergrondse parkeergarage en de aanleg van tweemaal 10 km rails.

'Nu de metroverbinding tussen Wommelgem en het Koningin Astridplein in gebruik is, starten we met de aanleg van nieuwe tramlijnen in de stad', zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. 'Tegelijkertijd maken we enkele belangrijke assen verkeersveilig. Tegen eind 2019 maken we reizen in en door Antwerpen dus een pak vlotter en veiliger.'

Verloop van de werken

De aannemer start in maart 2016 met de heraanleg van de Frankrijklei, de aanleg van de open helling voor de tram en de parking onder het toekomstige nieuwe Operaplein en de toekomstige toegang tot de ondergrondse metro en parking op de kop van de De Keyserlei. Ook starten de werken aan de trambusbaan op de Noorderlaan.

In mei van volgend jaar start de heraanleg van de Rijnkaai. In augustus starten de werken aan de Londenbrug, waardoor deze niet meer bruikbaar is voor het autoverkeer. In september volgt dan de aanleg van de tramsporen op de Londen-Amsterdamstraat.

Operaplein

De werken aan het Operaplein starten in juni 2017. Hierdoor worden de Leien onderbroken tussen de Maria-Theresialei en de Violierstraat. Ook de eerste werken aan de Italiëlei gaan dan van start. Tram 7 kan dan al gebruikmaken van de nieuw aangelegde Rijnkaai en het keerpunt in de Amsterdam- en de Bataviastraat. Ook op de Noorderlaan rijdt dan tram 6 van de park & ride Havana via de Groenendaallaan naar het centrum van de stad.

Tegen de zomer van 2018 moet het Operaplein bovengronds klaar zijn. Begin 2019 kan de nieuwe tram 1 doorrijden op de Noorderleien, langs Spoor Noord en de Kempenstraat, tot aan het eindpunt Havana op Luchtbal. Tegen de zomer van 2019 kan ook het autoverkeer onder het nieuwe Operaplein door.

Onderhoud

Na de ingebruikname is het aannemersconsortium, via onder meer BAM Maintenance nv, gedurende 28 jaar verantwoordelijk voor het onderhoud van de infrastructurele werken en de beschikbaarheid van het tramsysteem.

Vandaag zijn er al voorbereidende nutswerken gestart op de Rijnkaai, in de universiteitsbuurt en op de Frankrijklei. Samen met de aannemersgroep wordt werk gemaakt van een gedetailleerde planning en fasering van de werken. Per werfgebied worden bereikbaarheidskaarten gemaakt. Deze kaarten houden niet alleen rekening met de werken voor de Noorderlijn, maar ook met alle andere grote werken die in en rond de stad plaatsvinden.

Meer uitgebreide info over deze ingrijpende werken vind je op www.noorderlijn.be.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen