Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Werken aan nieuwe omleidingsweg in Tongeren starten eind dit jaar

Werken aan nieuwe omleidingsweg in Tongeren starten eind dit jaar

Situatieschetsen

© Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).

De Baversstraat (N730) en Maastrichtersteenweg (N79) in Tongeren worden verbonden via een nieuwe omleidingsweg. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft reeds een omgevingsvergunning aangevraagd, waarvoor het openbaar onderzoek nog loopt tot begin juni. De eerste werken op het terrein worden pas ten vroegste eind 2022 verwacht, afhankelijk van de vorderingen van de procedures.

De nieuwe infrastructuur moet doorgaand en zwaar verkeer weren uit het centrum van de oudste stad van het land en sluipverkeer in de omgeving verminderen. Concreet worde het kruispunt van de Baversstraat en de bestaande Noordoostelijke Omleidingsweg onder handen genomen. Er komen onder andere verkeerslichten en nieuwe fietspaden en -oversteken. 
 
Het nieuwe deel van de Noordoostelijke Omleidingsweg (N753) zal rechtstreeks op dit kruispunt aantakken, vervolgens tussen het AZ Vesalius en Berg doorlopen en tot slot aansluiten op de Maastrichtersteenweg. Hier vernieuwt het AWV een deel van de Maastrichtersteenweg, inclusief verkeerslichten en fietspaden, en het kruispunt met de Eerste Meistraat - Molenweg. 

Brug

“De vernieuwingen moeten gemotoriseerd verkeer in de omgeving beter structureren. Er komt bovendien een rechtstreekse aansluiting op de parking van AZ Vesalius vanaf de omleidingsweg, ideaal voor bezoekers uit Hoeselt, Bilzen en Riemst. Voor fietsers en voetgangers wordt er een brug gebouwd die Berg met centrum Tongeren verbindt via de Godensteenstraat en Bergerstraat”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.
 
De werken passen in een geheel van meerdere ingrepen rond het centrum van Tongeren. In 2019 werd fase 1, tussen de Bilzersteenweg en de Baversstraat (N758) via de bestaande Molenweg geopend. Ook voor de aanleg van een Zuidoostelijke Omleidingsweg tussen het station en Overhaem worden nu de nodige stappen gezet, met het indienen van de omgevingsvergunningsaanvraag rond de zomer. Voor de vernieuwing van de Maastrichtersteenweg vanaf het station wordt gemikt op dit najaar om de eerste nutswerken op te starten.
Het AWV heeft de plannen ondertussen ingediend bij Ruimte Vlaanderen, in het kader van de aanvraag voor de omgevingsvergunning. Tot 4 juni loopt een openbaar onderzoek, waarbij iedereen de plannen kan inkijken, onder andere via het digitale Omgevingsloket Vlaanderen. 
 
Als alles volgens planning verloopt, hoopt het AWV eind dit jaar de eerste voorbereidende werkzaamheden op het terrein te laten opstarten, afhankelijk van de vorderingen van de procedures van grondverwervingen en omgevingsvergunning.  Die werken worden ook afgestemd met de vernieuwing van de N79 Maastrichtersteenweg.

Situatieschetsen: Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Voorbereiding gestart voor aanleg fietssnelweg F42

Voorbereiding gestart voor aanleg fietssnelweg F42

De provincie Oost-Vlaanderen en de gemeente Evergem beginnen met de voorbereiding voor de aanleg van de fietssnelweg F42 naar Sleidinge. Dat project wordt uitgevoerd met steun van de Vlaamse overheid en krijgt medewerking van Infrabel en de[…]

Vergunning voor transformatie Adolphe Maxlaan in Brussel

Vergunning voor transformatie Adolphe Maxlaan in Brussel

Subsidie voor fietspaden in Oost-Vlaanderen

Subsidie voor fietspaden in Oost-Vlaanderen

Geen bebouwing op 4 ha grond in Ekeren-Donk

Geen bebouwing op 4 ha grond in Ekeren-Donk

Meer artikels