Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Werken aan nieuwe omleidingsweg in Tongeren starten eind dit jaar

Werken aan nieuwe omleidingsweg in Tongeren starten eind dit jaar

Situatieschetsen

© Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).

De Baversstraat (N730) en Maastrichtersteenweg (N79) in Tongeren worden verbonden via een nieuwe omleidingsweg. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft reeds een omgevingsvergunning aangevraagd, waarvoor het openbaar onderzoek nog loopt tot begin juni. De eerste werken op het terrein worden pas ten vroegste eind 2022 verwacht, afhankelijk van de vorderingen van de procedures.

De nieuwe infrastructuur moet doorgaand en zwaar verkeer weren uit het centrum van de oudste stad van het land en sluipverkeer in de omgeving verminderen. Concreet worde het kruispunt van de Baversstraat en de bestaande Noordoostelijke Omleidingsweg onder handen genomen. Er komen onder andere verkeerslichten en nieuwe fietspaden en -oversteken. 
 
Het nieuwe deel van de Noordoostelijke Omleidingsweg (N753) zal rechtstreeks op dit kruispunt aantakken, vervolgens tussen het AZ Vesalius en Berg doorlopen en tot slot aansluiten op de Maastrichtersteenweg. Hier vernieuwt het AWV een deel van de Maastrichtersteenweg, inclusief verkeerslichten en fietspaden, en het kruispunt met de Eerste Meistraat - Molenweg. 

Brug

“De vernieuwingen moeten gemotoriseerd verkeer in de omgeving beter structureren. Er komt bovendien een rechtstreekse aansluiting op de parking van AZ Vesalius vanaf de omleidingsweg, ideaal voor bezoekers uit Hoeselt, Bilzen en Riemst. Voor fietsers en voetgangers wordt er een brug gebouwd die Berg met centrum Tongeren verbindt via de Godensteenstraat en Bergerstraat”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.
 
De werken passen in een geheel van meerdere ingrepen rond het centrum van Tongeren. In 2019 werd fase 1, tussen de Bilzersteenweg en de Baversstraat (N758) via de bestaande Molenweg geopend. Ook voor de aanleg van een Zuidoostelijke Omleidingsweg tussen het station en Overhaem worden nu de nodige stappen gezet, met het indienen van de omgevingsvergunningsaanvraag rond de zomer. Voor de vernieuwing van de Maastrichtersteenweg vanaf het station wordt gemikt op dit najaar om de eerste nutswerken op te starten.
Het AWV heeft de plannen ondertussen ingediend bij Ruimte Vlaanderen, in het kader van de aanvraag voor de omgevingsvergunning. Tot 4 juni loopt een openbaar onderzoek, waarbij iedereen de plannen kan inkijken, onder andere via het digitale Omgevingsloket Vlaanderen. 
 
Als alles volgens planning verloopt, hoopt het AWV eind dit jaar de eerste voorbereidende werkzaamheden op het terrein te laten opstarten, afhankelijk van de vorderingen van de procedures van grondverwervingen en omgevingsvergunning.  Die werken worden ook afgestemd met de vernieuwing van de N79 Maastrichtersteenweg.

Situatieschetsen: Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Milieueffectennrapport over spitsstroken Lummen-Hasselt klaar

Milieueffectennrapport over spitsstroken Lummen-Hasselt klaar

Om de doorstroming op de E313 te verbeteren, wil Vlaanderen de bestaande spitsstroken in de provincie Limburg doortrekken, zowel in de richting van Luik als in de richting van Antwerpen. Bij dit project zal de rijweg van de E313 vernieuwd worden[…]

Vergunning voor verbinding Jules de Trooz in Brussel

Vergunning voor verbinding Jules de Trooz in Brussel

Definitief ontwerp Antwerpse Schuttershofstraat goedgekeurd

Definitief ontwerp Antwerpse Schuttershofstraat goedgekeurd

Groen licht voor bouw ecoduct Hallerbos

Groen licht voor bouw ecoduct Hallerbos

Meer artikels