Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Werfdoeken worden gerecycleerd tot herbruikbare palletverpakking

Werfdoeken worden gerecycleerd tot herbruikbare palletverpakking

(c) Tillup

Plasticafval vormt een van de grootste milieu-uitdagingen. Tillup, een initiatief van Howest-studenten Tristan Ryckaert, Florens Denys en Stef Crols, vormt een mooi en duurzaam wapen in die strijd. Ze verwerken afgedankte werfdoeken tot een herbruikbare verpakking voor palletgoederen. Het trio kaapte er zopas de Textirama-award voor concept-idee mee weg.
Tijdens een bedrijfsbezoek aan maatwerkbedrijf AMAB in Asse zag Tristan Ryckaert, student Industrieel Product Ontwerp aan Howest Kortrijk, dat bij het opnieuw verpakken van producten enorm veel plasticfolie werd gebruikt. Samen met medestudenten Florens Denys en Stef Crols ontwierp hij een alternatief: Tullip, een zeil vervaardigd uit gerecycleerde werfdoeken en voorzien van een voet. Net zo efficiënt om een lading mee vast te zetten én goed voor een jaarlijkse besparing van 30 ton plasticfolie bij AMAB alleen.
 
De oplossing is niet alleen duurzaam, maar ook ergonomisch verantwoord. “In het maatwerkbedrijf waarmee we samenwerken, worden ook mindervalide mensen ingezet”, aldus Tristan Ryckaert. “Bij het inwikkelen met plasticfolie moeten zij verschillende keren diep door de knieën buigen én rond de pallet stappen, wat voor hen niet evident is. De wikkeldoek van Tillup is in één keer en van bovenaf gemakkelijk te bevestigen.” Het product zit momenteel volop in de testfase, waarna het product naar de markt kan. Bedrijven zouden de Tillup-zeilen kunnen kopen of huren.
 
De Textirama-award is niet de eerste erkenning voor het trio. Eerder stonden ze al op het podium van de Ovam ECO Design Award voor studenten. Dankzij de nieuwe award gaan ze naar huis met 5.000 €. “Maar het gaat om niet per se om de award of om de centen”, vertelt Florens Denys. “Door mee te doen aan wedstrijden willen we in de eerste plaats een netwerk opbouwen.”
 
De drie studenten kregen voor Tullip de nodige coaching van Howest Onderneemt, waar iedere student met ondernemerszin en toffe ideeën terecht kan. Voorts worden ze gesteund door Start@K, een initiatief van Stad Kortrijk, Hangar K en naast Howest nog drie kennisinstellingen. Bedoeling is om ondernemende studenten te stimuleren door hen ondersteuningsprogramma’s, netwerken en communicatieondersteuning aan te bieden.
 
De startende studenten-ondernemers zijn ook geïnteresseerd in reststromen van werfdoeken.

Meer info over het project vind je op www.linkedin.com/company/tillup.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Software zorgt voor snelle en accurate duurzaamheidsbeoordeling

Software zorgt voor snelle en accurate duurzaamheidsbeoordeling

Wie duurzaam wil bouwen, gebruikt duurzame materialen en grondstoffen. Bij nieuwe bouwprojecten of grondige renovatie zet deze tendens zich de jongste jaren sterk door. Om die ecologische voetafdruk te bepalen, wordt gebruik gemaakt van de[…]

24/06/2021 | Digitaal
Circulair gevels bouwen met de ClickBrick

Circulair gevels bouwen met de ClickBrick

Aanleg eerste waterbalansweg in stad Damme

Aanleg eerste waterbalansweg in stad Damme

Hyve bundelt krachten inzake groene waterstof

Hyve bundelt krachten inzake groene waterstof

Meer artikels