Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Wereldwijd problemen met leveren van sommige bouwmaterialen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Wereldwijd problemen met leveren van sommige bouwmaterialen

(c) Fema

Door de onstabiele grondstoffenmarkt lopen leveringen van bouwmaterialen vertraging op en worden sommige bouwmaterialen aanzienlijk duurder. Daar speelt de viruscrisis een rol in. Tijdig bestellen is de boodschap, meldt Fema, de federatie van de Belgische bouwmaterialenhandelaren.

 

De situatie op de mondiale grondstoffenmarkt en bij toeleveranciers is momenteel enorm onstabiel. Dit is o.m. te wijten aan het stilleggen van productie-eenheden tijdens de eerste lockdown, uit vrees voor een bouwrecessie. Tegelijk is de vraag op de Aziatische bouwmarkt heel groot. Deze samenloop van omstandigheden leidde volgens de Fema de voorbije weken tot leveringsvertragingen en zelfs sterke prijsverhogingen bij producenten van bouwmaterialen.
 
De productgroep die het zwaarst getroffen wordt, zijn de houtproducten. De prijzen voor constructiehout, panlatten en plaatmateriaal liggen tot 50% hoger dan vorig jaar. Ook producten op basis van aardolie delen in de klappen, zoals isolatiematerialen (xps, eps, pur) en pvc-producten (ramen en profielen). Bij staal- en verwante producten, zoals wapeningsijzer en balken, is de tendens eveneens stijgend. Klei- en betonproducten blijven dan weer relatief stabiel op de markt.
 
Het gaat om een wereldwijd probleem. Sommige producenten spreken zelfs van overmacht, waarbij de prijsstijgingen worden doorgerekend of dagprijzen gehanteerd in plaats van maand- of jaarprijzen. Dit gebeurt op korte termijn en zonder noemenswaardige overgangstermijn. Het spreekt voor zich dat dit de lange-termijnovereenkomsten van bouwhandelaars met aannemers bemoeilijkt.
Fema-handelaren staan voor stipte leveringen van kwaliteitsproducten voor de juiste prijs. Zij trachten de situatie dan ook zo goed als mogelijk het hoofd te bieden en doen hun best om de klanten een optimale service te blijven verlenen. Fema raadt dan ook aan om bouwmaterialen tijdig te bestellen.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Houten modulaire paviljoenen voor sociale huisvesting in Brussel

Houten modulaire paviljoenen voor sociale huisvesting in Brussel

Onlangs werden de eerste geprefabriceerde woonmodules geïnstalleerd in de Modelwijk in Laken. Het is het tweede gebouw in een reeks van drie die in totaal 20 kwaliteitsvolle passiefwoningen zullen toevoegen aan de site naast de Romeinse[…]

PGS Group neemt Houtzagerij Demey over

PGS Group neemt Houtzagerij Demey over

ÖkoFEN introduceert pelletverwarming met bijna geen fijnstofuitstoot

ÖkoFEN introduceert pelletverwarming met bijna geen fijnstofuitstoot

Leerlingen Richtpunt Eeklo bouwen kasten voor AZ Alma

Leerlingen Richtpunt Eeklo bouwen kasten voor AZ Alma

Meer artikels