Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Weldra 21% btw op terrassen en opritten'

De regering plant nog meer beperkingen voor het verlaagde btw-tarief van 6% in de bouw, zo blijkt uit een ontwerp van kb dat de bouwsector kon inkijken. Een hele reeks werkzaamheden zullen worden uitgesloten van het huidige verlaagde tarief van 6% bij renovatie. De lijst bevat o.a. muurtjes, afdaken, terrassen, opritten, vrijstaande garages en carports. Ook de omvorming van fabrieksgebouwen en kantoren naar appartementen zal uitgesloten worden van het 6% btw-tarief.

Elke btw-verhoging heeft een negatieve impact op de bouw. Aannemers die woningen renoveren, werden al geraakt door de beslissing van de regering om het verlaagde btw-tarief van 6% te beperken tot woningen ouder dan tien jaar (i.p.v. vijf jaar vandaag). Over een verdere inperking van de verlaagde btw vindt de bouwsector niets terug in het regeerakkoord. Hij is dan ook allesbehalve gelukkig met deze maatregelen.

De concurrentiekracht van de bouw staat zwaar onder druk door de oneerlijke concurrentie van buitenlandse bedrijven. De sector heeft dus nood aan positieve maatregelen, waaronder een aanzienlijke en onmiddellijke verlaging van de loonkost. Hij heeft de regering reeds op de hoogte gebracht van deze eis en van de negatieve gevolgen voor de bouwsector als hieraan geen gevolg wordt gegeven.

'Iedereen weet dat een btw-verhoging van 6 naar 21% leidt tot meer zwartwerk. Vergeet de regering dat misschien'', vraagt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, zich af. 'Deze beslissing heeft een impact op honderden kmo's in ons land, waarvan sommige moeten vechten voor hun voortbestaan', betreurt Hilde Masschelein, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen