Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Wekelijks maken 160 oude gebouwen plaats voor nieuwbouw

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Wekelijks maken 160 oude gebouwen plaats voor nieuwbouw

Foto’s: ERA

Het oude Belgische patrimonium gaat in een recordtempo tegen de vlakte. Vorig jaar sloopte de Belgische bouw- en vastgoedsector liefst 8.278 gebouwen ouder dan twintig jaar, dat zijn er gemiddeld 160 pér week en 10,3% meer dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit een analyse van vastgoedmakelaar ERA.

Er worden in ons land in een hoog tempo Belgische woningen, kantoren, ziekenhuizen en fabrieken afgebroken. In het overgrote merendeel van de gevallen gaat het om reconversieprojecten. Daarbij maken oude kantoren, woningen en fabriekspanden plaats voor nieuwbouw, al dan niet in combinatie met een herbestemming. Vooral in stads- en dorpskernen piekt het aantal reconversieprojecten en dat is vooral te verklaren door het feit dat steeds meer gezinnen files willen vermijden en duurzamer willen wonen.

“We zijn ons verouderde patrimonium aan een recordtempo aan het afbreken of ingrijpend aan het renoveren. In 95% van de gevallen zal de afbraak gebeuren om er een nieuwbouwproject in de plaats te zetten. Een leegstaand ziekenhuis dat plaats maakt voor een nieuw kantoorgebouw of een oude fabriek die vervangen wordt door een nieuwe woonwijk, zijn reconversieprojecten die steeds vaker voorkomen en dat is een goede zaak voor het klimaat én de mobiliteit”, zegt Johan Krijgsman, CEO van ERA Belgium.

Alarmbel

Reconversie is uiteraard niet nieuw: uit cijfers van het Brusselse onderzoekscentrum perspective.brussels blijkt bijvoorbeeld dat tussen 1997 en 2017 al ongeveer 1.333.000 m² aan kantoren in het Brusselse Gewest een andere functie kreeg,  voornamelijk als woonruimte (65%). Maar de snelheid waarmee we ons vastgoed herontwikkelen, lag nog nooit zo hoog als vandaag. Die stroomversnelling is er volgens ERA gekomen omdat de nood hoog is: we hebben steeds minder open ruimte in ons land, een probleem waar vooral Vlaanderen mee kampt.

“De Vlaamse Bouwmeester heeft daarvoor herhaaldelijk aan de alarmbel getrokken, maar toch is de betonstop er niet gekomen. En de ‘bouwshift’ die de nieuwe regering voorstelt biedt voorlopig geen soelaas. Daarom zetten steeds meer vastgoedontwikkelaars uit eigen initiatief in op reconversie en herbestemming, want daarmee snij je immers geen extra open ruimte aan. Meer nog: soms creëren ze met hun nieuwbouwprojecten zelfs méér open ruimte en extra groen”, aldus Krijgsman.

Ook in de eigen verkoopcijfers voelt ERA de opkomst van reconversies: in bijna zeven op de tien nieuwbouwprojecten die de makelaarsgroep verkoopt gaat het om een herontwikkeling. Vijf jaar geleden lag dat aantal 25% lager.“Een voorbeeld hiervan is een voormalig sterrenrestaurant met een feestzaal dat failliet ging en na drie jaar leegstand plaats maakte voor ‘Residentie Laurierblad’, een project waar nu vijftien gezinnen een nieuwe thuis hebben en twee nieuwe handelszaken gevestigd zijn. Naast het evidente voordeel - dat er geen groene ruimte aangesneden werd - verbruiken de nieuwe appartementen bovendien ook veel minder energie dan de oude gebouwen”, legt Johan Krijgsman uit.

Ook de consument heeft zijn aandeel in de opkomst van reconversie. Appartementen die deel uitmaken van een herontwikkelingsproject blijken namelijk erg gegeerd. Naast het feit dat Belgen steeds klimaatbewuster zijn bij de aankoop van hun woning, speelt vooral mobiliteit een grote rol.

“Nieuwbouw verkoopt momenteel sowieso al erg goed. Onder andere omdat het duurzaam is, een aspect waar de consument van vandaag veel rekening mee houdt. Maar reconversieprojecten hebben nog een extra streepje voor omdat ze meestal in stads- en dorpskernen gelegen zijn. Daarom scoren ze vaak heel sterk op het vlak van mobiliteit, een steeds crucialer argument bij de aankoop van een woning”, besluit Johan Krijgsman.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Groep Huyzentruyt richt zich op Roemenië

Groep Huyzentruyt richt zich op Roemenië

De West-Vlaamse projectontwikkelaar Groep Huyzentruyt wordt na Polen nu ook in Roemenië actief.  Het streefdoel is om tegen 2030 jaarlijks ongeveer 700 woongelegenheden te ontwikkelen in Roemenië, goed voor een jaarlijkse omzet[…]

21/06/2022 | Ondernemingen
Geel krijgt eerste residentieel warmtenet van de Kempen

Geel krijgt eerste residentieel warmtenet van de Kempen

Woningpas kan publiek worden gedeeld

Woningpas kan publiek worden gedeeld

Huis te koop in twee werelden

Huis te koop in twee werelden

Meer artikels