Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Week van het stro op komst

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Week van het stro op komst

Ecobuild.brussels, Ecoconstruction en VIBE organiseren van 14 tot 17 september de 'Week van het stro', een gelegenheid om de voordelen van strobalenbouw in de schijnwerpers te zetten. De week start met een congres over het thema 'Stro, een innovatieve oplossing voor tertiaire gebouwen' dat plaats heeft in het Belgebouw op het terrein van Tour&Taxis in Brussel. Het congres is vooral bestemd voor beleidsmakers en professionals, maar iedere belangstellende is welkom. Inschrijven is verplicht en kan via belstraw.be of vibe.be.

Als opwarmertje worden eerst de vele mythes rond strobalenbouw ontkracht door Arnaud Evrard (studie aPROpaille). Daarna krijgen internationale sprekers het woord om vanuit hun ervaring en expertise de strobalenbouw voor tertiaire gebouwen in een nieuw daglicht stellen. Zo heeft Dirk Scharmer, één van de internationale sprekers op dit congres, een systeem ontwikkeld waarbij de strobalen in een houten frame worden geplaatst. Dankzij deze innovatie is het mogelijk om een strobalen kantoorgebouw van vijf verdiepingen te bouwen. Het systeem heeft tevens een gunstige invloed op de bouwsnelheid, de reproduceerbaarheid en de algemene toepasbaarheid.

In de namiddag komen zeven voorbeeldprojecten aan bod waarbij elk project zijn eigen focus heeft: van brandveiligheid over grootschalig woonproject tot plan van aanpak. Omwille van het klimaat wordt in België de opvulling van een houten structuur met strobalen het meest toegepast. Leem, al dan niet met een kleurtje, is de ideale binnenafwerking omwille van zijn dampopen eigenschappen. Eenmaal af merk je niet meer dat de muren van stro zijn. Je voelt alleen dat de woning anders is, ongelooflijk aards en warm.

Op vrijdag 16 september staan twee studiereizen naar inspirerende woonprojecten op de agenda: een bus brengt de deelnemers naar de regio Oost-Vlaanderen en Henegouwen, een tweede busreis neemt je mee naar Limburg en Luik. Op zaterdag 17 september openen particulieren met een strobalen woning en bedrijven met expertise in strobalenbouw hun deuren voor nieuwsgierige bezoekers. De hele dag geven deze ambassadeurs van de strobalenbouw geïnteresseerden inspiratie om de sprong te wagen naar een natuurlijke en gezonde woning.

Wat maakt stro tot zo'n goed bouwmateriaal' Eerst en vooral is een strobalen woning ecologisch, gezond en energiezuinig, want stro is een restproduct van graangewassen, volledig natuurlijk en biologisch afbreekbaar. Het is een lokaal product dat voldoende beschikbaar is; de productie en het transport vragen weinig energie. Een dikke stromuur, luchtdicht bepleisterd, zorgt voor een uitstekende isolatie: koel in de zomer, warm in de winter. Door de hoge warmtebuffercapciteit van stro en de hoge effusiviteit (het vermogen om warmte op te slaan en weer af te geven) van leem is stralingsverwarming het meest ideaal.

Zelfs een passiefhuis in strobalen is mogelijk. Daarnaast is een strobalenwoning praktisch en veilig: een goed ontworpen, technisch correct gebouwde en goed onderhouden strobalen woning trotseert de tijd even goed als een bakstenen woning. Alle mogelijke stijlen zijn mogelijk, van zeer organisch en golvend tot extreem strak en glad. Strobalenhuizen zijn absoluut brandveilig. De balen zijn zo vast geperst dat er geen zuurstof bij kan en zich dus geen vuur kan ontwikkelen. Bovendien worden de strobalen afgewerkt met leem- of kalkstucwerk, wat onbrandbaar is. Stro bevat veel cellulose en een natuurlijke laag was. Dat maakt het onverteerbaar voor knaagdieren, insecten en bacteriën.

Foto's: Strobalenhuizen.eu

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Een milieupaspoort voor elk product

Een milieupaspoort voor elk product

De badkamer- en keukenspecialist Grohe lanceert tegen eind oktober milieuverklaringen (EPD’s) voor ongeveer zeshonderd producten uit zijn gamma. Elk product krijgt als het ware een milieupaspoort dat moet zorgen voor transparante en[…]

Voorzichtig optimisme over aardwarmteproject in Mol

Voorzichtig optimisme over aardwarmteproject in Mol

Baksteenproducent Vandersanden plaatst eigen windturbine in Lanklaar

Baksteenproducent Vandersanden plaatst eigen windturbine in Lanklaar

Vandersanden publiceert rapport Collectief Welzijn

Vandersanden publiceert rapport Collectief Welzijn

Meer artikels