Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Weefstroken op A12 en E313

Er komt een nieuwe weefstrook op de A12 en mogelijk ook op de E313. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Openbare Werken en Mobiliteit Ben Weyts op een schriftelijke vraag van volksvertegenwoordiger Marino Keulen.

Een weefstrook is een verbinding tussen een invoegstrook en een uitvoegstrook (die kort volgt op de invoegstrook) zodat automobilisten niet eerst moeten invoegen om bij de volgende afrit terug af te slaan. 'Wie veelvuldig de Vlaamse autosnelwegen gebruikt, stelt vast dat er vele weefbewegingen plaatsvinden, waarbij auto's steeds van rijbaan wisselen om bv. in te voegen. Het zijn deze bewegingen die voor ongevallen zorgen', zegt Keulen. 'Een manier om dit te verhelpen is bij een concentratie van op- en afritten weefstroken te voorzien. Zo ontstaan minder conflicterende weefbewegingen, vergroot de doorstroming en verhoogt de verkeersveiligheid', stelt Keulen.

A12

In Vlaanderen zijn in het recente verleden al een aantal weefstroken aangelegd (o.a. op de E40 en de E314). Minister Weyts meldt dat het Vlaams Verkeerscentrum een aantal simulaties heeft uitgevoerd en dat hiermee op enkele plaatsen aan de slag gegaan zal worden. De eerste plaats die een weefstrook zal krijgen, is de A12 tussen Ekeren en Leugenberg. Deze plaats krijgt in het najaar een weefstrook.

E313

Eén andere site die wordt onderzocht, is de E313 in Lummen in de richting van Hasselt, vanaf het klaverblad en de afrit 26 Zolder-Lummen een weefstrook tot en met afrit 27 Hasselt-West. Momenteel is het vaak moeilijk om hier de snelweg op te rijden door het grote aantal vrachtwagens. Met een weefstrook zou het invoegen niet langer noodzakelijk en kan de automobilist doorrijden tot aan afrit 27 zonder in te voegen. Deze weefstrook kan dan eveneens dienen als een spitsstrook tijdens de verkeersdrukte.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuw schoolgebouw met aandacht voor akoestisch comfort

Nieuw schoolgebouw met aandacht voor akoestisch comfort

Meer dan een jaar nu al betrekken de zowat 300 leerlingen, leraars en directie de nieuwe gebouwen van de Stedelijke Basisschool Zuid in Stasegem. Het stadbestuur koos bewust voor een BEN-school, maar wilde omwille van het pedagogische concept[…]

27/02/2021 | ScholenAkoestiek
Vande Moortel plaatst zonnepanelen

Vande Moortel plaatst zonnepanelen

Nieuwe Cat 340 UHD-graafmachine sloopt tot acht verdiepingen

Nieuwe Cat 340 UHD-graafmachine sloopt tot acht verdiepingen

'Uitdagingen in de bouwsector eisen vele extra handen'

'Uitdagingen in de bouwsector eisen vele extra handen'