Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Weefstroken op A12 en E313

Er komt een nieuwe weefstrook op de A12 en mogelijk ook op de E313. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Openbare Werken en Mobiliteit Ben Weyts op een schriftelijke vraag van volksvertegenwoordiger Marino Keulen.

Een weefstrook is een verbinding tussen een invoegstrook en een uitvoegstrook (die kort volgt op de invoegstrook) zodat automobilisten niet eerst moeten invoegen om bij de volgende afrit terug af te slaan. 'Wie veelvuldig de Vlaamse autosnelwegen gebruikt, stelt vast dat er vele weefbewegingen plaatsvinden, waarbij auto's steeds van rijbaan wisselen om bv. in te voegen. Het zijn deze bewegingen die voor ongevallen zorgen', zegt Keulen. 'Een manier om dit te verhelpen is bij een concentratie van op- en afritten weefstroken te voorzien. Zo ontstaan minder conflicterende weefbewegingen, vergroot de doorstroming en verhoogt de verkeersveiligheid', stelt Keulen.

A12

In Vlaanderen zijn in het recente verleden al een aantal weefstroken aangelegd (o.a. op de E40 en de E314). Minister Weyts meldt dat het Vlaams Verkeerscentrum een aantal simulaties heeft uitgevoerd en dat hiermee op enkele plaatsen aan de slag gegaan zal worden. De eerste plaats die een weefstrook zal krijgen, is de A12 tussen Ekeren en Leugenberg. Deze plaats krijgt in het najaar een weefstrook.

E313

Eén andere site die wordt onderzocht, is de E313 in Lummen in de richting van Hasselt, vanaf het klaverblad en de afrit 26 Zolder-Lummen een weefstrook tot en met afrit 27 Hasselt-West. Momenteel is het vaak moeilijk om hier de snelweg op te rijden door het grote aantal vrachtwagens. Met een weefstrook zou het invoegen niet langer noodzakelijk en kan de automobilist doorrijden tot aan afrit 27 zonder in te voegen. Deze weefstrook kan dan eveneens dienen als een spitsstrook tijdens de verkeersdrukte.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

In gezamenlijke opdracht van de vier energieregulatoren, voerde PricewaterhouseCoopers (PWC) een vergelijkende studie uit naar de elektriciteits- en aardgasprijzen in België en de ons omringende landen (Duitsland, Frankrijk, Nederland en[…]

27/05/2022 | ElektriciteitActueel
Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette