Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

'We willen onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden'

Gerelateerde onderwerpen :

,
'We willen onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden'

Charlotte Fleerackers

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of leidinggevende uit de brede Belgische bouwsector. Deze week mag Charlotte Fleerackers, zaakvoerder van Stabco Foundations en ook nog Bouwvrouw van het Jaar, antwoorden op onze vijf vragen.
Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de komende jaren het meeste zal beïnvloeden?
Nieuwe technologieën en maatschappelijk verantwoord ondernemen zullen op lange termijn niet meer weg te denken zijn. We moeten er als onderneming alles aan doen om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Niet evident, omdat dit momenteel nog gepaard gaat met serieuze investeringen. Het zou leuk zijn mochten we in de toekomst waterstof al brandstof kunnen gebruiken en mochten we drones kunnen inschakelen bij grondonderzoek. Hier moeten we naar blijven streven. Uiteraard heeft op administratief vlak de digitalisering echt zijn opmars gemaakt. Vijf jaar geleden stond dit nog in de kinderschoenen. Behalve de nieuwe technologieën is het belangrijk dat we bij het uitwerken van nieuwe funderingstechnieken ook denken aan het milieu, waarbij minder grondstoffen nodig zijn. Ik denk maar aan het bevriezen van grond als alternatief voor stabilisatie met beton. Zolang iedereen er zich van bewust is dat nieuwe technologieën hun opmars moeten maken en we daardoor anders moeten denken, zijn we al een heel eind op weg.
Welk beroep moeten jongens en meisjes kiezen op school voor een goedbetaalde en interessante loopbaan in de bouwsector?
In deze vraag lijkt het alsof het loon één van de belangrijkste motieven is om voor een bepaalde loopbaan te kiezen. Jongeren moeten in eerste instantie een carrière kiezen waardoor ze gelukkig zijn en hun job ook gewoon heel graag doen. De bouwsector heeft een constante nood aan verschillende profielen. Bij Stabco zijn we steeds op zoek naar toffe werfleiders, goede kraanmachinisten en sterke handwerkers. Allemaal even belangrijk en interessant. Eén ding is wel zeker: een goede stielman zal nooit zonder werk zitten. Wie wil werken en hard werkt, gaat sowieso een mooie carrière tegemoet in de bouwsector.
Wat heeft de viruscrisis u geleerd over uw bedrijf?
Structuur was het ‘keyword’ in 2020! Een uitdaging als corona heeft ons doen inzien dat door het thuiswerk van onze bedienden en het anders organiseren van het werk op de bouwwerven er heel snel nood was aan een vaste structuur met optimale communicatie. Stabco is op vijf jaar zeer snel gegroeid, waardoor een constante bijsturing van de structuur belangrijk is. Tijdens de eerste lockdown merkten wij al snel dat er nood was om die structuur nog meer uit te werken. Nu dit helemaal op punt staat, zien we dat de efficiëntie in ons bedrijf veel beter is. Wat ons vooral positief bijgebleven is, is dat de Stabco-familie nog sterker geworden is. Onze werknemers hebben de handen in elkaar geslagen en zijn elke dag vol goede moed komen werken waardoor we de crisis zeer goed zijn doorgekomen.
Wat ziet u als de grootste bedreiging voor uw bedrijf of sector?
We hebben als starter geen bedreigingen, maar eerder uitdagingen.
Zo merken we de laatste tijd dat kredietverzekeraars zeer veel macht krijgen en hun ratings niet enkel baseren op goede cijfers. Zelfs een onterechte slechte rating heeft een negatieve impact op de dagelijkse werking van het bedrijf. Ook is het zo dat wanneer je onderneming in haar kinderschoenen staat, het moeilijk is om op te boksen tegen contractuele verplichtingen van grote aannemingsbedrijven. Zo blijven bv. de waarborgen, betalingstermijnen en verantwoordelijkheden steeds grote discussiepunten. Maar dat is niet onoverkomelijk en uiteraard weten we dat dit met de jaren beter wordt.
Bouwen we nog steeds voor de eeuwigheid of krijgen gebouwen, wegen en bruggen straks een uiterste houdbaarheidsdatum?
Met de funderingstechnieken die wij toepassen, streven wij er uiteraard naar om te bouwen voor de eeuwigheid. De technieken die nu gebruikt worden, zorgen ervoor dat de funderingen nu echte fundamenten zijn. Dit is uiteraard ook nodig om zo milieuvriendelijk mogelijk te kunnen bouwen. En dat is toch iets waar we naar moeten streven.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

De rol van de buitenschil bij een optimale akoestiek

Publireportage

De rol van de buitenschil bij een optimale akoestiek

Stadslawaai is niet enkel hinderlijk, het heeft ook nadelige effecten op de gezondheid en het welzijn. Een goede akoestiek is daarom essentieel. Schüco, specialist in aluminium systeem-oplossingen voor ramen, deuren en (vlies)gevels, beseft[…]

Buiten werken tijdens de winter

Publireportage

Buiten werken tijdens de winter

Antislipplaat verhoogt veiligheid op de bouwplaats

Publireportage

Antislipplaat verhoogt veiligheid op de bouwplaats

Alternatieve mobiliteitsvormen voor uw werknemers en verzekeringen

Publireportage

Alternatieve mobiliteitsvormen voor uw werknemers en verzekeringen

Meer artikels