Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

We Invest wil 25 vastgoedkantoren openen in Vlaanderen

Gerelateerde onderwerpen :

,
We Invest wil 25 vastgoedkantoren openen in Vlaanderen

Jonathan Pham, mede-oprichter van We Invest en (zittend) CEO Raphaël Mathieu.

De Belgische scale-up in residentieel vastgoed We Invest Real Estate begeeft zich op de Vlaamse markt. De franchisegever wil een netwerk van 25 vastgoedkantoren opzetten. Het haalde daarvoor 4,5 miljoen € vers kapitaal op. Er komt dus een nieuw ‘merk’ van vastgoedkantoren bij in het Vlaamse straatbeeld. Het bedrijf wil ook investeren in technologie voor een verregaande digitale transformatie van de vastgoedverkoop.
We Invest Real Estate stelt dat de uitbreiding naar Vlaanderen een logisch vervolg is op het succesverhaal van het bedrijf in Wallonië en Brussel. We Invest is er in geslaagd om haar model te consolideren en haar aanbod ondanks de crisis te structureren. In het virusjaar 2020 kende het bedrijf een omzetgroei van 95% voor haar netwerk van vastgoedkantoren in Brussel en Wallonië.
 
Drie maanden geleden bereikte We Invest de mijlpaal van 100 medewerkers. Door het geplande kantorennetwerk in Vlaanderen zal het personeelsbestand nog uitbreiden. Het bedrijf stelt dat de Vlaamse regio ontzettend belangrijk is omdat 65% van het totale aantal Belgische vastgoedtransacties in Vlaanderen plaatsvindt.
 
“We gaan voor de Vlaamse markt actief vastgoedprofessionals rekruteren die een We Invest-kantoor willen openen. Een We Invest-vastgoedkantoor kan in twee tot drie jaar realiseren wat andere vastgoedkantoren bereiken op vijf tot tien jaar tijd. We zijn immers niet zomaar een vastgoedfranchisegever”, verklaart Raphaël Mathieu, de CEO van We Invest.

Digitaliseren

We Invest omschrijft zichzelf als een ‘PropTech’-bedrijf en streeft ernaar om transacties van residentieel vastgoed verregaand te digitaliseren en zo te vergemakkelijken, maar ook om de markt transparanter te maken met behulp van data en artificiële intelligentie. Deze aanpak heeft volgens Mathieu als voordeel dat de vastgoedmakelaar meer tijd heeft om de klant bij te staan in het lange en complexe proces van de verkoop van zijn woning.
 
“Dat is volgens ons nu net hun hoofdtaak. In dat opzicht willen we ook verder investeren in digitale transformatie door nieuwe technologische producten voor de immomarkt te ontwikkelen. De ontwikkeling van de Vlaamse markt houdt ook in dat we de technologische ondersteuning diversifiëren volgens deze markt. Vlaanderen heeft een andere cultuur dan Brussel en Wallonië en moet anders aangepakt worden, zowel qua kanalen als qua boodschappen. We rekruteren nu volop de Vlaamse profielen hiervoor”, zegt de CEO.

Fondsenwerving

We Invest haalt 4,5 miljoen € vers kapitaal op. Het meeste daarvan (4 miljoen €) komt via een Serie A-financiering door publieke en private investeerders; de overige 500.000 € komt in de vorm van een banklening. Het nieuwe kapitaal werd aangebracht door een evenwichtige mix van institutionele investeerders. Daarnaast investeerden ook professionele vastgoedinvesteerders, franchisenemers (vastgoedmakelaars) en ondernemers.
 
Na de lancering van het franchisemodel een jaar geleden, beschikt het bedrijf momenteel over een kantorennetwerk van twaalf franchisees-vastgoedkantoren. Het was vooral het succes van de eerste kantoren dat investeerders overtuigd heeft om verder te investeren. De meesten die intekenden op de vorige kapitaalsverhoging, hebben hun vertrouwen bevestigd. De eerste We Invest-vastgoedkantoren, met in totaal een vijftiental vastgoedmakelaars, haalden in minder dan twee jaar tijd een omzet van gemiddeld 1 miljoen €.
 
Tot de institutionele investeerders behoren onder meer:
• Het familiebedrijf Ardent Invest dat oplossingen op maat aanbiedt om innovatieve bedrijven te ondersteunen bij al hun uitdagingen en hun groei te stimuleren;
• Finance&invest.brussels, de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Brussel, de overheidsinstantie die de financieringsketen van waardecreërende bedrijven in het Brusselse Gewest vergemakkelijkt en voltooit.
• LeanSquare (Noshaq), een investeringsfonds voor startende ondernemingen in de nieuwe economie, ondersteunt de projecten van ondernemers met groeipotentieel.
• Sambrinvest is een belangrijke speler in durfkapitaal in Wallonië.
 
Daarnaast zijn er ook privé-investeerders, waaronder Jeremy Le Van en Olivier Witmeur. Le Van is medeoprichter van het technologiebedrijf Sunrise, dat in 2015 werd verkocht aan Microsoft. Hij wordt lid van de raad van bestuur van We Invest, Witmeur wordt voorzitter. De oprichters blijven in de meerderheid in de raad van bestuur.
 
De fondsenwerving werd ondersteund door de bank BNP Paribas Fortis en door het strategisch adviesbureau M&A Ekkofin vertegenwoordigd door Joffroy Moreau, die We Invest vanaf het prille begin heeft gevolgd.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Woningeigenaars die aan kwetsbare huurders verhuren, kunnen vanaf 1 oktober op dubbel zoveel Gentse subsidies rekenen om hun huurwoning energiezuinig te renoveren. Voor de overige verhuurders stijgen de subsidies met een derde. De Gentse[…]

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Meer artikels