Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

'We House' speelt met voormalig klooster in op vraag naar coliving

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
'We House' speelt met voormalig klooster in op vraag naar coliving

(c) ION

Samenhuizen of coliving wint steeds meer aan populariteit en daar speelt vastgoedontwikkelaar ION op in met het project Burenberg in hartje Leuven. Een deel van het voormalig klooster op de site wordt omgebouwd naar een colivingconcept met 29 kamers verspreid over drie leefeenheden. Daarmee wordt ‘We House’ één van de grootste coliving projecten in Leuven. De werken zijn begonnen en zullen eind 2024 afgerond worden.
 

Sinds de coronapandemie is het concept van coliving alleen maar in populariteit gegroeid. Door de lockdowns en de vele maatregelen die het sociale leven drastisch inperken, beseffen steeds meer mensen dat ze niet langer alleen willen leven. In dat geval is coliving een populair alternatief. Op die trend speelt projectontwikkelaar ION in met het project Burenberg. Dat is een mix van woonvormen waaronder eengezinswoningen, appartementen, assistentiewoningen en studentenkamers, maar ook een colivingconcept dat ‘We House’ zal heten.


“Het idee van samenleven met anderen wordt steeds populairder. Dat merken we ook in Leuven. Wij mikken vooral op zogeheten ‘young potentials’, die net zijn afgestudeerd of die aan het doctoreren zijn en geen zin hebben om alleen op een appartement te wonen of terug bij hun ouders in te trekken. Het zijn vaak mensen die op kot hebben gezeten en dus al hebben samengewoond met anderen en die deze levensvorm nog willen aanhouden. Dit concept is al ingeburgerd in Brussel en Gent en wordt nu dus verder uitgebreid in het centrum van Leuven”, zegt Sander Plets van projectontwikkelaar ION.


Kamerstructuur


Het voormalige klooster op de Burenbergsite leent zich hier uitstekend voor, met dank aan de reeds aanwezige kamerstructuur. “We behouden in zekere zin de traditionele woonvorm van het kloosterleven, maar geven daar een hedendaagse interpretatie aan. Vanuit een duurzame renovatie hebben we ervoor gekozen om de erfgoedwaarde maximaal te behouden, net als de ‘look and feel’ van het gebouw”, aldus Sander Plets.

Het colivingconcept zal 29 kamers tellen verspreid over drie leefruimtes. Elke kamer beschikt over een eigen badkamer met douche, wastafel en toilet en slaapgedeelte. De overige ruimtes zijn gemeenschappelijk: een grote leefruimte en keuken. Twee van de drie leefruimtes hebben ook een privaat terras. Daarnaast is er ook een grote gemeenschappelijke tuin.


Coloc Housing zal instaan voor het beheer van de kamers. Ook zij merken dat de populariteit van deze woonvorm de jongste jaren sterk is toegenomen. “Sinds 2015 is een professionalisering bezig van het concept waarbij organisaties opgericht zijn die gespecialiseerd zijn in het aanbieden van verzorgde woonunits. Bovendien zorgde de coronapandemie ervoor dat de vraag naar coliving nog sterker is toegenomen. Men is meer dan ooit gaan beseffen dat sociaal contact erg belangrijk is in ons leven en dat is natuurlijk iets waar coliving om draait”, weet Christophe Vercarre van Coloc Housing.


Volgens hem leent dit concept zich goed voor investeerders omdat Coloc Housing het volledige beheer op zich neemt. “Wij zorgen voor de contracten en de plaatsbeschrijving, wij ontvangen de huurders en zorgen voor het poetsen van de gemeenschappelijke delen. De eigenaar van een woonunit krijgt elke maand zijn huurgeld en hoeft zich verder nergens iets van aan te trekken”, zegt Vercalle.


Dat coliving niet voor iedereen is weggelegd, hoeft geen betoog. “We zien vooral jonge dertigers, man en vrouw, die volop bouwen aan een professionele carrière maar die ook veel aandacht schenken aan sociaal contact. Maar ook expats die hier voor bepaalde tijd vertoeven en die niemand kennen, zijn vaak geïnteresseerd in coliving. Je moet coliving echt zien als een levensfase”, aldus Christophe Vercarre.


Nieuwe woonbuurt


Het woonproject Burenberg aan de Brusselsestraat is één van de laatste mogelijke residentiële ontwikkelingen van grote omvang in het stadscentrum van Leuven. De nieuwe woonbuurt situeert zich op de locatie waar zestien jaar geleden de bekende drukkerij van Acco stond. Sinds de uitgeverij haar drukactiviteiten naar Herent verplaatste, wordt de site niet meer gebruikt.


In 2009 waren er al eens ontwikkelingsplannen, maar toen waren er zoveel protesten uit de buurt dat de stad het project uiteindelijk annuleerde. Enkele jaren geleden werd het dossier opnieuw opgevist. In 2014 werd een nieuw inrichtingsplan opgemaakt waarin onder andere. bijkomende studentenhuisvesting en assistentiewoningen waren opgenomen.

Samen met ION werkte de stad Leuven een hele tijd aan een nieuwe invulling voor de omgeving tussen de Brusselsestraat, de Kaboutermansstraat en de Goudbloemstraat. Het project is doorheen de jaren grondig bijgestuurd,  beter aangepast aan de directe omgeving en integreert een veel diverser woonaanbod.


Het masterplan van de wijk, dat ook plaats biedt aan enkele kantoren en horeca, werd uitgetekend door het Leuvense ontwerpbureau BUUR. Voor de ontwikkeling is ook een beroep gedaan op aNNo Architecten, POLO Architects, OYO Architects en C+S Architects. De site omvat ook het voormalige kloostergebouw van de Broeders van Liefde en enkele aanpalende eigendommen, waaronder drie historische arbeiderswoningen in de Goudsbloemstraat.


In de plannen valt vooral op hoe het woonproject bestemd is voor een zeer gevarieerd publiek. Er komen 125 appartementen en studio’s, 16 eengezinswoningen en 29 coliving kamers, evenals 67 studentenkamers, 19 sociale appartementen, een woonzorgcentrum met 46 aangepaste zorgkamers en 27 assistentieflats.


“Zowel de historische arbeiderswoningen als het oude kloostergebouw worden duurzaam gerenoveerd met respect voor de aanwezige erfgoedwaarden. In het kloostergebouw komen bovendien 21 kamers die kaderen in het Initiatief voor Beschut Wonen, uitgebaat door de Broeders van Liefde”, aldus Kristof Vanfleteren, de co-CEO van projectontwikkelaar ION.


Publieke parktuin


Projectontwikkelaar ION, die in Leuven al verschillende grote projecten realiseerde en een tijd geleden nog in het nieuws kwam met het Boerentoren-project in Antwerpen, wil vooral zijn stempel drukken door sterk in te zetten op duurzaamheid. De vastgoedontwikkelaar wil van Burenberg een energieneutraal project maken. Daarom voorzien de plannen onder andere zonnepanelen en een geothermisch warmtenet, waardoor de nieuwe woonbuurt zonder fossiele brandstoffen verwarmd kan worden.


De blikvanger van het project is de publieke parktuin van 4.600 m² die in het midden van de wijk komt te liggen en waar alle Leuvenaars welkom zullen zijn. Die tuin is te benaderen via verschillende ingangen. De grote lindeboom aan het klooster blijft bewaard en er worden tientallen nieuwe bomen geplant.

De Leuvense schepen van Ruimtelijk Beleid Carl Devlies vindt de herbestemming van waardevol erfgoed een topprioriteit. In het gerenoveerde klooster van de Broeders van Liefde behouden de broeders een twintigtal kamers. In de kapel behoren een restaurant met sociale tewerkstelling of gemeenschapsvoorzieningen tot de mogelijkheden. De kerk in de Goudsbloemstraat blijft deels behouden en zal beschikbaar worden gesteld voor erediensten en andere parochiale activiteiten.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

De Damiaansite, gelegen voorbij de Sint-Antoniuskapel op het Pater Damiaanplein ligt enigszins verborgen in hartje Leuven. Achter de historische gevels langs het Damiaanplein, de Ramberg en de Sint-Antoniusberg gaan een klooster met een[…]

Renovatie Leuvense poort in Tervuren start in 2024

Renovatie Leuvense poort in Tervuren start in 2024

Brussel koopt art-nouveaukantoor Hotel van Eetvelde

Brussel koopt art-nouveaukantoor Hotel van Eetvelde

Ringoven van Ninove: één van de laatste getuigen van de baksteennijverheid Vlaamse leemstreek

Ringoven van Ninove: één van de laatste getuigen van de baksteennijverheid Vlaamse leemstreek

Meer artikels