Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

WaxedWood geeft mooie kleurenvariaties

Gerelateerde onderwerpen :

,
WaxedWood geeft mooie kleurenvariaties

Foreco heeft WaxedWood Siberisch lariks gebruikt voor een opvallende houtconstructie op de fabriekshal Niverplast in het Nederlandse Nijverdal - Overijssel.

Het hout zorgt voor een bijzondere kleurtransformatie door weersomstandigheden en UV-stralen. Het fabrieksgebouw heeft een doorsnede van 100 m en is voorzien van een Eftelingachtige entree. Foreco heeft de gehele buitengevel bekleed met deze zware houtsoort met een hoge natuurlijke duurzaamheid.

“De WaxedWood behandeling op de houtsoort Siberisch lariks zorgt bovendien voor een prachtige kleurtransformatie door weersomstandigheden en uv-stralen in de zon. Het hout begint met een groenbruine kleur waarna deze binnen een jaar geleidelijk verkleurt naar een warme bronze tint. De kleurverandering die WaxedWood ondergaat door weersinvloeden is dan ook bijzonder: van groenbruin naar bruinbrons waarna het uiteindelijk vergrijsd. Ook heeft Siberisch lariks veel kleurverschil in het hout zitten waardoor het een levendige gevel is”, Leon De Haan, marketingmanager bij Foreco.

Omdat het project recent werd opgeleverd is het effect nog niet zichtbaar. De natuurlijke verkleuring is pas na een paar maanden te zien maar neemt in totaal enkele jaren in beslag. Doordat het hout van kleur verandert wordt een beeld gewekt alsof het leeft. In de toekomst zal het zelfs mogelijk zijn een kleur toe te voegen door middel van het WaxedWood Colorprogramma. Er kan dan gekozen worden uit circa 80 eigentijdse, natuurlijke kleuren.

Siberisch lariks is een harde en zware houtsoort met een hoge natuurlijke duurzaamheid. Door de relatief langzame groei in koude gebieden krijgt het een stevige structuur en heeft het een hoger soortelijk gewicht. De gebruikte houtsoorten zijn afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. WaxedWood is uitstekend gewapend tegen het opnemen van vocht. Het wordt vacuüm onder hoge druk geïmpregneerd tegen houtaanslag. Tegelijkertijd wordt in de houtporiën een wasemulsie aangebracht. Deze voorkomt dat water het hout makkelijk kan binnendringen. Door de verminderde opname van water is er ook  minder krimp- en zwelgedrag. Het effect is een langdurige bescherming tegen rotting door schimmels en insecten. Het zorgt ook voor een langere levensduur van de verf door de verbeterde stabiliteit.

“Na de impregnering blijft de waterwerende wax in de poriën van het hout achter. Hierdoor wordt waterdoorslag verhinderd. De waterdruppels rollen van het hout af. Houtrot en andere aantastingen krijgen geen kans. Het hout kent geen doorslag van vocht. Het gebruikelijke effect van zwellen en krimpen is 80% minder dan bij hout zonder waximpregnering”, verklaart De Haan.

WaxedWood is in alle gangbare houtformaten en profielen leverbaar. Om de beste kwaliteit aan te kunnen bieden zijn de maximale dikte en breedte respectievelijk 50 en 200 mm. WaxedWood wordt toegepast bij geveltimmerwerk, bergingen en schuren, maar kan eveneens ingezet worden voor loopsteigers, terrasvloeren, tuinafscheidingen, speeltoestellen, park- en landschapselementen.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dakrenovatie Museum Kunst & Geschiedenis in Jubelpark afgerond

Dakrenovatie Museum Kunst & Geschiedenis in Jubelpark afgerond

De Regie der Gebouwen zal eind juni de renovatie en restauratie afronden van de daken van het Museum Kunst & Geschiedenis in het Brusselse Jubelpark. Het ging om een totale dakoppervlakte van liefst 18.485 m². Begin dit jaar werd ook de[…]

Dakrestauratie Sint-Libertuskerk in Mechelen-Nekkerspoel

Dakrestauratie Sint-Libertuskerk in Mechelen-Nekkerspoel

Houten modulaire paviljoenen voor sociale huisvesting in Brussel

Houten modulaire paviljoenen voor sociale huisvesting in Brussel

Vorsselmans als eerste gevelbouwer op derde trede van de Veiligheidsladder

Vorsselmans als eerste gevelbouwer op derde trede van de Veiligheidsladder

Meer artikels