Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Watertoren wordt lichtbaken

Gerelateerde onderwerpen :

Watertoren wordt lichtbaken

Renson, specialist in ventilatie, zonwering en terrasoverkappingen, zorgt sinds kort voor een lichtbaken in de buurt van de autosnelweg E17 in Waregem. De IRISS combineert er een revolutionair zonweringsysteem met een geïntegreerde visualisatiefunctie op het ronde gevelvlak van een watertoren.

De gevel van een gebouw is één van de meest waardevolle locaties voor branding en publiciteit. Dankzij de innovatieve Integrated Radiant Image Solar Shading (IRISS) van Renson, ontwikkeld in samenwerking met Barco, kan een gebouw uitgerust worden met een systeem dat zonwering en visualisatie combineert zonder te moeten inboeten aan architecturale meerwaarde.

Zonwering

In de hedendaagse architectuur zorgen grote glaspartijen cruciaal voor voldoende lichtinval in gebouwen. In het tussenseizoen en de koudere wintermaanden zorgt de zon ook voor een gezellige warmte in het gebouw en beperkt ze het verbruik van verwarmingsinstallaties.

Tijdens de warmere zomermaanden leidt die zon echter vaak tot heel wat problemen, waaronder oververhitting en reflecties in beeldschermen. Een efficiënte buitenzonwering bestaande uit aluminium lamellen houdt de zonnestralen tegen vooraleer ze met het glas in contact komen en voorkomt zo dat de binnentemperatuur te snel stijgt. Dankzij de minimum afstand van 25 mm tussen de lamellen, blijft tegelijk het zicht naar buiten wel behouden en valt nog steeds een minimum aan licht binnen.

Visualisatie

IRISS combineert zijn functie als zonwering met zowel statische als dynamische beelden. Dankzij de integratie van leds met hoge lichtsterkte in de aluminium lamellen zijn die beelden op de IRISS niet alleen 's avonds of 's nacht, maar ook overdag duidelijk zichtbaar. Bovendien kan de gebruiker de inhoud vanop elke locatie opladen, wat het mogelijk maakt om makkelijk in te spelen op de actualiteit.

Flexibiliteit

De flexibiliteit van dit systeem gaat echter nog verder. Zo is IRISS onbegrensd in grootte en kan het systeem ook op een later tijdstip met nieuwe modules uitgebreid worden. Bovendien kan ook de rest van een gevel met dezelfde lamellen, maar dan zonder geïntegreerde leds, bekleed worden waardoor een uniek doorlopend beeld ontstaat.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vlaanderen investeert 1,2 miljoen euro in vier strategische projecten die moeten leiden tot minder verharding, klimaatbestendige steden en een beter toegankelijke natuur in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Voor deze oproep werden zeven[…]

18/08/2022 |
76 nieuwe appartementen in Aarschot

76 nieuwe appartementen in Aarschot

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Meer artikels