Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Warmtebeeldcamera in zakformaat

Warmtebeeldcamera in zakformaat

De tijd dat thermografische camera's een peperdure investering vergden, ligt al een tijdje achter ons. Beter nog, de toestellen worden alsmaar kleiner, krachtiger en gebruiksvriendelijker. Thermografie ligt nu werkelijk binnen het handbereik van iedereen. De FLIR C2 is de eerste thermische camera in zakformaat die speciaal werd ontworpen voor gebruik in de bouw en de industrie. Met deze camera in de binnenzak kan je op elk gewenst moment een thermografische opname maken en eenvoudig structurele defecten detecteren.

Het toestel toont verborgen hittepatronen die kunnen duiden op energieverlies, spoort vochtproblemen en constructieproblemen op, controleert de toestand van de vloerverwarming, toont de hotspots in elektrokasten, signaleert problemen met lagers en leidingen, enz. De hoge thermische gevoeligheid maakt van deze pocketcamera het ideale instrument voor elke installateur, loodgieter en aannemer.

De C2 heeft een helder en gebruiksvriendelijk aanraakscherm van 3 inch met automatische oriëntatie om de gegevens eenvoudig af te lezen. Een ingebouwd ledlampje zorgt ervoor dat het toestel ook te gebruiken is als zaklamp. De warmtebeeldcamera beschikt over MSX (real time beeldverbetering), heeft een hoge gevoeligheid en een breed gezichtsveld en presenteert volledig radiometrische beelden met verbluffende details om duidelijk te laten zien waar de problemen zich bevinden.

De warmtebeeldcamera heeft een hoge gevoeligheid en een breed gezichtsveld.

De MSX-technologie, een patent van Flir, voegt belangrijke details (vastgelegd door de geïntegreerde zichtbare camera) toe aan de warmtebeelden van de C2. Hierdoor zijn cijfers, letters, structuren en andere kenmerken duidelijk zichtbaar, zonder in te leveren op de kwaliteit van het warmtebeeld. De zeer gevoelige detector, met een resolutie van 4.800 pixels, maakt en toont beelden van subtiele warmtepatronen en kleine temperatuurverschillen die vaak voorkomen in de bouw en de industriesector. Het grote beeldveld van 41° legt bovendien meer vast per opname. Bovendien is de camera voorzien van ingebouwd werklicht en een flitser. Dat is zeker geen overbodige luxe bij het uitvoeren van inspecties, waarbij vaak sprake is van slecht verlichte ruimtes. De extra verlichting zorgt er ook voor dat een duidelijkere foto gemaakt kan worden, naast het warmtebeeld van de C2.

Het toestel legt metingen van -10° C tot 150° C vast. De radiometrische beelden worden opgeslagen in jpg-formaat. De beelden kunnen later worden gedownload via de gratis Flir Tools-software. Vervolgens kunnen gebruikers de warmtebeelden analyseren en bewerken, delen van het beeld uitsnijden, kleurpatronen aanpassen en temperatuurmetingen toevoegen, zodat ze kunnen gebruikt worden om een thermografisch rapport samen te stellen. De fabrikant geeft twee jaar garantie op de onderdelen en tien jaar op de detector.

Thermische beeldvorming of thermografie is één van de krachtigste technologieën om visuele waarnemingen te verbeteren. Het menselijke oog kan slechts een zeer smalle band van het elektromagnetische spectrum waarnemen als zichtbaar licht. Zo ziet de mens geen radio- en microgolven, infrarood en ultraviolet licht, röntgenstralen en gammastralen. Door het detecteren van kleine temperatuurverschillen in de infrarode wereld maakt thermografie de normaal voor het blote oog onzichtbare warmte-energie zichtbaar. Alles om je heen reflecteert warmte-energie.

Wanneer je met de Flir C2 opnamen rond een huis maakt, kan je dankzij de thermografische beelden dus zien waar de deuren en ramen niet goed isoleren of aansluiten. Afhankelijk van het seizoen kunnen dat koudelekken of warmeluchtlekkages zijn. Een stuk muur dat aanzienlijk koeler is tijdens de wintermaanden kan een indicatie zijn van ontbrekende of verkeerd aangebrachte isolatie. Een dimmer of een elektrische aansluiting die veel warmer is dan normaal kan wijzen op een aankomend probleem of overbelasting. De kleine temperatuurverschillen in het warmtebeeld kan je gebruiken om potentiële problemen van verborgen vocht in muren, vloeren of plafonds te detecteren. De lijst van toepassingen is lang en zal drastisch toenemen zodra steeds meer mensen dit ongeziene gedeelte van het elektromagnetische spectrum zullen ontdekken.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouwsector vraagt soepeler coronamaatregelen

Bouwsector vraagt soepeler coronamaatregelen

De verplichte coronamaatregelen die momenteel van toepassing zijn in de bouwsector zijn gedateerd, stelt Bouwunie. De sectorvereniging vraagt om de strenge regels nog vóór het bouwverlof te evalueren en aan te passen zodat er vanaf[…]

15/06/2021 | Corona
Vier consortia dingen mee naar bouw gevangenis Vresse-sur-Semois

Vier consortia dingen mee naar bouw gevangenis Vresse-sur-Semois

Bouwbedrijven kunnen arbeiders flexibeler inschakelen

Bouwbedrijven kunnen arbeiders flexibeler inschakelen

Schetsontwerp fase 2 Park Brialmont in Antwerpen goedgekeurd

Schetsontwerp fase 2 Park Brialmont in Antwerpen goedgekeurd