Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Warmte uit rioolwater goed voor klimaat en portefeuille

Gerelateerde onderwerpen :

De stad Leuven en sociale huisvestingsmaatschappij (shm) Dijledal begonnen anderhalf jaar geleden in samenwerking met Vlario en Clean Energy Invest een uniek project in België, waarbij energie wordt onttrokken uit rioleringswater. Het project werd gestart in een appartementsgebouw met 93 wooneenheden van Dijledal in de Van Waeyenberghlaan. Vandaag kunnen de partners een positief resultaat voorleggen en wordt onderzocht hoe het project in de toekomst kan worden uitgebreid. Daarvoor zal een consortium worden opgericht met privépartners.

'Rioolwater is een energiebron met heel wat potentieel. Rioleringen liggen namelijk overal. Rioolwater is behoorlijk warm: 12 graden in de winter, 20 tot 25 graden in de zomer. Maar tot nog toe ging die warmte verloren; ze spoelde letterlijk weg. Daarom gingen we twee jaar geleden op zoek naar een manier om de warmte uit het rioolwater te halen en er huizen mee te verwarmen', vertellen schepen van Leefmilieu Mohamed Ridouani en Dijledal-voorzitter Fons Laeremans.

Het gebouw aan de Van Waeyenberghlaan was ideaal gelegen voor het proefproject, door de nabijheid van Gasthuisberg dat voldoende rioolwater levert en de aanwezigheid van een centrale stookkamer in het gebouw. Vlario en Clean Energy Invest onderzochten de haalbaarheid en realiseerden dit eerste project in Vlaanderen. Anderhalf jaar later kunnen de partners een positief resultaat voorleggen.

'De energiefactuur is met 40% gedaald, een gemiddelde besparing van 850 ' per jaar per huurder. Een belangrijke voorwaarde om met het project te starten, was dat de bewoners gebruik konden maken van een sociaal energietarief. Door subsidies van de stad kon aan die voorwaarde voldaan worden. Ook inzake uitstoot zijn de resultaten gunstig. Ruim twee derde van de warmtevraag kan duurzaam aangeleverd worden uit rioolwarmte', zeggen Laeremans en Ridouani.

92.000 liter stookolie werd geëlimineerd en vervangen door een groene warmtepomp en een veel kleinere hoeveelheid aardgas.

Daardoor stoot het appartementsgebouw de helft minder CO2 uit. De bewoners hebben ook veel minder fossiele brandstoffen nodig. 92.000 liter stookolie werd geëlimineerd en vervangen door een groene warmtepomp en een veel kleinere hoeveelheid aardgas. Dat betekent natuurlijk ook een belangrijke vermindering aan uitstoot van fijn stof. Dat draagt allemaal bij tot de ambitie om van Leuven tegen 2030 een klimaatneutrale stad te maken. De stad onderzoekt mogelijkheden om het project in de toekomst uit te breiden. Daarvoor zal een consortium worden opgezet met private spelers op de markt.

Ook elders maakte huisvestingsmaatschappij Dijledal reeds werk van energiebesparende renovaties. In 2011 besliste de Vlaamse regering dat er tegen 2020 geen woningen meer mogen zijn met enkele beglazing, zonder dak­isolatie of met weinig energiezuinige verwarmingsystemen.

'Vandaag voldoet het patrimonium van Dijledal grotendeels aan deze doelstelling en behoort het bij de beste in de sector. Dijledal bezit 3.042 woningen en appartementen. Daarvan voldoet 85% aan de voorwaarden die Vlaanderen heeft opgelegd. Dijledal plant de komende jaren nog een aantal totaalrenovaties of vervangingswerken, waardoor ook de resterende 15% van haar patrimonium vóór 2020 zal voldoen aan de energiebesparende doelstellingen', aldus voorzitter Fons Laeremans.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vandersanden publiceert rapport Collectief Welzijn

Vandersanden publiceert rapport Collectief Welzijn

Baksteenfabrikant Vandersanden lanceerde zopas zijn rapport Collectief Welzijn 2021. Met dit rapport wil Vandersanden op jaarlijkse basis zijn inspanningen en resultaten in kaart brengen op vlak van duurzaamheid over vier werkterreinen: het[…]

11/05/2022 | MilieuOndernemingen
Sweco verwerft AB Soil Remediation Experts uit Erpe-Mere

Sweco verwerft AB Soil Remediation Experts uit Erpe-Mere

Eerste Industrial Water Innovation Award is voor Xylem

Eerste Industrial Water Innovation Award is voor Xylem

Leuven integreert circulaire principes in overheidsopdrachten

Leuven integreert circulaire principes in overheidsopdrachten

Meer artikels