Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Warme zomer van vorig jaar doet vraag naar zonwering en terrassen exploderen

Gerelateerde onderwerpen :

,
Warme zomer van vorig jaar doet vraag naar zonwering en terrassen exploderen

©

Het contrast met de warme lente en zomer van vorig jaar is momenteel behoorlijk groot, maar toch kunnen de fabrikanten in zonweringssector vandaag de vraag amper volgen. Belgen zijn massaal op zoek naar buitenzonwering, rolluiken en terrasoplossingen om te anticiperen op een nieuwe hete zomer.
Volgens Verozo, de overkoepelende sectorvereniging van rolluiken en zonwering, is de stormloop momenteel ongezien, waardoor fabrikanten de vraag nauwelijks kunnen bijhouden. Dat steeds meer consumenten teruggrijpen naar deze duurzame, energie-efficiënte en koolstofarme oplossingen tegen oververhitting, speelt ook in de kaart van een klimaatneutrale samenleving.
 
België sloopte vorig jaar een record: er waren niet alleen meer momenten van extreme hitte, ze duurden ook veel langer. Helaas zijn vele gebouwen en terrassen daar niet op voorzien. Grote glaspartijen zorgen in combinatie met  doorgedreven isolatie en luchtdichtheid voor een groter risico op oververhitting in de zomer. En dan is het ook binnenshuis zweten en puffen.
Als gevolg van die hittegolven gaat de Belg massaal op zoek naar oplossingen. Zonwering, rolluiken en terrasoplossingen zijn duurzame manieren om je woning en terras te vrijwaren van hitte. Ann Van Eycken, secretaris-generaal van Verozo, is blij dat de consument kiest voor groene oplossingen.
 
“De zon weer je het best vóór ze het raam of terras binnendringt en niet achteraf, want dan is het dweilen met de kraan open. Dat lijken steeds meer mensen te beseffen. De keerzijde is wel dat de sector vandaag met een ongeziene vraag te maken krijgt, die nog eens wordt versterkt door telewerk en het ‘staycation-effect’. Mensen willen het hele jaar optimaal genieten van hun woning, appartement en buitenruimte”, aldus Van Eycken.
 
“Wat nu gebeurt is echt ongezien. In onze sector hebben we doorgaans te maken met piekmomenten die zich in het voorjaar situeren. Deze trend zagen we de laatste jaren al evolueren naar een meer constante vraag doorheen het jaar. Maar de niet-aflatende stormloop die zich sinds begin dit jaar bij onze leden-fabrikanten voordoet, is werkelijk ongekend”, vervolgt Ann Van Eycken.
 
Fabrikanten hebben dit jaar al zeer vroeg fors geïnvesteerd in extra personeel en bijkomende productiecapaciteit, maar die inspanningen blijken nog niet voldoende om aan de huidige vraag te voldoen. Bovendien kampt de bouwsector met een zoektocht naar gekwalificeerd personeel en een moeilijkere levering van grondstoffen en onderdelen. Dat alles maakt dat de levertijden langer worden.
 
“We hopen dat de consument begrijpt dat wij voor een uitzonderlijke situatie staan, waar vraag en aanbod tijdelijk uit balans zijn. Toch zijn wij ervan overtuigd dat de consument met deze oplossingen slim investeert: de waarde en het comfort van zijn woning neemt toe. Zonwering en terrasoplossingen brengen een onmiddellijk rendement in de vorm van een aangenaam binnen- en buitenklimaat. Bovendien zijn ze energie-efficiënt en koolstofarm waardoor ze bijdragen aan een klimaatneutrale samenleving”, besluit de secretaris-generaal van Verozo.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Xthermo publiceert brochure brandveiligheid buitengevels

Xthermo publiceert brochure brandveiligheid buitengevels

Brandveiligheid is één van de belangrijkste aspecten voor gevels. De beruchte ramp met de Grenfelltoren in London in juni 2017 zorgde voor extra aandacht voor deze thematiek. Ook vandaag zitten aannemers, architecten en andere[…]

Zuhal Demir komt naar de Vlariodag

Zuhal Demir komt naar de Vlariodag

Recordaantal bezoekers voor Matexpo

Recordaantal bezoekers voor Matexpo

Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals verenigt de hele sector

Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals verenigt de hele sector

Meer artikels