Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Waregem schenkt CO2-meters aan scholen

(c) Renson

De stad Waregem schenkt elk van z’n scholen twee CO2-meters. Zo kunnen leerkrachten en leerlingen de binnenluchtkwaliteit in de klassen goed volgen en weten ze wanneer er meer geventileerd moet worden. Het stadsbestuur koos voor deze actie voor de gloednieuwe Sense van de Waregemse ventilatiespecialist Renson.
Met de actie wil het stadsbestuur alle Waregemse scholen, in alle netten, in staat stellen om de luchtkwaliteit in klaslokalen in de eerste plaats objectief te kunnen meten. Zo weet men wanneer er meer verlucht of geventileerd moet worden om de CO2-concentratie op piekmomenten te beperken en de luchtkwaliteit in klassen te verbeteren. Met 5.000 leerlingen in het basisonderwijs en 5.000 leerlingen in het middelbaar is Waregem een regionale onderwijsstad. De stad telt 15 basisscholen, 5 secundaire scholen, 2 scholen in het buitengewoon onderwijs, 1 grote kunstacademie, 2 scholen voor volwassenonderwijs en zelfs een Vives-campus met hoger onderwijs (graduaat Verpleegkunde).
 
In de klas zorgen niet alleen stiften, lijm, verf, bordkrijt en meubelen, maar ook de uitgeademde lucht van de aanwezigen voor vervuiling van de binnenlucht. De CO2 in die uitgeademde lucht is zelfs de beste indicator om te kunnen spreken van gezonde of ongezonde binnenlucht. Met 20 leerlingen in een klaslokaal kan dat CO2-gehalte al snel hoog oplopen, al merk je dat zelf niet als aanwezige in de klas.
 
Een CO2-meter moet leerkrachten en leerlingen er dan ook bewust van maken wanneer er extra geventileerd moet worden om de lucht in de klas te verversen. Gebeurt dat niet, dan leidt de bedenkelijke binnenluchtkwaliteit onvermijdelijk tot sufheid, concentratieverlies en uiteindelijk ook mindere leerprestaties.
 
Mooi meegenomen is dat dit onrechtstreeks ook bijdraagt aan de strijd tegen de verspreiding van het covid-19-virus. Want door in de eerste plaats te weten wanneer het noodzakelijk wordt om een klaslokaal intensief te verluchten of letterlijk te ‘spoelen met verse lucht’, wordt ook het risico op verspreiding van minuscule virusdeeltjes in de binnenlucht tot een minimum beperkt.
 
Stad Waregem schenkt z’n scholen de Sense van Renson. Dat toestel geeft visueel weer hoe het met de binnenluchtkwaliteit gesteld is op basis van de gemeten CO2-waarde in de binnenlucht (die waarde wordt uitgedrukt in ppm of parts per million). Blauw betekent ‘gezonde binnenlucht’ (minder dan 800 ppm), oranje geeft aan dat het opletten geblazen is (tussen 800 en 1200 ppm) en bij rood (meer dan 1200 ppm) moet er actie ondernomen worden omdat het CO2-gehalte op dat moment boven de algemeen aangenomen bovengrens voor gezonde binnenlucht uit stijgt.
 
Maar de Sense is meer dan een CO2-meter, want daarnaast meet die ook nog andere parameters voor een gezond binnenklimaat: vocht, vluchtige organische stoffen zoals geurtjes, geluid, temperatuur en licht. Via de app kunnen directies, leerkrachten en preventieadviseurs in real life volgen hoe het daarmee gesteld is of de historiek raadplegen om te zien hoe het binnenklimaat in een klas doorheen de tijd evolueert en welke conclusies daaruit te trekken vallen.
 
De Sense komt in oktober op de markt, maar kan al besteld worden door Belgische scholen.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

Dit en volgend jaar blijven de vastgoedprijzen stijgen, maar trager dan vorig jaar. Huizen worden dit jaar wellicht ruim 5% duurder, tegen 8% vorig jaar. Dat voorspelt Steven Trypsteen, econoom bij ING België. De forse stijging van de[…]

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Meer artikels