Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Wand- en plafondsysteem met sublieme akoestische prestaties

Gerelateerde onderwerpen :

Wand- en plafondsysteem met sublieme akoestische prestaties

Als antwoord op de groeiende vraag van architecten naar geluiddempende plafondoplossingen lanceert Hunter Douglas een innovatief assortiment houten wand- en plafondsystemen met nano-perforatie. De panelen hebben door het natuurlijke design van het houtfineer een esthetische meerwaarde en bieden oneindige afwerkmogelijkheden. Daarnaast zijn ze duurzaam, brandveilig en eenvoudig te installeren en te onderhouden. De nano-perforatie gebeurt volgens een vernieuwende stanstechniek, die afwijkt van de gangbare priktechnieken. Hierdoor worden de akoestische prestaties van de systemen fors verbeterd.

Bij de hedendaagse architecturale trends, waar veel gewerkt wordt met beton, open ruimtes en grote glaspartijen, moeten de akoestische prestaties in de ruimte het vaak bekopen. De nieuwe plafond- en wandpanelen in houtfineer van Hunter Douglas garanderen dankzij de nano-perforatie een perfecte demping van het geluid, zonder daarbij afbreuk te doen aan het creatieve ontwerp van de architect.Het grote verschil tussen normale cirkel- of sleufperforaties en nano-perforaties zit in de grootte van de gaatjes. Cirkel- of sleufperforaties zijn klein (5 tot 10 mm), maar blijven van een verdere afstand zichtbaar voor het blote oog. De nano-perforaties hebben een zodanig minuscule diameter (Ø 0,5 mm) dat ze zelfs van dichtbij bijna onzichtbaar zijn, wat esthetisch een enorm voordeel biedt.

Vernieuwende stanstechniek

De akoestische panelen met nano-perforatie bestaan uit een samenstelling van brandvertragend mdf (16 mm), een zwart akoestisch vlies en een toplaag van houtfineer (0,5 mm) aan weerszijden. In de toplaag worden microscopische perforaties gestanst met een diameter van 0,5 mm. Het mdf krijgt grotere perforaties (Ø 10 mm). De microscopische perforaties worden in de toplaag aangebracht door middel van een vernieuwende stanstechniek.“Meestal wordt geperforeerd door met naalden te prikken, maar dan wordt het hout enkel opzij geduwd en plooit het daarna weer terug. Dat gaat ten koste van de akoestiek. Door te stansen duw je het hout er helemaal uit. De perforaties zijn daardoor van een veel betere kwaliteit. De nano-geperforeerde toplaag verbergt de onderliggende mdf-plaat met grotere gaten, die op hun beurt het geluidsabsorberende vermogen vergroten”, aldus Chris Wielenga, business manager Wood bij Hunter Douglas.

Ontwerpvrijheid

In het nieuwe assortiment wand- en plafondsystemen heeft de architect de keuze uit meer dan veertig houtfineersoorten die hij zelf kan selecteren. “Dat is uniek vergeleken met concurrenten. Bovendien kopen wij zelf fineerboeken in en bundelen die tot grote vellen, waardoor de architecten de kwaliteit en uitstraling mee kunnen bepalen. De meeste aanbieders kopen vooraf gefineerde panelen aan, waardoor die mogelijkheid ontbreekt”, vervolgt Wielenga.Voor de afwerking is er naast standaard uv-lak een aanbod van verschillende glansgraden en pigmentlak (zoals bijvoorbeeld white wash). Ook de zichtbaarheid van de voegen is volledig zelf te bepalen: verdekt, semi-verdekt of open. De wand- en plafondpanelen zijn in verschillende standaardafmetingen beschikbaar, maar op aanvraag ook op maat te verkrijgen.

Brandveilig

Naast de oneindige afwerkmogelijkheden zijn de nano-geperforeerde panelen brandveilig (B-s2, d0 volgens EN 13501-1) en ook zeer duurzaam. Bij het maken van het hout­fineer wordt erg spaarzaam omgesprongen met het beste deel van de boomstam. Als de kwaliteit van de panelen niet meer optimaal is, meestal op het einde van de levensduur van een gebouw, zijn ze makkelijk te recycleren en kunnen ze dienen als grondstof voor nieuwe panelen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Zonweringsector groeit opnieuw met 30%

Zonweringsector groeit opnieuw met 30%

De sector van de zonwering groeide de eerste zes maanden van dit jaar opnieuw met 30%. Daarmee zet de groeitrend van vorig jaar – gestuurd door de hittegolven en de staycations – zich ook nu voort. “Wie werk zoekt, vindt in[…]

Xthermo publiceert brochure brandveiligheid buitengevels

Xthermo publiceert brochure brandveiligheid buitengevels

De gevel van morgen voor bouwprofessionals

De gevel van morgen voor bouwprofessionals

Dakrenovatie Museum Kunst & Geschiedenis in Jubelpark afgerond

Dakrenovatie Museum Kunst & Geschiedenis in Jubelpark afgerond

Meer artikels