Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Wanbetalingen van particulieren steeds groter probleem

Gerelateerde onderwerpen :

Wanbetalingen van particulieren steeds groter probleem

De bouwsector kreunt onder het aantal wanbetalingen: 15% van de particulieren betaalt zijn factuur voor verbouwingswerken niet binnen de afgesproken termijn. De helft daarvan betaalt uiteindelijk zelfs helemaal niet voor zijn nieuwe zonnepanelen, keuken of dak. Om tegemoet te komen aan deze problemen lanceert Atradius een nieuwe kredietverzekering (B2C Protect) waarmee ondernemingen uit de bouwsector zich kunnen verzekeren tegen wanbetalingen van hun particuliere klanten. Tot dusver was dit enkel mogelijk in het b2b-segment.

Cijfers van Atradius tonen aan dat de Belgische bouwsector het niet gemakkelijk heeft. Het voorbije jaar kreeg de sector af te rekenen met 1.868 faillissementen, waarmee hij verantwoordelijk is voor bijna een vijfde van het totale faillissementscijfer in België. Het aantal wanbetalingen speelt een grote rol. De bouwsector is immers nog steeds de traagst betaalde sector in België. Niet enkel bedrijven zijn slechte betalers, steeds vaker nemen ook heel wat particulieren het niet meer zo nauw met hun facturen.

15% van de particulieren betaalt niet binnen de termijn van 30 dagen. De helft van hen betaalt helemaal nooit of slechts een gedeelte van het bedrag. 'Hoewel het probleem misschien wat minder aandacht krijgt, is het van dezelfde grootteorde als bij bedrijven. Maar het is voor bouwbedrijven wel veel moeilijker om het betalingsrisico van particuliere klanten in te schatten dan van hun b2b-klanten', zegt Christophe Cherry, ceo van Atradius België.

Tot nog toe konden bedrijven zich niet indekken tegen wanbetalingen van particulieren. Met zijn nieuwe kredietverzekering maakt Atradius daar een einde aan. De verzekering is een primeur voor de sector. 'We merken dat steeds meer (kleine) bouwbedrijven de particuliere markt betreden omdat ze daar met betere marges kunnen werken. Precies omdat consumenten vaak op factuur betalen, en dus met een lange betalingstermijn, leiden betaalvertragingen of gecontesteerde facturen sowieso al snel tot cashflowproblemen', zegt Cherry.

Met de nieuwe kredietverzekering kunnen ondernemingen zich indekken voor de wanbetalingen van particulieren vanaf 1.000 € tot een totaalbedrag van 50.000 ', excl. btw, met een geldigheid tot maximum anderhalf jaar. Er wordt gestart met de incassoprocedure als de factuur 30 dagen na de vervaldag onbetaald blijft. 45 dagen later keert Atradius tot 90% van het niet-betaalde bedrag uit.

De verwachting is dat ook andere verzekeraars zullen uitpakken met dergelijke kredietverzekering. Zo biedt verzekeringsmakelaar ADD met kantoren in Heverlee en Merelbeke eveneens al een kredietverzekering aan waarmee bedrijven het risico op slechte betalers onder hun particuliere klanten kunnen indekken. Voorlopig wordt deze enkel in de bouwsector aangeboden, maar andere sectoren worden bestudeerd.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlaagde btw-regeling voor sloop en heropbouw wellicht ook na 2022

Verlaagde btw-regeling voor sloop en heropbouw wellicht ook na 2022

De Vlaamse regering heeft de federale regering officieel gevraagd om het verlaagde btw-tarief van 6% voor wie een woning sloopt en heropbouwt ook na 2022 te behouden. Bouwunie hoopt, net als de Confederatie Bouw, dat het dossier snel op de[…]

Diependaele verfijnt hervorming registratierechten

Diependaele verfijnt hervorming registratierechten

Vlaanderen moet almaar minder verwijlintresten betalen

Vlaanderen moet almaar minder verwijlintresten betalen

Btw-verlaging geldt ook voor slachtoffers overstromingen

Btw-verlaging geldt ook voor slachtoffers overstromingen

Meer artikels