Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Wachttijden sociale woning verschillen enorm

De wachttijden voor een sociale woning in Vlaanderen lopen erg uit elkaar. De gemiddelde wachttijd voor de toegewezen dossiers was in 2013 bijna drie jaar of 1.080 dagen. In beide richtingen zijn er echter grote uitschieters. Iemand in Boortmeerbeek moet gemiddeld liefst 4.612 dagen of meer dan 12 jaar wachten op een sociale woning. In Bever vind je al binnen de elf dagen een woning.

'De cijfers tonen aan hoe belangrijk een goede doorstroming is zodat wachtlijsten korter kunnen', aldus Vlaams parlementslid Lorin Parys die de gegevens opvroeg bij Vlaams Minister van Wonen Liesbeth Homans.

Top 5

De top 5 van gemeenten waar je het langst moest wachten op een sociale woning in de periode 2011-2013 bestaat voorts uit Opglabbeek (3.626 dagen), Boutersem (3.483 dagen), Knokke-Heist (2.841 dagen) en Wemmel (2.542 dagen).

In de andere richting scoren het Oost-Vlaamse Sint-Laureins (67 dagen), het Limburgse Voeren (142 dagen) en het Vlaams-Brabantse Hoegaarden (182 dagen) betrekkelijk goed.

'De cijfers tonen aan dat moet worden afgestapt van levenslange contracten zodat wachtlijsten korter kunnen voor mensen met een acute woningnood. Daarnaast wijzen de cijfers op de noodzaak om het woonpatrimonium zelf uit te breiden, door de private huurmarkt via sociale verhuurkantoren te mobiliseren en nieuwe woningen te bouwen. Volgens de huidige prognose zullen dit jaar 2.839 nieuwe sociale woningen worden opgeleverd, twee jaar geleden waren dat er maar 1.573', aldus Parys.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vlaanderen investeert 1,2 miljoen euro in vier strategische projecten die moeten leiden tot minder verharding, klimaatbestendige steden en een beter toegankelijke natuur in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Voor deze oproep werden zeven[…]

18/08/2022 |
Proeftuin voor sociaal en betaalbaar wonen

Proeftuin voor sociaal en betaalbaar wonen

76 nieuwe appartementen in Aarschot

76 nieuwe appartementen in Aarschot

IoT-oplossing voor efficiëntiewinst van opleggersvloten

IoT-oplossing voor efficiëntiewinst van opleggersvloten