Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vynckier-site in Gent wordt bedrijventerrein

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vynckier-site in Gent wordt bedrijventerrein

De site van de beschermde voormalige fabriek van Vynckier aan de Nieuwevaart in Gent krijgt een nieuwe toekomst. De Gentse projectontwikkelaar Revive, gespecialiseerd in de herontwikkeling van oude industriezones met verontreinigde bodem, zal de verkommerde site onder handen nemen en ze ombouwen tot een bruisend bedrijventerrein.

De site van Vynckier is ruim twintig voetbalvelden groot en een begrip in Gent. In 1860 was hier eerst een textielfabriek gevestigd, in de jaren ’30 van de vorige eeuw nam Vynckier, een wereldspeler op het vlak van elektrisch schakelmateriaal, de gebouwen over. Toen die laatste vertrok, kocht uiteindelijk elektronicaproducent General Electric de site.

Intussen zijn de gebouwen en het terrein met sterk verontreinigde bodem aan een nieuw leven toe. Revive sloot een overeenkomst met de eigenaar en wil het hele gebied transformeren in een levendig bedrijventerrein. 

“Als Gentse projectontwikkelaar zijn we ontzettend enthousiast om voort te kunnen bouwen aan de toekomst van onze thuisstad. Naast buurten waar het leuk wonen is willen we ook plekken maken waar het aangenaam is om te werken. Onderwijs, sport en ontspanning kunnen daartoe bijdragen. Dat zijn we nu ook van plan op de Vynckier-site, die voor Gent van strategisch belang is”, zegt Alexandre Huyghe van Revive.

De Vynckier-site in Gent vandaag...

 

...en in de toekomst.


De site wordt vandaag vooral gekenmerkt door de Manchester-gebouwen, ieder goed voor ongeveer 25.000 m² industrieel erfgoed. De twee iconische gebouwen met hun torens zullen in al hun glorie hersteld worden en een vooraanstaande rol blijven spelen op de site. Het terrein errond krijgt een grondige facelift. 

“De ambities voor de reconversie zijn groot. Het zou zonde zijn deze strategische site te herontwikkelen als een klassiek bedrijventerrein. De ruimtelijke noden van bedrijven zijn sterk geëvolueerd, er is meer interactie nodig die kansen creëert voor innovatie, duurzame groei en duaal leren. De 'war for talent' vraagt dat bedrijven ook moeten nadenken over waar en in welke omgeving ze zich willen vestigen. Met de herontwikkeling wil Revive Gentse bedrijven een oplossing aanreiken", vervolgt Huyghe.

Overleg

Op de site kan ongeveer 100.000 m² ontwikkeld worden. Hoe de plannen er in detail zullen uitzien, moet nog bepaald worden. De vastgoedontwikkelaar zal de herontwikkeling voort uitwerken in nauwe samenwerking met de stad Gent en in overleg met andere belanghebbenden zoals de buurt en met ABB dat in 2017 de activiteiten op de site van General Electric overnam en nog drie jaar op het terrein zal blijven.Professor Urbanisatie en architect Alexander D’Hooghe, onder meer bekend als Oosterweel-intendant en bedenker van intelligente ontwerpen voor buurten op vlak van efficiënt energiegebruik en vervoer, is door Revive aangesteld om dit proces te begeleiden en de strategie vorm te geven.

“We zijn in overleg met de stad Gent over de precieze invulling van de site. Na onze eerdere ervaringen met accelerator Watt Factory en het bedrijvencentrum Watt the Firms in Gent dromen wij alvast van een ‘Megawatt’ - een Watt bedrijvencentrum in het groot -  in de Manchesters. We kregen al aanvragen van Gentse ondernemers om zich hier te mogen vestigen”,  verklaart Sofie Verstraete van Revive.

Revive werd opgericht in 2009 door Nicolas Bearelle en Piet Colruyt en groeide snel uit tot een toonaangevende speler. De ontwikkelaar heeft ervaring met dergelijke sites. Eerder al kocht het 7 ha grond van General Electric in Machelen. Het duurzame bedrijventerrein Bright Park dat Revive er ontwikkelde is inmiddels nagenoeg volledig opgeleverd en uitverkocht. In Leuven kocht Revive vorig jaar ook de voormalige fabrieken van Marie Thumas langs de Vaart, met het oog op een gemengde stadsontwikkeling.Revive kiest bewust voor de heroriëntering van brownfields, oude industriële sites, verwaarloosde gebouwen en terreinen die het converteert naar nieuwe buurten met al dan niet gemengde of nieuwe functies. Zo hoeft geen groen aangesneden te worden. Elk project kan rekenen op een duurzame totaalaanpak met energievriendelijke gebouwen, de creatie van sociale dynamiek en een doorgedreven visie op mobiliteit.

Met een team van bijna veertig specialisten ontwikkelt Revive vandaag zestien vooruitstrevende en frisse projecten in Vlaanderen, Brussel en Polen. Die zijn samen goed voor ongeveer 2.000 wooneenheden in de komende vijf jaar.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe bestemming voor oude drukkerij Strobbe in Izegem

Nieuwe bestemming voor oude drukkerij Strobbe in Izegem

In het centrum van Izegem maakt de vroegere drukkerij Strobbe plaats voor 113 nieuwbouwappartementen. Projectontwikkelaar ION kreeg de goedkeuring voor vier bijna-energieneutrale gebouwen op de site die wordt omgebouwd tot Cultuurfabriek,[…]

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Meer artikels