Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vuilste beken worden aangepakt

Gerelateerde onderwerpen :

,
Vuilste beken worden aangepakt

De Neerbeek en Kasselrijbeek, de vuilste beken van Vlaanderen, worden binnenkort aangepakt. De aanleg van o.m. een gescheiden rioleringsstelsel langs de Neerbeek moet verandering brengen in die toestand. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister voor Omgeving en Natuur Joke Schauvliege (CD&V) op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA).

Natuurpunt maakte zopas bekend dat de Neerbeek, die van Wevelgem naar de Kortrijkse deelgemeente Bissegem loopt, de vuilste beek van Vlaanderen is. ?Er zit misschien wel vis in de Leie, maar helaas al lang niet meer in de Neerbeek. Dat wijzen metingen van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek uit?, verduidelijkt Maertens.

Verzamelriool

?Tegen 1 februari 2017 moet het afvalwater van zowat 800 inwoners van Wevelgem en Kortrijk langs het op- en afrittencomplex van de R8 aan afrit Bissegem aansluiten op de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Harelbeke?, aldus Maertens. Dit afvalwater belandt nog ongezuiverd in de Neerbeek en de Hellebeek. In de Kleine Bissegemstraat, de Vliegpleinstraat, het Vliegveld, de Tuinwijk, de Meensesteenweg, de Kruiskouter en de Wevelgemsevoetweg in Wevelgem en Bissegem wordt een verzamelriool aangelegd om het afvalwater op te vangen en weg te voeren.

Rietput

Bijkomend heeft de stad Kortrijk drie subsidieaanvragen ingediend voor de aanleg van rioleringen. ?De bedoeling is om de vuilvracht op de Schoonwaterbeek te saneren en om vervolgens de ingebuisde beek stroomafwaarts los te koppelen van de riolering, o.m. via de aanleg van een gescheiden stelsel in de Heulsestraat (tussen huisnummer 2 en de Meensesteenweg)?, zo weet Bert Maertens. Ook de sanering van de lozing in de Rietput is voorzien. Ook via de aanleg van een gescheiden stelsel in de Driekerkenstraat en de Neerbeekstraat wordt heel wat hemelwater afgekoppeld. Dit komt de overstortwerking op de Neerbeek ten goede.

Kasselrijbeek

Bovendien wordt de waterkwaliteit van de Kasselrijbeek de komende jaren aangepakt. ?De Kasselrijbeek heeft de twijfelachtige eer om na de Neerbeek de meest vervuilde beek te zijn. Maar ook hier zijn plannen om de waterkwaliteit te verbeteren?, weet Bert Maertens. Het project omvat de volledige as vanaf het lozingspunt van Otegem tot aan het centrale gebied in Vichte. Zowel Zwevegem, Deerlijk als Anzegem zullen bijkomende clusters aansluiten. ?Deze hoofdstreng kan dan gebruikt worden om het resterende buitengebied stapsgewijs te saneren. De kostprijs wordt geraamd op 5,7 miljoen ??, besluit Bert Maertens.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

VMM ontwikkelt Klimaatadaptatietool

VMM ontwikkelt Klimaatadaptatietool

We krijgen steeds vaker te maken met hittegolven en droogteperiodes, maar ook met meer wateroverlast. De klimaatverandering blijft zich onverstoorbaar voltrekken, ook in Vlaanderen. Daarom investeert de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in de[…]

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen

Tweede projectoproep Proeftuinen Droogte

Tweede projectoproep Proeftuinen Droogte

De Watergroep investeert in slimme watervoorziening

De Watergroep investeert in slimme watervoorziening

Meer artikels