Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

VUB investeert fors

Gerelateerde onderwerpen :

De Brusselse regering heeft de financiering van drie grote projecten van de Vrije Universiteit Brussel goedgekeurd. Het geld is bedoeld voor het ict-innovatie project ICity samen met de ULB, de renovatie van het zwembad en de bouw van studentenkamers in de kazernes aan de Generaal Jacqueslaan, ook samen met de ULB. In totaal gaat het voor deze drie projecten om 23,1 miljoen '. Het geld komt uit de structuurfondsen waarvan de Europese Unie en het Brusselse Gewest beide een helft voor hun rekening nemen.

Renovatie zwembad

Voor de verbouwing van het zwembad ontvangt de VUB twee miljoen '. Het zwembad is hoognodig aan verbouwing toe. De plannen liggen klaar om het aan de behoeftes van de 21ste eeuw te laten voldoen en het zwembad milieutechnisch helemaal up-to-date te maken. Behalve het nieuwe 25-metersportbad komt er ook een instructiebad met verstelbare bodem, geschikt voor kleuters, andersvaliden en 60-plussers. Via een beeldwand zullen lessen worden gegeven over verdrinkingspreventie. Het zwembad zal ook vooruitstrevend zijn op het vlak van duurzaamheid, met zonnepanelen, een optimale isolatie, luchtverdeling en temperatuurbeheer.

ICity

Samen met de ULB ontvangt de VUB 9,8 miljoen ' voor ICity, een onderzoeks- en innovatieproject. ICity moet de Brusselse onderzoeks- en ontwikkelingscapaciteiten vergroten, met onder meer een serviceplatform voor de verschillende onderzoekslabo's. Met de subsidies wordt een Hardware Innovation Lab gestart. Dit zal apparatuur, elektronische onderdelen en software leveren aan innovatieve bedrijven en initiatieven.

150 studentenkamers

Op het terrein van de voormalige rijkswachtkazernes aan de Generaal Jacques­laan in Elsene, tegenover VUB-campus Etterbeek, worden 150 koten voor studenten gebouwd. Dit project wordt uitgevoerd samen met de Franstalige zusteruniversiteit en krijgt 11,3 miljoen '. Behalve de studentenkamers komen er ook afzonderlijke studieruimtes. De nieuwbouw moet een voorbeeld worden op het gebied van milieu, kleinschalig samenleven en duurzame economie. Het is een proefproject, met in het verschiet een omvangrijke internationale universitaire wijk met maar liefst 1.950 kamers op dezelfde locatie.

De koten worden gebouwd met duurzame materialen en er zal ecologisch worden omgegaan met gebruikt water en afval. Het project behelst ook het neerzetten van stedelijke serres waarin voedsel zal worden gekweekt.

Universitair ziekenhuis

Tenslotte krijgt het UZ Brussel nog financiering voor twee projecten. 2,4 miljoen ' gaat naar innovatie, industrialisatie en valorisatie. Dat behelst onder meer de ontwikkeling van een medisch informatiesysteem. Ruim 300.000 ' gaat naar een klimaatbeheersingssysteem in het ziekenhuis.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Noordzee moet vier keer zoveel windenergie leveren

Noordzee moet vier keer zoveel windenergie leveren

België, Denemarken, Duitsland en Nederland bundelen hun krachten om van de Noordzee de grootste duurzame energiecentrale van Europa te maken. Dat zijn de vier landen zopas overeengekomen tijdens de North Sea Summit in de Deense havenstad[…]

Wedstrijd voor groepswoningbouwproject in Beveren

Wedstrijd voor groepswoningbouwproject in Beveren

Ontharding Hollebeekvallei in hartje Antwerpen op komst

Ontharding Hollebeekvallei in hartje Antwerpen op komst

Vergunning voor infrastructuurwerken op bedrijventerrein Rieme Noord

Vergunning voor infrastructuurwerken op bedrijventerrein Rieme Noord

Meer artikels