Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

VUB en ULB selecteren vijf architectenteams voor universitaire site

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
VUB en ULB selecteren vijf architectenteams voor universitaire site

© Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université Libre de Bruxelles (ULB) lanceerden op 8 december 2017 een oproep aan ontwerpers voor de renovatie en reconversie van zeven gebouwen in de voormalige Rijkswachtschool, op de hoek van de Kroonlaan en de Generaal Jacqueslaan in Elsene.

De eerste fase van deze procedure werd afgerond met de selectie van vijf multidisciplinaire architectenteams uit 37 inzendingen. Het totale budget voor deze eerste fase in de ontwikkeling van de site bedraagt meer dan 21 miljoen €.

Duurzame ontwikkeling en een circulaire economie zijn de uitgangspunten voor de geplande renovatie en reconversie. Vanuit deze insteek werden de inschrijvers opgeroepen om op innovatieve wijze een duurzame site te ontwikkelen die exemplarisch is in dit domein.

De vijf architectenteams die werden geselecteerd:

  1. Algemeen - Architects’ Assembly, met kantoren Bollinger & Grohmann, MK Engineering, Daidalos, Kamar en Ecores.
  2. AM Agwa in samenwerking met het Duitse Muck Petzet Architekten en met JZH, Enesta, Scala en Sixco-kantoren.
  3. TV Origin Architecture & Engineering in samenwerking met noAarchitecten en de kantoren van SGI, Daidalos en Arvico.
  4. De associatie van architectenbureaus EVR Architecten, BC Architects en Callebaut Architecten, met het kantoor VK Engineering.
  5. TV – B-architecten in samenwerking met architectenbureau Brut en de kantoren Karrur, Omgeving, Util, De Fonseca, Adviebureau en Common Ground.

De definitieve keuze wordt gemaakt op basis van architectonische schetsen en een budgetraming. Eind juni wordt het winnende architectenteam gekozen en aangesteld. Vanaf dan krijgt dit team zes maanden de tijd om een voorontwerp te maken.

Usquare.brussels

De selectie van de architectenteams is de eerste concrete stap voor het project Usquare.brussels. Het zal de historische en architectonisch opmerkelijke gebouwen omvormen tot universitaire voorzieningen en openbare buurtvoorzieningen. Dit contract wordt gelanceerd in het kader van het project “International University City”, uitgevoerd door de ULB, de VUB en het Brussels Gewest in het kader van het EFRO Operationeel Programma 2014-2020 van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Masterplan voor woonzorgsite wzc Sint-Antonius Grembergen

Masterplan voor woonzorgsite wzc Sint-Antonius Grembergen

De vzw Zorg-Saam Zusters Kindsheid Jesu zoekt een multidisciplinair team met kennis en ervaring in architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur voor de opmaak van een masterplan voor een gefaseerde vervangingsnieuwbouw op de woonzorgsite[…]

20/08/2019 | ProjectenArchitecten
Vijf kandidaten voor ‘Het Schoonste Gebouw’ van Antwerpen

Vijf kandidaten voor ‘Het Schoonste Gebouw’ van Antwerpen

Renson haalt de raamuitbouw uit het verdomhoekje

Renson haalt de raamuitbouw uit het verdomhoekje

Spectaculaire Tintagel-voetgangersbrug geopend

Spectaculaire Tintagel-voetgangersbrug geopend

Meer artikels