Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vrouwelijke ontwerpers in de hedendaagse architectuur

Gerelateerde onderwerpen :

,
Vrouwelijke ontwerpers in de hedendaagse architectuur

In het Museum voor Kunst en Geschiedenis in het Brusselse Jubelpark vindt op 23 september van 9 tot 17 uur een internationale conferentie plaats die onderzoekers, deskundigen en ontwerpers samenbrengt om na te denken over vrouwen, erfgoed en geschiedschrijving en over de toekomstige stappen die nodig zijn om het onderzoek naar vrouwen en design te bevorderen en om een gezamenlijke inspanning te leveren om de genderkloof in het erfgoedveld te overbruggen.
Het congres is tevens de afsluiting van het Wiki Women Design-project en vormt een gelegenheid om te reflecteren over de eerste resultaten van het project. Hierbij komen niet alleen Wikipedia-artikels en belangrijke (her)ontdekte Belgische vrouwelijke ontwerpers aan bod, maar ook de bewustwording die het project heeft gebracht bij een breder publiek en de positieve impact hiervan op de ontwerpsector.
 
Het Vlaams Architectuurinstituut wil vrouwen die hun stempel hebben gedrukt op de ontworpen omgeving in België – van (interieur)architectuur en grafisch ontwerp tot mode en productdesign – aan het licht brengen. Vele vrouwelijke ontwerpers bleven onder de radar van erfgoedinstellingen, onderzoekers en verzamelaars, en daarmee ook buiten beschouwing van de canon. Dit project beoogt met Wikipedia schrijfsessies de bijdrage van vrouwen te registreren en te ontsluiten op Wikipedia en deze achterstand in te halen.
 
Op het congres wordt tijdens een lezingenreeks dieper ingegaan op de toekomstige stappen om het onderzoek naar en het onderwijs over vrouwen in design en de opname van vrouwen in design- en architectuurerfgoedcollecties te bevorderen. Op die manier bewerkstelligt men een betere vertegenwoordiging van vrouwen in de designgeschiedenis. Tevens wordt het hedendaagse erfgoedveld onder de loep genomen.
 
De beschouwingen worden doorgetrokken naar vrouwen in hedendaagse ontwerpberoepen. Er is nog steeds een grote genderkloof in de hedendaagse architectuur- en ontwerpraktijken. De redenen hiervoor kunnen gezocht worden op verschillende niveaus. Dat vraagstuk wordt verder uitgediept tijdens het avonddebat in MAD Brussels, waarbij hedendaagse ontwerpers uit verschillende velden hun ervaringen delen en reflecteren over hoe dit onevenwicht kan worden voorkomen.
 
Programma
 
• 9 uur: registratie en koffie
• 9.30 uur: inleiding door dr. Nina Serulus (projectleider Wiki Women Design, Vlaams Architectuurinstituut)
• 10 uur: keynote door dr. Jane Hall (Assemble Studio, VK): "Born Digital: Locating the Work of Women Architects Online"
• 10.30 uur: Eerste sessie: Making Room for Women in History, Heritage Collections and Design Professions. Voorzitter: Prof. dr. Hilde Heynen (KU Leuven).
• 12 uur: lunch
• 13.30 uur: Tweede sessie: Feminist, Decolonial and Queer Approaches to History and Heritage. Voorzitter: Prof. dr. Lara Schrijver (UAntwerpen)
• 15 uur: koffiepauze
• 15.30 uur: derde sessie: Collections & Archives. Voorzitter: Setarah Noorani (Het Nieuwe Instituut, Rotterdam)
• 16.30 uur: wrap-up door dr. Jane Hall.
 
Deelname aan het congres is gratis. De conferentie verloopt in het Engels. Inschrijven kan via deze link: https://tinyurl.com/yusvtpzt.
Als avondprogramma bij het Wiki Women Design-symposium "Vrouwen, design en erfgoed", dat op 23 september plaatsvindt, organiseert het Vlaams Architectuurinstituut op dezelfde dag om 20 uur een debatavond in samenwerking met MAD Home of Creators in Brussel. Voor deze gelegenheid worden architecten en onderzoekers uitgenodigd om in debat te gaan over de rol van vrouwen in de hedendaagse architectuurpraktijk.
 
Dit panel van vrouwen zal ingaan op de vraag waarom de vertegenwoordiging van vrouwen in het veld zo belangrijk is, en hoe de aanwezigheid van vrouwen in zowel de architectuurgeschiedenis als de hedendaagse architectuurpraktijk noodzakelijk is voor toekomstige generaties. In dialoog met elkaar en met het publiek gaan deze vrouwen in debat over rolmodellen en sleutelfiguren, ondernemerschap, creativiteit, het vinden van je plaats als vrouw in het vakgebied en de uitdagingen die dit met zich meebrengt, en feminisme in de architectuur.
 
Dit avondprogramma vindt plaats bij MAD Brussels, Nieuwe Graanmarkt 10 in 1000 Brussel. Inschrijven kan via deze link: https://tinyurl.com/48by6ksk
 
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen wil aan de Doorniksesteenweg in Kortrijk een wetenschapshub bouwen. Daarvoor werd eerder dit jaar samen met de Vlaamse Bouwmeester een ontwerpopdracht uitgeschreven. Er werden vier[…]

25/11/2022 | ProjectenOntwerp
Theunisbrug in Merksem wint Architecture Masterprize 2022

Theunisbrug in Merksem wint Architecture Masterprize 2022

Nieuwe architectuurpublicatie van Ney & Partners

Nieuwe architectuurpublicatie van Ney & Partners

Vlaamse overheid verwerft originele plannen KMSKA

Vlaamse overheid verwerft originele plannen KMSKA

Meer artikels