Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vroegere kleuterschool in Mortsel maakt plaats voor woningen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vroegere kleuterschool in Mortsel maakt plaats voor woningen

De voormalige kleuterschool De Perenpit in Mortsel maakt binnenkort plaats voor 26 nieuwe woningen, gegroepeerd in het woonproject Edwardshof.  De site bevindt zich tussen de Eduard Arsenstraat en de Van Peborghlei en wordt nu, na bijna vier jaar leegstand, aangepakt door de Limburgse projectontwikkelaar Dethier Ontwikkeling.
 

 

De plannen voor het Edwardshof, waar een mix van woonvormen worden voorzien, zijn getekend door BULK architecten uit Deurne. Een derde van de vandaag volledig versteende site wordt omgevormd tot een buurtpark dat voor licht en lucht moet zorgen in de dichtbevolkte wijk. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste bewoners eind 2022 hun intrek nemen in hun nieuwe woning.
 
De gebouwen van de voormalige kleuterschool staan leeg sinds de leerlingen in 2017 verhuisden naar de nieuwe Parkschool. De stad Mortsel smeedde onmiddellijk plannen voor een stadsinbreidingsproject met veel aandacht voor een sociale mix, voldoende groene ruimte en een hoge architecturale kwaliteit.
 
Projectontwikkelaar Dethier Ontwikkeling uit Alken sleepte samen met BULK architecten uit Deurne en LAND landschapsarchitecten uit Antwerpen de opdracht uiteindelijk in de wacht.
 
“Een derde van het terrein, ongeveer 700 m², wordt een buurtpark waar iedereen van kan genieten. Het park komt aan de zuidkant van de site, zodat het in elk seizoen baadt in het zonlicht. De site wordt ook volledig autovrij, maar er komt wel een doorsteek voor voetgangers en fietsers tussen de Van Peborghlei en de Eduard Arsenstraat. Op die manier willen we dit stukje van de stad teruggeven aan de buurtbewoners”, zegt Philip Carens, hoofd Projectontwikkeling bij Dethier Ontwikkeling.

Cohousing

In totaal komen er in het Edwardshof 26 woningen, verdeeld over vier verschillende woonvormen: acht appartementen, vier gezinswoningen, vier starterswoningen en een cohousingproject met tien woonunits. De oppervlakte van de woningen varieert van 63 tot 140 m². De woningen hebben twee, drie of vier slaapkamers. Het project omvat naast een gedeelde privétuin, ook een buurtpark en een ondergrondse garage voor 27 auto’s met de ingang aan de Eduard Arsenstraat.
 
“Het was onze bedoeling om al in het najaar van vorig jaar te starten met de werken, maar de plannen van de overheid voor een btw-verlaging van 21 naar 6% voor projecten met sloop en heropbouw hebben ons even doen afwachten. Ondertussen is de regelgeving van kracht. Wie een woning wil kopen in het Edwardshof kan dit dus doen aan het verlaagde btw-tarief van 6%, mits je aan een aantal voorwaarden voldoet. Dat scheelt toch heel wat geld voor kandidaat-kopers”, vertelt Kevin Dethier, afgevaardigd bestuurder van Dethier Ontwikkeling.
 
Het project wordt ook bijzonder op het vlak van duurzaamheid. De woningen zijn allemaal ben-woningen (bijna energieneutraal), wat betekent dat ze zeer goed geïsoleerd zijn en weinig energie vragen voor de verwarming.
 
“We kiezen ook bewust voor compacte woningen, met een zongerichte oriëntatie, zodat de bewoners zoveel mogelijk kunnen genieten van de warmte van de zon voor de verwarming van hun woning. Ook mobiliteit is in een dichtbevolkte buurt als deze een belangrijk punt. We hebben veel aandacht voor voetgangers en fietsers. Zo voorzien we in de gedeelde privétuin een gemeenschappelijke fietsenstalling met plaats voor 66 fietsen”, zegt Kevin Dethier.
 
Aannemer Dethier Bouwbedrijf begint eind februari met de sloop van de voormalige kleuterschool. De eigenlijke bouwwerken starten onmiddellijk daarna. Het project wordt in één keer gerealiseerd en zal ongeveer anderhalf jaar duren. Dat betekent dat de eerste bewoners eind 2022 hun intrek kunnen nemen in hun nieuwe woning.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vlaanderen investeert 1,2 miljoen euro in vier strategische projecten die moeten leiden tot minder verharding, klimaatbestendige steden en een beter toegankelijke natuur in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Voor deze oproep werden zeven[…]

18/08/2022 |
76 nieuwe appartementen in Aarschot

76 nieuwe appartementen in Aarschot

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Meer artikels