Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vrachtwagens op snelwegen worden vermoedelijk als eerste zelfrijdend

Gerelateerde onderwerpen :

De meeste experts zijn het erover eens dat vrachtwagens op snelwegen de eerste zelfrijdende voertuigen in ons land zullen zijn. Hun traject, van punt A naar punt B, is immers vrij gemakkelijk te programmeren. Een snelweg heeft bovendien geen kruispunten en geen zwakke weggebruikers zoals fietsers of voetgangers.

Daimler testte reeds met succes een zelfrijdende truck op de Duitse snelweg. De nieuwste Volvo?s beschikken al over afstandssensoren. Voor transporteurs bieden zelfrijdende vrachtwagens verschillende voordelen. Het veiligheidsrisico door een indommelende chauffeur valt weg. Een zelfrijdende truck vertraagt automatisch als hij te dicht bij zijn voorganger komt. De wettelijk vereiste afstand tussen vrachtwagens, nu 50 m, kan korter worden, wat op een rijstrook meer camions toelaat.

In de meeste scenario?s die nu worden bekeken blijft de chauffeur gewoon in de cabine zitten. Wat hij of zij tijdens de rit zal kunnen doen, moet nog grondig worden onderzocht. Het VIL gaat dat samen met een aantal partners bekijken. Chauffeurs kunnen wellicht een aantal administratieve taken overnemen van het hoofdkantoor.

De verwachting is wel dat deze evolutie traag zal verlopen. Veel truckers zijn gepassioneerd door hun vrachtwagen en het wegentransport in het algemeen. Het is moeilijk zo?n mensen plots een gans andere taak te geven. De zelfrijdende vrachtwagen zou ook tot een vervrouwelijking van het beroep kunnen leiden.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Kilometerheffing vrachtwagens: wijzigingen vanaf 1 januari

Kilometerheffing vrachtwagens: wijzigingen vanaf 1 januari

In België  worden vanaf 1 januari 2020 twee wijzigingen doorgevoerd in de kilometerheffing voor vrachtwagens met een maximaal toegelaten massa (mtm) van meer dan 3,5 ton en opleggertrekkende voertuigen van categorie N1 met[…]

Renault: waterstof verruimt bereik elektrische bedrijfsvoertuigen

Renault: waterstof verruimt bereik elektrische bedrijfsvoertuigen

Brusselse regering geeft groen licht voor Ringtrambus

Brusselse regering geeft groen licht voor Ringtrambus

Victoir heeft Volvo FE op cng

Victoir heeft Volvo FE op cng

Meer artikels