Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vrachtwagens op snelwegen worden vermoedelijk als eerste zelfrijdend

Gerelateerde onderwerpen :

De meeste experts zijn het erover eens dat vrachtwagens op snelwegen de eerste zelfrijdende voertuigen in ons land zullen zijn. Hun traject, van punt A naar punt B, is immers vrij gemakkelijk te programmeren. Een snelweg heeft bovendien geen kruispunten en geen zwakke weggebruikers zoals fietsers of voetgangers.

Daimler testte reeds met succes een zelfrijdende truck op de Duitse snelweg. De nieuwste Volvo?s beschikken al over afstandssensoren. Voor transporteurs bieden zelfrijdende vrachtwagens verschillende voordelen. Het veiligheidsrisico door een indommelende chauffeur valt weg. Een zelfrijdende truck vertraagt automatisch als hij te dicht bij zijn voorganger komt. De wettelijk vereiste afstand tussen vrachtwagens, nu 50 m, kan korter worden, wat op een rijstrook meer camions toelaat.

In de meeste scenario?s die nu worden bekeken blijft de chauffeur gewoon in de cabine zitten. Wat hij of zij tijdens de rit zal kunnen doen, moet nog grondig worden onderzocht. Het VIL gaat dat samen met een aantal partners bekijken. Chauffeurs kunnen wellicht een aantal administratieve taken overnemen van het hoofdkantoor.

De verwachting is wel dat deze evolutie traag zal verlopen. Veel truckers zijn gepassioneerd door hun vrachtwagen en het wegentransport in het algemeen. Het is moeilijk zo?n mensen plots een gans andere taak te geven. De zelfrijdende vrachtwagen zou ook tot een vervrouwelijking van het beroep kunnen leiden.

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Geluidsmuren voor autosnelweg geleverd via het water

Geluidsmuren voor autosnelweg geleverd via het water

Voor het transport van 263 geluidswerende wanden van Hasselt naar de E40 in Merelbeke kiest Omnibeton nv in samenwerking met De Vlaamse Waterweg nv voor de binnenvaart. “Vervoer per schip biedt vier voordelen die we via de weg niet hebben, zelfs[…]

Test met ultrastil wegdek

Test met ultrastil wegdek

“Duidelijke afspraken in Charter Werftransport bieden meerwaarde”

“Duidelijke afspraken in Charter Werftransport bieden meerwaarde”

Onderzoek naar oplopende bouwkosten Romeinse metro

Onderzoek naar oplopende bouwkosten Romeinse metro

Meer artikels