Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vrachtwagens op snelwegen worden vermoedelijk als eerste zelfrijdend

Gerelateerde onderwerpen :

De meeste experts zijn het erover eens dat vrachtwagens op snelwegen de eerste zelfrijdende voertuigen in ons land zullen zijn. Hun traject, van punt A naar punt B, is immers vrij gemakkelijk te programmeren. Een snelweg heeft bovendien geen kruispunten en geen zwakke weggebruikers zoals fietsers of voetgangers.

Daimler testte reeds met succes een zelfrijdende truck op de Duitse snelweg. De nieuwste Volvo?s beschikken al over afstandssensoren. Voor transporteurs bieden zelfrijdende vrachtwagens verschillende voordelen. Het veiligheidsrisico door een indommelende chauffeur valt weg. Een zelfrijdende truck vertraagt automatisch als hij te dicht bij zijn voorganger komt. De wettelijk vereiste afstand tussen vrachtwagens, nu 50 m, kan korter worden, wat op een rijstrook meer camions toelaat.

In de meeste scenario?s die nu worden bekeken blijft de chauffeur gewoon in de cabine zitten. Wat hij of zij tijdens de rit zal kunnen doen, moet nog grondig worden onderzocht. Het VIL gaat dat samen met een aantal partners bekijken. Chauffeurs kunnen wellicht een aantal administratieve taken overnemen van het hoofdkantoor.

De verwachting is wel dat deze evolutie traag zal verlopen. Veel truckers zijn gepassioneerd door hun vrachtwagen en het wegentransport in het algemeen. Het is moeilijk zo?n mensen plots een gans andere taak te geven. De zelfrijdende vrachtwagen zou ook tot een vervrouwelijking van het beroep kunnen leiden.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

DHL Express bouwt CityHub in Antwerpen

DHL Express bouwt CityHub in Antwerpen

DHL Express, de internationale expresdienst van DeutschePostDHL, bouwt zijn nieuwe CityHub voor de Antwerpse regio op Blue Gate Antwerp. Dit wordt meteen de grootste vestiging van DHL Express in België. Op termijn kunnen hier 115 mensen aan[…]

09/01/2020 | TransportAntwerpen
Nieuw recordjaar voor North Sea Port

Nieuw recordjaar voor North Sea Port

Studieteam voor Kanaal Seine-Noord Europa

Studieteam voor Kanaal Seine-Noord Europa

Isuzu: nieuwe D-Max nog niet op Autosalon

Isuzu: nieuwe D-Max nog niet op Autosalon

Meer artikels