Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vraag naar studentenkamers in Hasselt blijft groot

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vraag naar studentenkamers in Hasselt blijft groot

In tegenstelling tot heel wat andere Vlaamse universiteitssteden blijft de nood aan studentenkamers in Hasselt groot. Vooral nieuwe kwaliteitsvolle kamers zijn meer dan ooit in trek. Eén van de voornaamste redenen van die grote vraag heeft te maken met een aantal opleidingen die de volgende jaren verhuizen van Diepenbeek naar Hasselt, al zal dit volgens de UHasselt zeker geen leegloop veroorzaken in Diepenbeek. Om aan de stijgende vraag van kwalitatieve studentenhuisvesting in Hasselt te voldoen, opende zopas een tweede studententoren in het Kapermolenpark. Volgend jaar volgt nog een derde studententoren met 87 kamers.

Momenteel zijn reeds 782 rechtenstudenten gehuisvest op de campus in Hasselt. Tegen 2021 en in een latere derde fase zullen in totaal nog eens 1.894 studenten verhuizen van Diepenbeek naar Hasselt. Dit zorgt voor wat meer ademruimte in Diepenbeek en biedt tevens meer mogelijkheden om nieuwe studenten te ontvangen wanneer het opleidingsaanbod wordt uitgebreid. Het staat dus vast dat de komende jaren steeds meer studenten onderdak zullen vinden in Hasselt, wat zich ongetwijfeld zal laten voelen op de markt van studentenkamers.

“Hasselt zal de komende jaren fors groeien als studentenstad en dat betekent automatisch dat er ook meer vraag naar studentenkamers zal zijn. Dat betekent natuurlijk nog niet dat de campus in Diepenbeek zich aan een leegloop moet verwachten. Integendeel, want we streven ernaar om het opleidingsaanbod in Diepenbeek uit te breiden”, verklaart Marie-Paule Jacobs, beheerder van de UHasselt.

De Hasseltse kamermarkt bereidt zich intussen voor om al deze toekomstige studenten op te vangen in de buurt van het stadscentrum. Volgens de cijfers van de UHasselt en het dienstencentrum voor studenten StuVo, verblijft nu al een vierde van alle Hasseltse studenten op kot, een aantal dat met de enorme verhuisbeweging de komende jaren alleen maar zal toenemen. CampUSpark - de afdeling van projectontwikkelaar Kolmont, gespecialiseerd in studentenhuisvesting - is alvast één van de spelers die hier sterk op inspeelt met de uitbouw van een studentencampus in het Kapermolenpark.

“Het aanbod van kwalitatieve en betaalbare studentenhuisvesting in Hasselt was tot nu toe eerder beperkt, terwijl de vraag daarnaar erg hoog is. Studenten willen steeds vaker in het centrum van Hasselt centrum op kot, maar het ‘afgeleefde’ kot zoals we dat van vroeger kennen heeft definitief afgedaan. Studenten moeten vandaag comfort hebben, iets waarop de gloednieuwe studentenresidentie Kaperkot Y in het Kapermolenpark inspeelt”, zegt Jeroen Van Neck van CampUSpark.

Studentenkeuken

De studententoren Kaperkot Y is naast Kaperkot X het nieuwe pareltje in het Kapermolenpark. Met 97 instapklare studentenkamers die er nu met de opening van de tweede toren bijkomen, verblijven vanaf dit jaar bijna 200 studenten op de CampUSpark-site. Het meest opvallende aan de nieuwe woontoren is de bijzonder grote gemeenschappelijke keuken. Die mega-keuken komt er op aanraden van de universiteit. Behalve koken is het ook de bedoeling dat in de keuken tal van evenementen georganiseerd kunnen worden die het gemeenschapsgevoel op het CampUSpark bevorderen.

 

“Studenten zullen er samen een film kunnen kijken op een groot scherm, een voorstelling van een stand-up comedian of een verjaardagsfeest organiseren, enz. Maar de keuken kan evengoed als gezamenlijke studieruimte dienen om het studeren te stimuleren. De bedoeling van deze polyvalente ruimte is dat we een leuke gemeenschapsvorming creëren onder de inwonende studenten. Dat ius uniek in Vlaanderen”, aldus Joris Vos van CampUSpark.

De studententoren wordt tevens uitgerust met allerlei technologische snufjes zoals bewakingscamera’s en een badgesysteem om toegang te krijgen tot de gebouwen. Het zal alvast geen invloed hebben op de betaalbaarheid van de studentenkamers. Hasselt is één van de goedkoopste steden wat studentenhuisvesting betreft en dat willen we ook zo graag houden, verklaren zowel CampUSpark als de UHasselt.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vastgoedkoopkracht ligt 17 m² lager dan het historische gemiddelde

Vastgoedkoopkracht ligt 17 m² lager dan het historische gemiddelde

Onze vastgoedkoopkracht ligt op dit moment 17 m² lager dan het historische gemiddelde van 102 m², wat bijna even laag is als in 2007. Concreet betekent dit dat het gemiddelde gezin zich momenteel kan veroorloven om een huis van 85[…]

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Meer artikels