Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Voorzichtig met groepsaankopen voor technische installaties

Groepsaankopen worden steeds populairder. Toch is voorzichtigheid geboden, zeker bij aankopen waarbij de kwaliteit van elk product niet kan worden gegarandeerd. De Confederatie Bouw en haar federaties Fedelec en ICS waarschuwen de consument voor groepsaankopen voor technische installaties zoals zonnepanelen, gasketels of warmtepompen. 'Een technische installatie is nooit standaard en behoeft altijd een aangepaste aanpak', aldus Kris Van Dingenen, adjunct-directeur van Fedelec.

Door in groep aan te kopen, kan je sterk wegen op de prijs. Maar is de kwaliteit ook altijd gegarandeerd' Voor het kopen van gestandaardiseerde producten zoals stookolie of elektriciteit stelt die vraag zich niet. Daar is de kwaliteit gegarandeerd dezelfde en verloopt ook de levering op dezelfde manier.

Voor technische installaties is dat anders. Door de sterke focus op de laagste prijs bij groepsaankopen riskeert de klant om een installatie te ontvangen met basiscomponenten. Ook de plaatsing en service gebeuren vaak door pop-upinstallateurs die bovendien werken met buitenlandse onderaannemers. Bij een probleem staat de klant in de kou: wat met de garantie of wat met de dienst-na-verkoop'

Een echte vakman is inderdaad duurder, maar een vakkundige installateur zal zijn klant ook professioneel advies bieden evenals kwalitatieve producten en een correcte opvolging. Hij voldoet aan alle wettelijke verplichtingen inzake veiligheid, administratie, verzekeringen en sociale lasten en hij is mee met de meest recente evoluties zoals smart grids, laadpalen voor elektrische wagens en domoticasystemen.

Een belangrijke nuance: niet alle groepsaankopen zijn per definitie te wantrouwen. Dat bewijzen de verschillende initiatieven voor collectieve energierenovatie die in Vlaanderen worden genomen en waar men volop inzet op kwaliteit en lokale uitvoerders. Deze collectieve aanpak kan een grote meerwaarde bieden voor klant en aannemer.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouwsector blijft onder druk staan

Bouwsector blijft onder druk staan

Het jaar 2020 is er voor de meeste ondernemingen eentje om snel te vergeten. De pandemie die zowat het hele jaar domineerde en tot vandaag voortduurt, gecombineerd met de grootste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog, zal door iedereen worden[…]

01/03/2021 | Corona
Deinze werkt voortaan met stadsleveranciers

Deinze werkt voortaan met stadsleveranciers

Besix en Elia gaan aan de slag met slimme gebouwen

Besix en Elia gaan aan de slag met slimme gebouwen

Helft van de renovatieleningen dient om de woning 'groener' te maken

Helft van de renovatieleningen dient om de woning 'groener' te maken