Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Voorstel nieuwe berekening huurprijs sociale woningen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Voorstel nieuwe berekening  huurprijs sociale woningen

Heel wat sociale woningen zijn niet energie-efficiënt, wat niet alleen slecht is voor het milieu maar ook voor de portemonnee van de huurder. In het Vlaamse parlement werd op initiatief van volksvertegenwoordiger Björn Anseeuw (N-VA) en zijn partijgenoten Marc Hendrickx en Jelle Engelbosch een voorstel van resolutie goedgekeurd over de ‘constante woonkostenbenadering’. Daarin worden de huur en de energiekosten van een sociale woning als één geheel beschouwd.

“Nu is het perfect mogelijk dat iemand in een oud pand woont en minder huur betaalt, maar op het einde van de maand toch meer betaalt door de hoge energiekosten. Deze nieuwe benadering maakt het tevens mogelijk om extra te investeren: we kunnen een versnelling hoger schakelen met de energierenovatie van sociale huurwoningen door ze gedeeltelijk te bekostigen door de energiebesparing”, verklaart Anseeuw.

Jaarlijks wordt ongeveer 240 miljoen € geïnvesteerd in de renovatie en het energie-efficiënt maken van oude sociale huurwoningen. Dat is al heel wat, maar toch zou het goed zijn om die renovatie-oefening te versnellen. Met de nodige creativiteit moet dat volgens Marc Hendrickx ook lukken.

“We vragen de Vlaamse regering voluit te gaan voor een ‘vastewoonkostbenadering’: wanneer sociale huisvestingsmaatschappijen een stuk van de besparing op energiekosten kunnen gebruiken om te investeren in het energie-efficiënt maken van hun patrimonium ontstaat extra investeringscapaciteit die zichzelf terugverdient. Op die manier is dit voorstel een win-win voor alle partijen: de huurder ziet zijn totale woonkost (huur en energie) dalen en de sociale huisvestingsmaatschappijen zien hun patrimonium gerenoveerd”, zegt Björn Anseeuw.

De meerderheidspartijen pleiten er ook voor om het mogelijk te maken dat ESCO’s (Energy Service Companies) in dit verhaal een rol kunnen spelen. “Een ESCO is een energiebedrijf dat het energierenovatieproject zelf plant, uitvoert en financiert. De eigenaar van de woning betaalt de investering dan af met de energiebesparing die wordt gerealiseerd. Niet enkel de investering maar ook het risico is ten laste van het private energiebedrijf. Zowel de eigenaar als de huurder genieten onmiddellijk van het terugverdieneffect. ESCO’s hebben bovendien voldoende ervaring waardoor de sociale huisvestingsmaatschappijen ook niet langer zelf de operationele last van grote renovatiedossiers moeten dragen”, besluit Jelle Engelbosch.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Voorlopig rup zone Noorderlaan Antwerpen

Voorlopig rup zone Noorderlaan Antwerpen

De gemeenteraad van Antwerpen heeft het ruimtelijk uitvoeringsplan (rup) Contactzone Noorderlaan voorlopig vastgesteld. Behalve voor gemengde bedrijvigheid en handel komt er ook ruimte voor recreatie en groen. Het openbaar onderzoek loopt van[…]

Nieuwe toekomst voor stationsomgeving Boom

Nieuwe toekomst voor stationsomgeving Boom

Mobiliteitsstudie presenteert oplossingen voor files

Mobiliteitsstudie presenteert oplossingen voor files

Onze steden worden te warm en dit kunnen we eraan doen

Onze steden worden te warm en dit kunnen we eraan doen

Meer artikels