Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Voorontwerp landschapsontwerp Turnhoutsepoort is goedgekeurd

Voorontwerp landschapsontwerp Turnhoutsepoort is goedgekeurd

Volgend jaar wordt de Noordersingel tussen de Stenenbrug en de Turnhoutsebaan heraangelegd door de afdeling Wegen en Verkeer (AWV) en duikt tram 10 in de metro. Hierdoor komt heel wat nieuwe open ruimte vrij. In overleg met AWV en de stad Antwerpen is voor de bestaande en toekomstige open ruimtes tussen de spoorwegberm en de ring een landschapsontwerp door AG Vespa opgemaakt. Het ontwerp omvat ook een opwaardering van de poorten onder het spoor, als belangrijke stadsentrees.

Krachtlijnen

Het landschapsontwerp (foto 1) is opgemaakt binnen de richtlijnen van het beeldkwaliteitsplan Groene Singel. Het doel is om een samenhangend landschap in de ringzone te creëren. Het huidige landschap aan de Turnhoutseknoop bestaat voornamelijk uit weinig bruikbare groene ruimtes en weinig kwalitatieve ecologische verbindingen tussen de verschillende groene ruimtes, de stad en het Rivierenhof.

Het landschapsontwerp behoudt zoveel mogelijk de grasvelden en zorgt door een hogere begroeiing voor een natuurlijke groene buffer tussen de stad en de Antwerpse ring.

Voorts onderzoekt het hoe de groene gebieden beter en ecologischer met elkaar verbonden kunnen worden, door bijvoorbeeld een fietsverbinding onder de oprit van de E313.

Tot slot omvat het landschapsontwerp ook de buitenaanleg van de nieuwe woontoren op de zuidelijke kop van Hof ter Lo, met onder meer speelaanleidingen aan de Donkerpoort (foto 2).

Poorten

Naast het landschapsontwerp is ook een concept uitgewerkt voor de opwaardering van de poorten onder het spoor. De Turnhoutsepoort en Statieleipoort zijn vandaag onoverzichtelijke toegangen tot de stad, met een teveel aan reclameborden, graffiti en andere storende elementen. Bovendien zijn ze moeilijk bereikbaar voor fietsers en voetgangers.

Door het weghalen van storende elementen en het herstellen van de poorten krijgen die hun oude grandeur terug en worden ze omgevormd tot echte stads­entrees. De Statieleipoort wordt heringericht als fiets- en voetgangerspoort. Zo ontstaat een comfortabele verbinding tussen de toekomstige fietsstraat parallel aan de Turnhoutsebaan en het Singel- en het ringfietspad.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Wedstrijd voor groepswoningbouwproject in Beveren

Wedstrijd voor groepswoningbouwproject in Beveren

Dit najaar starten de infrastructuurwerken om het binnengebied Leurshoek in de Oost-Vlaamse gemeente Beveren te ontwikkelen. Het gemeentebestuur werkt hiervoor samen met Danneels Development nv. Vlaanderen Bouwt vzw (Vlabo), projectregisseur van[…]

19/05/2022 | WedstrijdWoningbouw
Ontharding Hollebeekvallei in hartje Antwerpen op komst

Ontharding Hollebeekvallei in hartje Antwerpen op komst

Nationale Bank waarschuwt voor dalende marges bij ondernemingen

Nationale Bank waarschuwt voor dalende marges bij ondernemingen

Omgevingsvergunning voor sanering asbeststort in Rumst

Omgevingsvergunning voor sanering asbeststort in Rumst