Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Voormalige weverij in Deerlijk wordt omgevormd tot woonbuurt

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Voormalige weverij in Deerlijk wordt omgevormd tot woonbuurt

(c) ION

© Copyright © 2020 Atelier Claar bvba, All Rights Reserved

De textielfabriek Francar in Deerlijk krijgt na jaren leegstand eindelijk een nieuwe toekomst. Projectontwikkelaar ION uit bouwt hier een nieuwe woonbuurt met 31 appartementen en 17 gezinswoningen. Burgemeester Claude Croes en een vertegenwoordiging van het schepencollege van Deerlijk legde zopas samen met ION en bow architecten uit Roeselare de officiële eerste steen van het project.
Op de site van de voormalige weverij Francar aan de Sint-Rochusweg, pal in het centrum van Deerlijk, gonst het na jaren van desolate stilte opnieuw van de bedrijvigheid. De oude fabrieksgebouwen zijn onlangs gesloopt en ION is gestart met de bouw van ‘Francar’. Met deze nieuwe woonbuurt wil ION inspelen op de nood aan betaalbare en moderne woningen in Deerlijk.
 
Concreet realiseert ION op de 5.560 m² grote site 31 appartementen met één of twee slaapkamers en 17 gezinswoningen rond een groene binnentuin van ongeveer 3.000 m². De vloeroppervlakte van de appartementen varieert van 55 tot 105 m². De gezinswoningen tellen drie slaapkamers en zijn 120 tot 160 m².
 
Alle appartementen beschikken over een terras en de woningen hebben een privétuin. Het project omvat ook een ondergrondse parking met plaats voor 56 auto’s. Alle woonunits hebben ook een ondergrondse berging. Fietsen kan je zowel boven- als ondergronds stallen.
 
“De plannen voor Francar komen van de tekentafel van bow architecten, een architectenbureau uit Roeselare dat gespecialiseerd is in de herbestemming van sites met een rijk verleden. De ontwerpers namen de monumentale rode beuk op het terrein als vertrekpunt voor de opmaak van het masterplan, dat maximaal inzet op het behoud van de open ruimte. Ze baseerden zich voor hun ontwerp op de industriële pakhuisstijl met zaagtanddaken zoals je die vroeger wel vaker zag in Zuid-West-Vlaanderen. Het hele complex wordt ook opgetrokken in de typische industriële baksteenarchitectuur van weleer.
 
“Francar wordt geen eiland in het dorp, maar zal zich integendeel openstellen voor alle inwoners van Deerlijk. Het binnengebied wordt publiek toegankelijk, zodat iedereen kan genieten van de groene oase centraal op de site. Er komt een fiets- en wandelpad in uitgewassen beton dat dwars door de nieuwe woonbuurt loopt”, zegt Michaël Vandaele, project developer bij ION.
 
“De Vlaming heeft een baksteen in de maag, maar wonen wordt steeds duurder, vooral voor jonge gezinnen. Met de nieuwe woonbuurt Francar zorgen we er voor dat een verlaten site na jaren leegstand eindelijk een nieuwe invulling krijgt en tevens realiseren we heel wat betaalbare woningen die voldoen aan de hedendaagse normen. Bovendien werkt dit project kernversterkend en is het dus ook goed voor onze plaatselijke middenstand”, aldus burgemeester Claude Croes.
 
“Jonge gezinnen met een woondroom trekken steeds vaker naar de gemeenten rond de Vlaamse centrumsteden, want daar kan je nog ruim en betaalbaar wonen. Francar omvat 48 woonunits, pal in het centrum van Deerlijk. Alle voorzieningen zoals winkels, scholen, horeca en sportfaciliteiten bevinden zich op wandel- en fietsafstand”, besluit Davy Demuynck, de CEO van ION.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Provincie steunt woningrenovaties in gemeenten

Provincie steunt woningrenovaties in gemeenten

De provincie Vlaams-Brabant maakt sinds enkele jaren werk van renovatieleningen die door de aanvragers pas terugbetaald moeten worden als de woning van eigenaar verandert of verhuurd wordt. Provinciale renovatiebegeleiders ontzorgen de[…]

06/12/2022 | Renovatie
Zestig nieuwe woningen in Gent

Zestig nieuwe woningen in Gent

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Meer artikels