Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Voormalige wasserij De Lelie in Leuven wordt studentenresidentie

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Voormalige wasserij De Lelie in Leuven wordt studentenresidentie

Simulatiebeelden: Comodo Architecten, Leuven.

Op de site van de vroegere Leuvense wasserij-droogkuis De Lelie bouwt projectontwikkelaar LGV uit Herent volgend jaar 75 nieuwe studentenkamers. Het grauwe betonnen binnengebied wordt getransformeerd tot een groene en aangename woonomgeving met een grote binnentuin. Het ontwerp is van Comodo Architecten uit Leuven.

De nood aan studentenkamers in Leuven blijft groot. Naar schatting huren elk academiejaar ruim 40.000 studenten een kamer in de stad. Nieuwe studentenhuisvesting blijft dan ook welkom. Volgend jaar zullen er alvast 75 nieuwe studentenkamers bij komen op de site van De Lelie aan de Verkortingstraat.

De bekende wasserij sloot haar deuren in 2015, een jaar nadat de oprichtster Amelia Verbruggen, op honderdjarige leeftijd overleed. De vrouw werkte tot kort voor haar dood nog elke dag in de zaak. Sindsdien staan de gebouwen die reiken tot aan de Maria van Belstraat grotendeels leeg. In 2018 besloten de drie zonen van Amelia Verbruggen de site te verkopen aan projectontwikkelaar LGV uit Herent, onder meer bekend van de projecten Terra Verde en De Meuleman.De bouwplannen zijn nu klaar voor uitvoering. De projectontwikkelaar behoudt een knipoog naar De Lelie. Zo zal de iconische schoorsteen, die geldt als het herkenningspunt van de buurt, geïntegreerd worden in het huisvestingsproject. Bovendien krijgt de studentenresidentie de naam ‘t Waskot, een ludieke verwijzing naar de vorige en de toekomstige invulling van de site.

“Met dit duurzame woonproject willen we de buurt rond De Lelie herwaarderen. Het binnengebied dat vandaag voornamelijk uit beton bestaat zullen we transformeren tot een grote binnentuin van ongeveer 1.000 m². ‘t Waskot zal bestaan uit moderne en kwalitatieve studentenkamers in een groene en rustige woonomgeving”, zegt Peter Lamens, bestuurder van LGV.

De nieuwe studentenresidentie wordt een bijna-energie neutraal (ben) gebouw. Er komen zonnepanelen op het dak en er wordt maximaal ingezet op het hergebruik van regenwater. Auto's worden volledig geweerd. Studenten die toch met de wagen komen, kunnen alleen ondergronds parkeren.De nieuwe gebouwen zullen inzake materiaalgebruik en stijl volledig passen bij de huidige omgeving. Omdat de gevellijn van de nieuwe gebouwen in de Verkortingstraat wat teruggeschoven wordt, komt er plaats vrij voor een gezellige voortuin met publieke zitbanken.

De bouw- en renovatiewerken aan de site zullen ten vroegste in augustus beginnen. In 2021 zullen de studenten er hun intrek kunnen nemen. 52 daarvan zullen verblijven aan de Verkortingstraat. De overige 23 studenten krijgen een plaatsje in de gebouwen aan de Maria van Belstraat.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Woningeigenaars die aan kwetsbare huurders verhuren, kunnen vanaf 1 oktober op dubbel zoveel Gentse subsidies rekenen om hun huurwoning energiezuinig te renoveren. Voor de overige verhuurders stijgen de subsidies met een derde. De Gentse[…]

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Meer artikels