Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Voormalige gisterij brouwerij Alken biedt plaats aan 39 appartementen

Gerelateerde onderwerpen :

Voormalige gisterij brouwerij Alken biedt plaats aan 39 appartementen

“Dit woonproject past helemaal in de toekomstvisie van Alken”, verklaart burgemeester Marc Penxten (l.), hier samen op de foto met Koen Vriens (D-Build) en Mark Bollen (Univ Architecten).

In Alken werd zopas het startschot gegeven voor de realisatie van residentie ‘Aan de Brouwerij’. Het woonproject van bouwheer D-Build nv uit Heusden-Zolder situeert zich in het gisterijgebouw van de oude brouwerij van Cristal Alken.

Het historische gebouw, dat tot het erfgoed van Alken behoort, krijgt hiermee een tweede leven en  wordt getransformeerd tot 39 appartementen. De historische elementen zoals de gevels en het iconische witte brugje werden door Univ Architecten uit Neerpelt behouden in combinatie met appartementen in loftstijl en een groene binnentuin. Eind 2019 nemen de eerste inwoners hun intrek. 

Al sinds 1881 is de brouwerij van Alken vervlochten met haar thuishaven: de imposante site van Alken-Maes domineert het centrum van de gemeente. In de oude gisterij waar de nieuwe appartementen worden gerealiseerd werd vroeger de smaak van het Cristalbier bepaald door een specifiek traag gistingsproces. Het gisterijgebouw werd al lang niet meer gebruikt waardoor een herbestemming zich opdrong.  Alken-Maes verkocht daarom het gebouw op een oppervlakte van ongeveer 2.500 m². Volgend voorjaar begint de afbraak van het bestaande gebouw, daarna volgen stabilisatiewerken en start de bouwfase.

“We respecteren echter wel het karakter van het historische gebouw. De unieke voorgevel en rechtergevel van het gebouw op de hoek van de Grootstraat en de Stationsstraat blijven integraal behouden. Hieraan dankt het project zijn strakke industriële look. Ook het iconische brugje over de Grootstraat, een landmark in Alken, blijft intact en zal zelfs worden opengesteld voor het publiek. Achter de historische muren verrijzen moderne appartementen in loftstijl. Dankzij de binnentuin met vijver woon je in het groen, en dat op een steenworp van Alken centrum. Die combinatie van rust en beleving is zeldzaam”, vertelt Alwin Put, marketing manager van D-Build.

De oppervlakte van de appartementen varieert van 51 m² tot 153 m². De prijzen schommelen tussen 195.000 € en 495.000 €, inclusief kosten, een ondergrondse parkeerplaats en berging. Mark Bollen van Univ Architecten uit Neerpelt is het creatieve brein achter het project. Architecturaal springen volgens hem drie zaken in het oog.

“We bouwen een duurzaam complex. We gebruiken consequent duurzame materialen en via warmtepompen en warmterecuperatie streven we naar een bijna-energieneutraal (ben-)gebouw. Daarnaast zijn de terrassen van ‘Aan de brouwerij’ uitzonderlijk talrijk en groot. De meeste appartementen beschikken zelfs over twee terrassen. Het pronkstuk is een appartement met een terras van 44 m² dat uitkijkt op de binnentuin. Daar heb je zicht op de vijver. Ten slotte is het wooncomplex rolstoeltoegankelijk en kan de indeling van de appartementen gemakkelijk aangepast worden. Je kan hier dus levenslang wonen”, aldus Mark Bollen.

Burgemeester Marc Penxten van Alken merkt dat zijn gemeente goed in de woonmarkt ligt. “Het bevolkingscijfer nam de jongste jaren alleen maar toe. We zien dat heel wat mensen die in onze grotere buursteden Hasselt en Sint-Truiden werken of ondernemen voor Alken kiezen omwille van de rust en de bereikbaarheid. Dit woonproject past helemaal in onze visie ‘brouwen aan de toekomst’. Alken heeft een ongelooflijke brouwerijhistorie. Met dit woonproject verzoenen we het roemrijke verleden en de toekomst”, besluit Marc Penxten.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Mechelen start eerste fase parkeergebouw Keerdoksite

Mechelen start eerste fase parkeergebouw Keerdoksite

De werken aan het parkeergebouw aan de Keerdoksite in Mechelen, vlakbij de N16, zijn zopas gestart. Het nieuwe parkeergebouw zal een belangrijke landmark vormen op één van de belangrijkste invalswegen van de stad. Naast de[…]

Nieuw politiegebouw in Nazareth kost 6,6 miljoen €

Nieuw politiegebouw in Nazareth kost 6,6 miljoen €

Productief jaar voor shm Denderstreek

Productief jaar voor shm Denderstreek

Regie der Gebouwen heeft druk jaar achter de rug

Regie der Gebouwen heeft druk jaar achter de rug

Meer artikels