Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Voormalige Campina-site in Sleidinge wordt bedrijvenpark

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Voormalige Campina-site in Sleidinge wordt bedrijvenpark

Op de oude thuisbasis van zuivelfabriek Campina in Sleidinge start begin oktober met de bouw van 39 kmo-units. Het nieuwe bedrijventerrein van 6,5 hectare krijgt de naam ‘De Melkerij’, een verwijzing naar het verleden van de site. Het wordt een duurzaam, innovatief en energiezuinig bedrijvenpark. De oude structuren worden hergebruikt, op de daken van de units komen zonnepanelen, regenwaterputten en infiltratiegrachten gaan de droogte tegen. In mei volgend jaar nemen de eerste bedrijven reeds hun intrek op de site.

Na jaren van leegstand krijgt de oude Campina-site in Sleidinge, een deelgemeente van Evergem, eindelijk een nieuwe bestemming. Campina sloot er in 2015 na 125 jaar de deuren, en projectontwikkelaar Global Estate Group kocht het terrein in 2019. Samen met de gemeente Evergem heeft de ontwikkelaar een masterplan uitgewerkt om de vervuilde, onderbenutte site te herontwikkelen tot een duurzaam, innovatief en energiezuinig bedrijventerrein. 
 
Na de voorbereidende werken, waaronder een grondige sanering en vernieuwde laad- en loskades, start nu de bouw van de eerste kmo-units. Concreet zal de site van 6,5 hectare drie loodsen tellen van elk ongeveer 3.500 m² groot, vier kavels bouwgrond en in totaal 39 kmo-units met oppervlaktes van 160 tot 360 m². De achterste loodsen worden gerenoveerd en opgesplitst in drie grotere loodsen met oppervlaktes van ongeveer 3.500 m². Van de overige, oudere loodsen blijft enkel de structuur bewaard, die de basis zal vormen voor de tweede fase van 29 kmo-units. Al het afgebroken materiaal wordt zoveel mogelijk gerecycleerd. Zo wordt het puin vermalen en hergebruikt in de funderingen van de nieuwbouwloodsen. 
 
De eerste tien nieuwbouwunits worden gebouwd op de voormalige parking van de melkfabriek. Omdat het bedrijvenpark in een woonzone ligt, wilde het gemeentebestuur garanties voor de leefbaarheid van de buurtbewoners. Er werden strenge voorwaarden opgelegd voor de aard van de bedrijvigheid en er zijn zeer goede afspraken gemaakt met de ontwikkelaar. Rondom het terrein komt een nieuwe groenbuffer, er wordt een groenzone met een picknickplein voorzien en er wordt een bos van ongeveer 6.000 m² aangeplant. 
 
"Door zowel loodsen, bouwgrond als kmo-units aan te bieden, creëren we op ‘De Melkerij een aanbod op maat voor  lokale, kleinschalige en startende ondernemingen. Dat is nodig, want we merken dat de vraag naar bedrijfsgebouwen in de regio groot is”, zegt Kathleen Dewulf, CEO van Global Estate Group. De site in Sleidinge is niet de eerste leegstaande of vervuilde site die de ontwikkelaar uit Oostkamp onder handen neemt. Zo werd vorig jaar de ontwikkeling van De Spinnerij in buurgemeente Waarschoot afgerond, goed voor een vijftigtal kmo-units.
 
 
 
 
 
 
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Provincie steunt woningrenovaties in gemeenten

Provincie steunt woningrenovaties in gemeenten

De provincie Vlaams-Brabant maakt sinds enkele jaren werk van renovatieleningen die door de aanvragers pas terugbetaald moeten worden als de woning van eigenaar verandert of verhuurd wordt. Provinciale renovatiebegeleiders ontzorgen de[…]

06/12/2022 | Renovatie
Zestig nieuwe woningen in Gent

Zestig nieuwe woningen in Gent

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Meer artikels