Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Voormalige brouwerij Jack-Op in Werchter wordt woonproject met 46 appartementen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Voormalige brouwerij Jack-Op in Werchter wordt woonproject met 46 appartementen

De loodsen van de ooit erg bekende brouwerij Jack-Op in Werchter, waar gedurende bijna 100 jaar het beroemde studentenbier werd gebrouwen, krijgen een nieuwe bestemming. Projectontwikkelaar Ciril uit Hasselt realiseert er de nieuwe woonbuurt ‘Brouwmeester’. Het nieuwbouwproject omvat 46 moderne appartementen, twee woningen en een commerciële ruimte rond een grote, publieke binnentuin. Dit najaar start de bouw van het eerste gebouw. Eind 2023 worden de eerste bewoners verwacht.
‘Brouwmeester’ verrijst pal in het centrum van Werchter en zal uit drie gebouwen bestaan: ‘Mout’, ‘Hop’ en ‘Gerst’. De start van de werken is in de herfst voorzien, en het eerste gebouw dat wordt opgetrokken is ‘Mout’. Dat verrijst tussen de Beverlaak en de Sint-Jansstraat. ‘Mout’ omvat 21 appartementen met een, twee of drie slaapkamers. De vijf appartementen op het gelijkvloers hebben elk een privétuintje. De appartementen op de drie andere verdiepingen beschikken over ruime leefterrassen. Die kijken uit op de groene binnentuin en het dorp Werchter.
 
Een aantal appartementen kan aangepast worden naar mindervalide toegankelijke flats, met onder andere bredere deuren en gangen. Aan de zijkanten van het gebouw komen nog eens twee ruime woningen met drie slaapkamers, twee badkamers, tuin en terras. Alle bewoners kunnen hun wagen stallen in een ondergrondse parkeergarage, waar ook plaats is voorzien voor fietsen, met oplaadpunten voor e-bikes en speedpedelecs. 
 
“Brouwmeester’ is de ideale uitvalsbasis voor wie wil genieten van de rust en het groen, maar toch ook snel in de grotere steden wil zijn. De bushalte is vlakbij en ook dankzij enkele fietssnelwegen geraak je met de fiets vlot in Leuven, Mechelen en Aarschot.
Het project komt van de tekentafel van architectenbureau Archipelago uit Leuven. De architecten kiezen bewust voor moderne architectuur die nog een zekere industriële look behoudt. Daarnaast wordt ook de voorgevel aan de Beverlaak behouden, zodat het project een knipoog is naar het verleden. Op die manier behoudt het centrum van Werchter ook zijn eigenheid.
 
“We gaan ook voor een duurzaam bijna energie neutraal (ben) project. Zo zijn er warmtepompen en zonnepanelen voorzien, net als vloerverwarming, thermisch isolerende beglazing en een hoogwaardig ventilatiesysteem. Dat alles maakt wonen in ‘Mout’ uiterst energiezuinig”, aldus projectontwikkelaar Jan Knippenberg.
 
De opbouw van de twee andere gebouwen, ‘Hop’ en ‘Gerst’, start aansluitend op de voltooiing van ‘Mout’. De eerste bewoners van ‘Brouwmeester’ worden eind 2023 verwacht. De namen die in het project worden gebruikt, zijn uiteraard een dikke knipoog naar de legendarische brouwerij. Die werd in 1869 opgericht door de Werchterse familie Van Roost, en droeg oorspronkelijk ook hun naam. Omstreeks 1894 veranderde die in Brouwerij De Palmboom en vanaf 1934 werd het eenvoudigweg Jack-Op.
 
Dat bier was enorm geliefd bij studenten. Onder meer omdat de familie hen regelmatig uitnodigde voor een bedrijfsbezoek en hen dan ook uitgebreid trakteerde, zo luidt de overlevering. Zodra de studenten hun diploma op zak hadden, keerden ze terug naar hun dorp of stad en gingen ze actief op zoek naar hun favoriete gerstenat. Zo raakte Jack-Op uiteindelijk bekend over het ganse land en werd het een tijdlang zelfs een van de populairste bieren.
 
Nadat de productie in Werchter in 1965 stopte, sloot de brouwerij in 1970 definitief de deuren. Het befaamde Jack Op-bier werd nog een tijdlang in andere brouwerijen gebrouwen, tot die er in 2007 ook mee ophielden. Sinds mei 2010 wordt het streekbier nog in een beperkte productie verspreid bij handelaars in de regio rond Werchter.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuw stadhuis Beringen geopend

Nieuw stadhuis Beringen geopend

De stad Beringen heeft haar nieuwe stadhuis, de vernieuwde bibliotheek, de ondergrondse parking en het nieuwe binnenplein officieel geopend. Alle diensten van de stad en het OCMW werden gecentraliseerd op deze locatie. De bouw van het nieuwe[…]

23/10/2021 | overheidsopdracht
Genk en Energyville/VITO mogen Europese testsite realiseren

Genk en Energyville/VITO mogen Europese testsite realiseren

Werken aan site Verbeemen in Mechelen starten begin 2022

Werken aan site Verbeemen in Mechelen starten begin 2022

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

Meer artikels