Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Voormalige bandencentrale in Laken maakt plaats voor 38 appartementen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Voormalige bandencentrale in Laken maakt plaats voor 38 appartementen

De voormalige bandencentrale Vilvorder Pneus aan de Gustave Schildknechtstraat in Laken wordt getransformeerd tot een woonproject met 38 innovatieve appartementen en een gedeelde moestuin voor de bewoners. Omdat het om de herontwikkeling van een leegstaand gebouw gaat neemt het woonproject ‘Laurelle’ geen extra open ruimte in en wordt zelfs extra groene ruimte gecrepeerd: 977 m² of 35% van de totale site krijgt een groene invulling.

Een klein jaar na de sluiting van de bandencentrale krijgt het bekende stukje Laken in de Gustave Schildknechtstraat een nieuwe invulling. Het gaat om een reconversieproject waarbij het vroegere Vilvorder Pneus vlakbij de Emile Bockstaellaan plaats maakt voor 33 appartementen, vier penthouses, een duplexwoning en twee commerciële ruimtes. Als alles volgens plan verloopt, zullen de eerste bewoners er in maart 2022 hun intrek nemen.
 
“Het is vooral de bedoeling om de site een duurzame toekomst te geven. Het gebouw stond te verkommeren en bij deze opwaardering wilden we meer doen dan het enkel een oppervlakkige facelift geven. Dat Laken er 38 betaalbare woningen bij krijgt, zal bovendien een positief effect hebben op de hele buurt”, zegt Sven Potvin, CEO van Antonissen Development Group.
 
 
De huidige woning aan de straatkant naast de bandencentrale wordt volledig gestript, waarbij de gevel behouden blijft en wordt omgevormd tot een duplexwoning. Onder de overige 37 appartementen komen twee ruimtes die een commerciële bestemming krijgen. Opmerkelijk aan woonproject Laurelle is dat meer dan een derde van de site groen wordt. 977 m² wordt ingericht als groene ruimte. Naast het vele nieuwe groen komt er ook een gemeenschappelijke moestuin van 87 m² waar de bewoners samen groenten kunnen kweken.
 
“Laken is sowieso al een groene gemeente, zeker vergeleken met andere gemeenten in Brussel. Daarom hebben we getracht om ook hier zoveel mogelijk groen rond de bewoonbare oppervlaktes te creëren en werd geen open ruimte aangesneden. Dit project past volledig binnen de visie van hedendaagse stadsontwikkeling”, aldus Sven Potvin.
 
“Daarnaast zijn gedeelde moestuinen een ware trend in Vlaamse steden die we ook in Brussel zien opduiken. Kandidaat-kopers vragen regelmatig of een moestuin voorzien is in het woonproject. Ze vertoeven graag in de natuur, zijn steeds vaker op zoek naar biologische en lokale groenten en daarnaast zorgt het voor sociaal contact met de buren. Dit project biedt dankzij het bijzonder groene karakter de perfecte opportuniteit om een te integreren”, vervolgt Potvin.

Domotica

Het nieuwe woonproject trekt ook de kaart van innovatie. Elk appartement wordt uitgerust met een domoticapakket. Zo kunnen de toekomstige bewoners bijvoorbeeld met hun smartphone de verlichting bedienen, evenals de verwarming, het muzieksysteem en zelfs de beveiligingsfuncties. De prijzen voor een appartement variëren van 172.000 € voor een eenslaapkamerappartement tot 294.000 € voor een drieslaapkamerappartement. 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

De gemeente Jette, de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en de Vlaamse overheid werken samen aan nieuwe gebouwen voor de kleuters en de leerlingen van de Nederlandstalige academie voor Muziek-Woord-Dans op de campus Van Asbroeck. In een tweede[…]

27/05/2022 | ProjectenScholen
140 miljoen euro voor nieuw kenniscentrum in Gent

140 miljoen euro voor nieuw kenniscentrum in Gent

Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Meer artikels