Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Voorlopig lichtontwerp Antwerpen-Centraal en omgeving goedgekeurd

Voorlopig lichtontwerp Antwerpen-Centraal en omgeving goedgekeurd

Foto’s: © Susanna Antico Lighting Design Studio.

Het stadsbestuur van Antwerpen stelde begin dit jaar het ontwerpbureau Susanna Antico Lighting Design Studio aan om een lichtontwerp te maken voor het treinstation Antwerpen-Centraal en omgeving. Het stedelijke lichtplan dient daarbij als leidraad.
De ontwerper heeft nu enkele maanden de tijd om van dit voorontwerp een definitief ontwerp te maken. Nadat dit definitief ontwerp goedgekeurd wordt, kan een aannemer in de zomer van 2022 de werken uitvoeren. Als alles vlot verloopt, zal de nieuwe verlichting in najaar 2022 officieel aangestoken worden.
 
Antwerpen-Centraal prijkt op de lijstjes van mooiste treinstations ter wereld. De huidige gevelverlichting is niet meer van die aard dat het gebouw ook ’s nachts volledig tot zijn recht komt. Daarom liet de stad een lichtontwerp maken voor het station en de nabije omgeving.
 
“Om ons prachtige station, voor velen een toegangspoort tot de stad, letterlijk in de schijnwerpers te plaatsen, gaven we de opdracht een lichtontwerp voor het gebouw te maken. Door de toepassing van innovatieve lichttechnieken zoals centraal gestuurde ledverlichting zijn er heel wat mogelijkheden, zoals dimmen en controle vanop afstand. Bovendien zetten we volledig in op ledverlichting, waardoor het energieverbruik en dus ook de elektriciteitsrekening voor de stad daalt. Tot slot pakken we lichtvervuiling aan door een goede inplanting van lichtpunten”, zegt schepen van Openbaar Domein Claude Marinower.
 
De stad Antwerpen keurde in 2012 haar algemene Lichtplan goed. Daarin staat een visie op coherente en duurzame verlichting voor de verschillende delen van de stad. Het plan is gebaseerd op drie lagen: de basisverlichting in de verschillende zones van de stad, de verlichting van de structurele assen en de sfeerverlichting. Tot die derde laag behoren gebouwen, monumenten en speciale zichten die de sfeer in de woonomgeving versterken, zoals Antwerpen-Centraal.
 
Het ontwerp voor de nieuwe verlichting van het monument vertrekt vanuit dit stedelijke lichtplan. Het omvat alle niveaus (begane grond, middenniveau en dak) van het stationsgebouw en de directe omgeving. Zowel het gebouw als geheel als de vele details op de verdiepingen en daken worden in de kijker gezet.
 
Op het straatniveau en op het Astridplein ligt de nadruk op nabijheid, op het aanbod van diensten en op een goede oriëntatie doorheen de gebruikersstromen. Op het middenniveau, vanaf het eerste verdiep tot aan de kroonlijst, wordt het zicht bepaald door de wanden van de gebouwen.
 
Door te werken met licht aan de raamopeningen ontstaat daar een dynamiek met de activiteiten en functies in het gebouw. De verlichting van het hogere niveau van daken, koepels en rijke detaillering, onderstreept ten slotte het belang van het stationsgebouw zelf, het iconische baken aan het begin van de Via Sinjoor.
 
Het station maakt ook in het lichtplan deel uit van zijn omgeving en staat ermee in dialoog. De lichtontwerpers selecteerden daarom de gevels van de gebouwen van de ernaast gelegen Zoo en de Elisabethzaal om mee op te nemen in het lichtplan voor dit gebied. Zo benadrukken ze nog meer de andere historische en architecturaal waardevolle gevels rond dit plein.

Foto’s: © Susanna Antico Lighting Design Studio.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Oost-Vlaanderen bestrijdt wateroverlast en verhoogt waterbeschikbaarheid bij droogte

Oost-Vlaanderen bestrijdt wateroverlast en verhoogt waterbeschikbaarheid bij droogte

De provincieraad van Oost-Vlaanderen heeft het ontwerp voor de herinrichting van het overstromingsbekken in de Moerasstraat in Kruisem goedgekeurd. De omgevingsvergunning wordt aangevraagd en er wordt een aannemer gezocht voor de uitvoering van[…]

Antwerpen leidt nieuwkomers op tot grondwerker

Antwerpen leidt nieuwkomers op tot grondwerker

'Eerst het water, de rest komt later'

'Eerst het water, de rest komt later'

23 kandidaten willen Landschapspark of Nationaal Park Vlaanderen worden

23 kandidaten willen Landschapspark of Nationaal Park Vlaanderen worden

Meer artikels